Merak ettiğiniz soruların üzerlerine tıklayarak cevapları görebilirsiniz.

Yabancı Çalışma İzni İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Yabancı Çalışma İzninin Maliyeti Nedir?

Yabancı çalışma izinleri başvurusu yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Yurt içi başvurular için ilk başvuruda maliyetler aşağıdaki gibidir;

  • Çalışma İzin Harcı: 500 TL
  • Çalışma İzin Kart Bedeli: 63 TL

Uzatma başvurusunda maliyetler ise (Yıl x 500 TL) + 63TL olarak hesaplanabilir.

Yurt dışı başvurularda ise ücretler konsolosluklar tarafından alınmakta olup ülkesine göre değişmektedir ve her yıl yenilenir.

Firmamızın danışmanlık ücretlerini ise http://www.t4danismanlik.com/hizmetlerimiz/ sayfasından öğrenebilirsiniz.

Çalışma İznine İkamet Süresi Bitmeden Ne Kadar Önce Başvurmalıyım?

Yasa gereği çalışma iznine başvurmanız için en az 6 aylık ikamet izni alınmış olması gereklidir, fakat bu başvuru yaptığınız zaman ileriye dönük 6 aylık ikamet izni olması gereklidir anlamına gelmemektedir. Önemli olan alınmış olan ikamet izninin süresi olup ne kadar kaldığının bir önemi yoktur. Başvurunun ikamet süresi bitmeden yapılması yeterlidir.

Kısaca özetlersek elinizde toplam süresi en az 180 gün olan ikamet izni var ise iznin son günü bile başvuru yapabilirsiniz, ama size verilen izin 179 gün ve daha az ise başvuru yapma hakkınız yoktur.

Kimler Yabancı Çalışma İzni Alabilir?

Türkiye’de 6 ay ve üzeri ikamet izni alan veya yurt dışından Türkiye’de çalışmak niyetinde olan ama her iki durumda da çalışacağı iş yeri belli olan veya bağımsız çalışma izin koşullarını sağlayan her yabancı başvuru yapabilir ve izin alabilir.

Fakat şunu unutmamak gerekir ki daha önceden işlenmiş olan fuhuş, kaçak giriş, hırsızlık, sahte evlilik vb adli suçlar izin başvurularının olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir.

Onaylanan Çalışma İzninin Kargo Takibi Nasıl Yapılır?

Çalışma izniniz onaylandıktan sonra (harç bildiriminden sonra değil, harç yatırıldıktan sonra gelen onayın ardından) çalışma kartı 2-3 gün içerisinde basılarak işveren adresine PTT ile gönderilir. Başvuruyu yapan kişi bakanlığın sitesinden kontrol edebileceği gibi aşağıdaki linkten de takip yapılabilir;

Yabancı çalışma izni kargo takibi

Barkod numarasını 2680040 sayısının ardına başvuru numaranızı yazarak elde edebilirsiniz. Örneğin başvuru numaranız 123456 ise barkod numaranız 2680040123456 olacaktır.

Çalışma İzin Türleri Nelerdir?

3 farklı türde çalışma izni vardır;

  • Süreli Çalışma İzni

Bakanlık tarafından uygun görüldüğü durumlarda ilk başvuruda en fazla 1 yıl süreyle alınabilir. Uzatmalarda aynı iş yerinde olmak kaydıyla +2 yıl, aynı iş yerinde 3 yılı tamamlayanlar ise aynı meslekte olmak kaydıyla +3 yıl başvuru yapılabilir.

  • Süresiz Çalışma İzni

Yabancıları koruma kanunu çerçevesinde verilmiş olan uzun süreli ikamet sahipleri, Türkiye’de en az 8 yıldır yasal olarak ikamet izni ile bulunanlar veya en az 8 yıldır yasal çalışma izni almış olanlar süresiz çalışma iznine başvurabilir.

  • Bağımsız Çalışma İzni

Ülkeye belli bir katkı sağlayacak şekilde yatırım yapacak olan ve Türkiye’de en az 5 yıldır aralıksız ikamet edenler bağımsız çalışma iznine başvurabilir.

Çalışma İzni Alacak Firmanın Asgari Şartları Nelerdir?

  • Yabancı uyruklu çalıştıracak firmanın ödenmiş sermayesinin (kuruluş sermayesi ile karıştırılmamalıdır) en 100.000 TL olamsı gerekir.
  • Firmada çalışacak her bir yabancı için ayrı ayrı 5 Türk sigortalı çalışan olmalıdır. 1 yabancı için 5, 2 yabancı için 10 Türk ve katları şeklinde.
  • İzin isteyen yabancı firma sahibi ise şirket içerisindeki sermayesinin maddi değeri en az 40.000 TL olmalı, payı ise en az yüzde 20 ve üzeri olmalıdır.

Bu kriterler uygulanmayacak olan ve herhangi bir firmada başvuru yapabilecek olan yabancılar ise aşağıdaki gibidir;

  • Annesi, babası veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancılar
  • TC vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olan yabancılar
  • KKTC vatandaşları
  • İnsani ikamet iznine sahip olan yabancılar
  • Ahıska Türkleri

Yabancı Çalışma İznim Var İkamet İzni Almak Zorunda mıyım?

6458 sayılı yabancıları koruma kanunu gereği çalışma izinleri ikamet izni yerine de sayıldığı için çalışma izni olanlar ikamet izni almak zorunda değildir.

Yabancı Çalışma İzni İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Yabancı çalışma izni için gerekli belgelere aşağıdaki sayfamızdan ulaşabilirsiniz;

Yabancı Çalışma İzni

Oturma İzni İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Oturum İzni Almanın Maliyeti Nedir?

Oturum izni alırken karşınıza değişken maliyetler çıkacaktır. Her şeyden önce ülkelerin tabi oldukları uygulamalar ve harç grupları farklılık göstermektedir. Kimi ülkeler hem ikamet hem vize harcına tabi iken kimi ülkeler vize harcından muaf, bazı ülkeler ise ikamet harcından muaftır.

İkamet ile ilgili harç ve vergi tutarları bir sonraki soruya cevaben verilmiştir.

Diğer taraftan ise yabancının sosyal güvencesi yok ve özel sağlık sigortası yaptırması gerekiyor ise ayrıca sigorta masrafı doğacaktır. Sigorta ise kişin yaşına göre değişkenlik gösterir. Güncel fiyatları diğer soruya cevaben verilmiştir.

Oturum İzni Harçları Ne Kadar?

Vatandaşı olunan ülkeye göre harç ve vergi listesi aşağıdaki gibidir;

Ülke Vize Harcı İkamet Harcı İkamet Kartı Vize Muafiyeti
ABD 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Almanya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Azerbaycan 0 80 USD 63 TL 30 gün
Belarus 400,8 TL 36,5 USD 63 TL 30 gün
Belçika 400,8 TL 36,5 USD 63 TL 90 gün
Bosna Hersek 0 80 USD 63 TL 60 gün
Brezilya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Bulgaristan 400,8 TL 85 USD 63 TL 90 gün
Çek Cumhuriyeti 0 TL 0 TL 63 TL 90 gün
Çin 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün / e-vize
Danimarka 0 TL 0 TL 63 TL 90 gün
Endonezya 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün / e-vize
Ermenistan 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün / e-vize
Estonya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Finlandiya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Fransa 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Gürcistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Hollanda 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Hırvatistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Irak 0 TL 27 TL (11 usd) 63 TL 30 gün
İngiltere 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
İran 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İsveç 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İsviçre 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İtalya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İzlanda 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Kanada 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Kazakistan 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Kırgızistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Letonya 400,8 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Libya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Litvanya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Lübnan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Makedonya 0 TL 135 TL (56 usd) 63 TL 90 gün
Moldova 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Özbekistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Polonya 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Romanya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Rusya 0 TL 60 TL (25 usd) 63 TL 60 gün
Slovakya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Slovenya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Suriye 400,8 TL 0 TL 63 TL 90 gün
Tayland 400,8 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Türkmenistan 400,8 TL 0
58,5 TL
63 TL 30 gün
Ukrayna 400,8 TL 80 USD 63 TL 60 gün
Yunanistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün

Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

Yabancı Sağlık Sigortası fiyatları devamlı güncellenmekle birlikte, şu anda aşağıdaki fiyatlar ile temin edebilirsiniz. Aşağıdaki linkten Facebook sayfamızı beğenen müşterilerimiz bizden ayrıca %10 indirim kazanacaktır.

%10 indirim için sayfamızı ziyaret edin; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

YAŞ / FİRMA Firma A Firma B Firma C Firma D Firma E
18-25 319 TL 324 TL 320 TL 312 TL 238 TL
26-30 427 TL 429 TL 430 TL 400 TL 305 TL
31-35 450TL 456 TL 480 TL 429 TL 330 TL
36-40 513 TL 510 TL 535 TL 442 TL 335 TL
41-45 684 TL 690 TL 700 TL 580 TL 440 TL
46-50 702 TL 708 TL 720 TL 580 TL 440 TL
51-55 945TL 960 TL 970 TL 825 TL 635 TL
56-60 1.080 TL 1.080 TL 1.140 TL 825 TL 635 TL
61-64 1.822 TL 1.830 TL 1.830 TL 1.430 TL 1.150 TL
61-64 1.822 TL 1.830 TL 1.830 TL 1.430 TL 1.150 TL

Yabancı Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Türkiye’de ikamet izni almak isteyen bir yabancı temelde olarak aşağıdaki 3 konuda destekleyici belge sunmak zorundadır;

  1. Adres
  2. Sosyal Güvence
  3. Yeterli Gelir

Her bir maddenin destekleyici evrakları kendi içerisinde farklılık gösterir; örneğin TC vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu adres olarak eşinin ikamet adresini, sosyal güvence olarak eşi üzerinden SGK provizyonu, gelir olarak ise eşinin maaş bordrosu ve ticari evraklarını sunabilir. Diğer taraftan turistik ikamet izni alacak olan yabancı ise bunlara karşılık kira sözleşmesi/tapu/misafir taahhütnamesi, özel sağlık sigortası ve banka hesabını destekleyici evrak olarak dosyaya koyabilir.

Tam detaylı bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz; Yabancı Oturum İzni

Deport Cezasını Girerken Ödeyebilir miyim?

Konsolosluktan vize veya çalışma izni almadan gelirseniz ödeyemediğiniz gibi geri ülkenize gönderilirsiniz, hatta hakkınızda kaçak giriş işlemi bile yapılabilir. Sadece ve sadece pasaportunuzda vize var ise giriş yapıp cezanızı ödeyebilirsiniz.

Oturum İzni Başvurusunu Ne Zaman Yapmalıyım?

Yabancı oturum izni için yasal süre vatandaşı olduğunuz ülkeye göre değişir, kimi ülkeler girişten itibaren 30, kim ülkeler 60, kimi ülkeler ise 90 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Ülke listesi bilgi amaçlı aşağıda verilmiştir.

Ülke Vize Harcı İkamet Harcı İkamet Kartı Vize Muafiyeti
ABD 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Almanya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Azerbaycan 0 80 USD 63 TL 30 gün
Belarus 400,8 TL 36,5 USD 63 TL 30 gün
Belçika 400,8 TL 36,5 USD 63 TL 90 gün
Bosna Hersek 0 80 USD 63 TL 60 gün
Brezilya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Bulgaristan 400,8 TL 85 USD 63 TL 90 gün
Çek Cumhuriyeti 0 TL 0 TL 63 TL 90 gün
Çin 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün / e-vize
Danimarka 0 TL 0 TL 63 TL 90 gün
Endonezya 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün / e-vize
Ermenistan 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün / e-vize
Estonya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Finlandiya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Fransa 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Gürcistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Hollanda 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Hırvatistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Irak 0 TL 27 TL (11 usd) 63 TL 30 gün
İngiltere 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
İran 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İsveç 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İsviçre 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İtalya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
İzlanda 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Kanada 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Kazakistan 0 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Kırgızistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Letonya 400,8 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Libya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Litvanya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Lübnan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Makedonya 0 TL 135 TL (56 usd) 63 TL 90 gün
Moldova 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Özbekistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Polonya 0 TL 80 USD 63 TL 90 gün / e-vize
Romanya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Rusya 0 TL 60 TL (25 usd) 63 TL 60 gün
Slovakya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Slovenya 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün
Suriye 400,8 TL 0 TL 63 TL 90 gün
Tayland 400,8 TL 80 USD 63 TL 30 gün
Türkmenistan 400,8 TL 0
58,5 TL
63 TL 30 gün
Ukrayna 400,8 TL 80 USD 63 TL 60 gün
Yunanistan 400,8 TL 80 USD 63 TL 90 gün

Vize Süresi Geçti İkamete Başvurabilir miyim?

Eğer ilk girişte 30, 60 veya 90 günlük süre, veya 180 günde 90 günü tamamladınız ama başvuru yapmadıysanız randevu almak için yasal olarak ekstradan 10 gün süreniz var. Bu 10 günlük gecikmenin cezasını ödeyerek çıkış yapmadan başvuru yapabilirsiniz. Ama eğer 10 günlük ek süreyi de aştıysanız ve belgeleyebileceğiniz bir mazeretiniz (doktor raporu vb) yok ise çıkış giriş yapmaktan başka seçenek yok maalesef.

Çıkış yaparken de gecikme cezasını muhakkak ödemeniz gereklidir. Aksi durumda ceza ödemeyenler için 5 yıl süreyle ülkeye giriş yasağı konmaktadır ve bu cezanın buradan başka biri tarafından veya girişte sizin tarafınızdan ödenerek giriş yasağının kaldırılması mümkün değildir. Giriş yasağını sadece konsolosluktan alınacak vize veya çalışma izni kaldırır.

İkamet İznim Var Uzatmasını Ne Zaman Yapmalıyım?

İkamet izni geçerlilik tarihinin son 60 gününe girince başvuru yapabilirsiniz, son 60.günden itibaren son gününe kadar süreniz var.

İkamet İznimin Süresi Bitti Çıkış Yapmadan Uzatabilir miyim?

Eğer ikametinizin süresi 10 günden fazla geçmediyse evet ama 10 günden fazla gecikme var ise maalesef çıkış giriş yapmanız gereklidir.