Yabancı çalışma izni olmadan yabancı uyruklu bir şahsın ülkemizde yasal olarak çalışması mümkün değildir. Çalışma izni için Çalışma Bakanlığı’na dilekçe, form ve gerekli evraklar ile başvurmak gerekir. Çalışma izni için gerekli belgeler ise alınma amacına göre farklılık gösterebilir.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yabancı personel çalışma iznine başvuru 2 farklı yolla yapılabilir. Bunlar yurtdışı ve yurtiçi başvurulardır. Her ikisinde de gerekli evraklar aynı olmak üzere sadece başvuru sırasında izlenecek yol birbirlerinden farklıdır. Para ve zaman kaybı yaşamamak için çalışma izinleri başvurusu sırasında danışmanlık hizmeti almak sizin faydanıza olacaktır.

Yabancı Çalışma İzni İçin Gerekli Belgeler

Yabancıların çalışma izinleri için gerekli belgeler özel sektör ve ev hizmetleri için aynı değildir. Her ikisi içinde gerekli olan evrakların listesine aşağıda ulaşabilirsiniz.

Kurumsal Çalışma İzni

İşveren Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • Faaliyet Belgesi
  • Turistik Tesisler İçin Turizm İşletme Belgesi
  • Şirketin En Son Sermaye ve Ortaklık Durumunu Gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
  • Son Yıla Ait Olan Vergi Dairesi veya Yeminli Mali Müşavir Tarafından Onaylanan Finansallar
  • E-imza ve KEP üzerinden yetkilendirme


Çalışan Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • Yurtiçi başvurusu ise en az 6 aylık ikamet izni
  • Yurtdışı başvurusu ise konsolosluk referans numarası
  • Pasaport kopyası
  • Diploma veya geçici mezuniyet belgesi kopyası
  • 1 Vesikalık fotoğraf


Ev Hizmetleri – Yabancı Dadı, Çocuk Bakıcısı, Hasta ve Yaşlı Bakım Elemanı

İşveren Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • E-imza
  • KEP – Kayıtlı Elektronik Posta Adresi
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Yaşlı veya hasta için alınıyorsa doktor raporu


Çalışan Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • Yurtiçi başvurusu ise en az 6 aylık ikamet izni
  • Yurtdışı başvurusu ise konsolosluk referans numarası
  • Pasaport kopyası
  • 1 Vesikalık fotoğraf


 Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı çalışma izni www.turkiye.gov.tr üzerinden Yabancı Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi‘ne giriş yapılarak gerçekleştirilir. Başvuru yabancının kendisi tarafından değil işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılmalıdır.

Yabancı çalışma izin başvurusu iki farklı şekilde yapılır;


1-Yurtdışı Başvuru

Yabancı uyruklu kendi ülkesindeki veya yasal kalma izni bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’na Türkiye’de çalışacağı şirketten verilen davetiye ve iş sözleşmesi ile birlikte ilk başvuruyu yapar ve kendisine e-calisma izni sistemi üzerinden yapılacak çalışma izni başvurusunda kullanılmak üzere referans numarası verilir.

Bu referans numarasını kullanan işveren veya temsilci 10 iş günü içerisinde yabancı çalışma izni başvurusunu tamamlayarak e-imzalı olarak Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü ’ne online olarak dosyayı gönderir.



2-Yurtiçi Başvuru

Türkiye’de alınmış en az 6 aylık (süresi bitmeden herhangi bir zaman başvuru yapılabilir) ikamet izni almış olan yabancılar yurt dışına çıkmadan başvuru yapabilir. Yine e-çalışma izni sistemi üzerinden işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılacak başvuru sonrası başvuru formu Çalışma Bakanlığı’na 6 iş günü içerisinde e-imzalı şekilde online olarak ulaştırılır.

Başvuru sırasında hiçbir evrak talep edilmediği sürece bakanlığa gönderilmeyecektir. Tüm evraklar taranarak e-imzalı şekilde sisteme online yüklenecektir.


Çalışma İzin Harçları

01/01/2018 tarihi itibariyle 4992 sayılı harçlar kanunu gereği ödenmesi gereken harç miktarları aşağıdaki gibidir;

Çalışma İzni Kart Bedeli72 TL
Süreli Çalışma İzni615,20 TL (1 yıllık)
Süresiz Çalışma İzni6152,70 TL
Bağımsız Çalışma İzni6152,70 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan yabancı çalışma izni için firmamız T4 Danışmanlık’tan her türlü desteği alabilirsiniz. Firmamız Yabancı Çalışma İzinleri konusunda Antalya ve İzmir‘de fiziki ofislerden, vekalet ile ise başta İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere tüm Türkiye için hizmet vermektedir.

Çalışma İzni Fiyat Listesi

Hizmet Yurt İçi Başvuru Yurt Dışı Başvuru Transfer
Ev Hizmetleri 500 TL + KDV 650 TL + KDV 750 TL + KDV
Kurumsal Firmalar 850 TL + KDV 1000 TL + KDV 1250 TL + KDV
Şirket Ortağı 1250 TL + KDV 1500 TL + KDV 2000 TL + KDV

Merak ettiğiniz soruların üzerlerine tıklayarak cevapları görebilirsiniz.

Yabancı Çalışma İzni İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Yabancı Çalışma İzninin Maliyeti Nedir?

Yabancı çalışma izinleri başvurusu yurt içi ve yurt dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Yurt içi başvurular için ilk başvuruda maliyetler aşağıdaki gibidir;

  • Çalışma İzin Harcı: 615,20 TL
  • Çalışma İzin Kart Bedeli: 72 TL

Yurt dışı başvurularda ise ücretler konsolosluklar tarafından alınmakta olup ülkesine göre değişmektedir ve her yıl yenilenir.

Firmamızın danışmanlık ücretlerini ise http://www.t4danismanlik.com/hizmetlerimiz/ sayfasından öğrenebilirsiniz.

Çalışma İznine İkamet Süresi Bitmeden Ne Kadar Önce Başvurmalıyım?

Yasa gereği çalışma iznine başvurmanız için en az 6 aylık ikamet izni alınmış olması gereklidir, fakat bu başvuru yaptığınız zaman ileriye dönük 6 aylık ikamet izni olması gereklidir anlamına gelmemektedir. Önemli olan alınmış olan ikamet izninin süresi olup ne kadar kaldığının bir önemi yoktur. Başvurunun ikamet süresi bitmeden yapılması yeterlidir.

Kısaca özetlersek elinizde toplam süresi en az 180 gün olan ikamet izni var ise iznin son günü bile başvuru yapabilirsiniz, ama size verilen izin 179 gün ve daha az ise başvuru yapma hakkınız yoktur.

Kimler Yabancı Çalışma İzni Alabilir?

Türkiye’de 6 ay ve üzeri ikamet izni alan veya yurt dışından Türkiye’de çalışmak niyetinde olan ama her iki durumda da çalışacağı iş yeri belli olan veya bağımsız çalışma izin koşullarını sağlayan her yabancı başvuru yapabilir ve izin alabilir.

Fakat şunu unutmamak gerekir ki daha önceden işlenmiş olan fuhuş, kaçak giriş, hırsızlık, sahte evlilik vb adli suçlar izin başvurularının olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir.

Onaylanan Çalışma İzninin Kargo Takibi Nasıl Yapılır?

Çalışma izniniz onaylandıktan sonra (harç bildiriminden sonra değil, harç yatırıldıktan sonra gelen onayın ardından) çalışma kartı 2-3 gün içerisinde basılarak işveren adresine PTT ile gönderilir. Başvuruyu yapan kişi bakanlığın sitesinden kontrol edebileceği gibi aşağıdaki linkten de takip yapılabilir;

kargo takibi

Çalışma İzni Sonrası Adres Kayıt Zorunluluğu Var mı?

Yurtdışı başvuru sonrası onaylanan çalışma izni sonrası ülkeye giriş yapan yabancının ülkeye giriş tarihinden itibaren en geç 20 gün içerisinde pasaport ve çalışma izni ile birlikte nüfus müdürlüğüne giderek kalacağı adrese kayıt yaptırması gerekmektedir.

Yatılı personel ise ev sahibi ile, lojmanda kalacak ise firma yetkilisi ile, kiracı ise kira sözleşmesi ve mevcutsa adına yapılmış olan elektrik, su vb abonelik sözleşmeleri ile birlikte gidilmesinde fayda vardır.

Yurtiçi başvurularda ise yabancı uyruklunun daha önceden çalışma izni veya ikamet izni var ise ve Nüfus Müdürlüğünde kaydını yaptırmış olduğu adresinde değişiklik yok ise herhangi bir bildirim yapmasına gerek yoktur.

Çalışma İzin Türleri Nelerdir?

3 farklı türde çalışma izni vardır;

  • Süreli Çalışma İzni

Bakanlık tarafından uygun görüldüğü durumlarda ilk başvuruda en fazla 1 yıl süreyle alınabilir. Uzatmalarda aynı iş yerinde olmak kaydıyla +2 yıl, aynı iş yerinde 3 yılı tamamlayanlar ise aynı meslekte olmak kaydıyla +3 yıl başvuru yapılabilir.

  • Süresiz Çalışma İzni

Yabancıları koruma kanunu çerçevesinde verilmiş olan uzun süreli ikamet sahipleri, Türkiye’de en az 8 yıldır yasal olarak ikamet izni ile bulunanlar veya en az 8 yıldır yasal çalışma izni almış olanlar süresiz çalışma iznine başvurabilir.

  • Bağımsız Çalışma İzni

Ülkeye belli bir katkı sağlayacak şekilde yatırım yapacak olan ve Türkiye’de en az 5 yıldır aralıksız ikamet edenler bağımsız çalışma iznine başvurabilir.

Çalışma İzni Alacak Firmanın Asgari Şartları Nelerdir?

  • Yabancı uyruklu çalıştıracak firmanın ödenmiş sermayesinin (kuruluş sermayesi ile karıştırılmamalıdır) en 100.000 TL olması gerekir.
  • Firmada çalışacak her bir yabancı için ayrı ayrı 5 Türk sigortalı çalışan olmalıdır. 1 yabancı için 5, 2 yabancı için 10 Türk ve katları şeklinde.
  • İzin isteyen yabancı firma sahibi ise şirket içerisindeki sermayesinin maddi değeri en az 40.000 TL olmalı, payı ise en az yüzde 20 ve üzeri olmalıdır.

Bu kriterler uygulanmayacak olan ve herhangi bir firmada başvuru yapabilecek olan yabancılar ise aşağıdaki gibidir;

  • Annesi, babası veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancılar
  • TC vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olan yabancılar
  • KKTC vatandaşları
  • İnsani ikamet iznine sahip olan yabancılar
  • Ahıska Türkleri

Yabancı Çalışma İznim Var İkamet İzni Almak Zorunda mıyım?

6458 sayılı yabancıları koruma kanunu gereği çalışma izinleri ikamet izni yerine de sayıldığı için çalışma izni olanlar ikamet izni almak zorunda değildir.

Yabancı Çalışma İzni İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Yabancı çalışma izni için gerekli belgelere aşağıdaki sayfamızdan ulaşabilirsiniz;

http://www.t4danismanlik.com/yabanci-calisma-izni/

Türkiye'de şirket kuran yabancı çalışma izni almak zorunda mıdır?

Türkiye’de işyeri açan veya bir şirkete ortak olan yabancı uyrukluların çalışma izinleri konusu genelde hatalı yorumlanır. Genelde yaygın olan intiba eğer yabancı Türkiye‘de çalışmayacak veya ikamet etmeyecek ise çalışma izni almasına gerek olmadığıdır.

Oysa ki işin aslı o kadar basit değildir. Türkiye’de işyeri açan veya bir şirkete ortak olan yabancı uyrukluların çalışma izni alma zorunluluğu vardır.

Örneğin bir limited şirkette yabancı ortak veya şirket sahibi müdür görevinde ise Türkiye’de ikamet etmese bile çalışma izni almak zorundadır. Aksi durumda 2000 TL idari para cezası ile birlikte iş yeri kapatma cezası verilmektedir.

Aynı şekilde Anonim Şirket ortağı yabancı uyruklular da yönetimde yer almaları durumunda çalışma izni almak zorundalar. Diğer tür şirketlerde ise eğer ortak Türkiye’de ikamet ediyorsa koşulsuz çalışma izni şartı aranıyor.

Ayrıca yabancı çalışma izni alınabilmesi için şirketin 4817 sayılı kanunda belirtilen şartları yerine getirebiliyor olması gerekiyor. Dolayısıyla eğer yabancı ortaklı bir şirket kurulacak ise veya şirket sadece yabacı uyruklu tarafından kurulacak ise başlangıç aşamasından itibaren danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir. Aksi durumda baştanda belirttiğimiz gibi para cezası ile birlikte şirket kapatma cezası da uygulanmaktadır.

Yurtiçinden yabancı çalışma izni başvurusu yapacak olanlar için başvurunun adımları aşağıdaki görselimizde sizlere sunulmuştur.

Adım Adım Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni Başvurusu

Adım Adım Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni Başvurusu

Bize Ulaşın

T4 Danışmanlık – Yabancı Çalışma İzinleri

0541 656 2737 – 0242 237 0407 – [email protected]

Antalya – İstanbul – Ankara – İzmir ofisleriyle hizmetinizde

Çalışma İzni Bakanlık Şerhleri

Yabancı Çalışma izni başvuru öncesi ve sonrası bazı özel durumlar için Çalışma Bakanlığının belirlemiş olduğu özel şerhlerine uyulması gerekmektedir. Bakanlık tarafından verilen çalışma izni ancak bu şerhlerde belirtilen şartlar yerine getirilirse izin geçerli olacak veya uzatma yapılabilecektir.

Örneğin mühendislik veya mimarlık diplomasına sahip yabancı uyruklu için mühendis veya mimar olarak çalışma izni alınacak ise çalışma izni sonrası en geç bir ay içerisinde ilgili odaya en azından geçici kayıt yaptırmak, uzatma başvurularında ise uzattığını belgelemek zorundadır.

Bakanlıkta vereceği çalışma izni sayfasında ilgili şerhi geçerlilik şartı olarak bildirmektedir.

 

Bir diğer yaygın örnek ise Avukatlık, Kaptanlık, Eczacılık gibi Türkiye’de yabancıların yapması yasaklı meslek dallarına ait diploması olan örneğin ama farklı bir sektörde çalışacak yabancılar ile ilgili şerhlerdir.

Örneğin Hukuk Fakültesi diploması olan bir yabancı uyruklunun sahip olduğu bu belge, başvuru sırasında yüksek öğrenim diploması olarak kullanılacak ama yabancı farklı bir meslek (Satış danışmanı, dış ticaret personeli vb) icra edecek ise işveren dosyaya konu ile ilgili taahhütname eklemelidir. Bakanlık ise izin onayına aşağıdaki şerh veya benzerini ekleyecek ve aksi belgelenirse izin geçersiz sayılacaktır.

Bakanlık tarafından yabancı çalışma izni için eklenen şerhler onay sayfasındaki Şerhleri Göster butonuna tıklanarak görüntülenebilir.

Bize Ulaşın

T4 Danışmanlık – Yabancı Çalışma İzinleri

0541 656 2737 – 0242 237 0407 – [email protected]lik.com

Antalya – İstanbul – Ankara – İzmir ofisleriyle hizmetinizde

Ahıska Türkleri İçin Çalışma İzni

Türkiye’de ikamet eden Ahıska Türkleri, Çalışma Bakanlığı’ndan izin alınması koşulu ile istedikleri her yerde çalışabilirler. 100 bin TL ödenmiş sermaye ve en az 5 Türk çalışan şartı Ahıska Türkü çalıştıracak firmalar veya şahıslar için aranmamaktadır.

Şirket evrakları ile birlikte Ahıska Türkleri’nin diploma kopyası, pasaport kopyası, ikamet tezkeresinin kopyası, 1 fotoğraf ve Göç İdaresi’nden alınacak Ahıska Türkü yazısı başvuru için yeterli olacaktır.

İzin değerlendirme kriterlerine tabi olmamaları sebebiyle Türk vatandaşlarında olduğu gibi yapacağı göreve bakılmaksızın SGK primlerinin sadece 1 asgari ücret üzerinden gösterilmesi mümkündür.

Yorumlar

  1. Yusuf  Ocak 14, 2017

    Arkadaşım Özbek vatandaşı,Türkiye’de 1 yıl kaldı 1yıl içinde Gürcistan’a giriş ve Türkiye’ye dönüş yaptı fakat randevusuna gitmedidaha sonra Özbekistan’a gittigiderken cezasını ödedi 5 ay memleketinde kaldı Türkiye’ye tekrar dönüş yapınca havalanında Gürcistan’a gidip türkiyeye geldiğinde randevusuna gitmediği için 2 yıl deport vuruldu napması gerekiyor tekrar Türkiye’ye girmesi için…

    cevap
    • admin  Mayıs 26, 2017

      Şartlı girişi ihlal ettiği için süreyi beklemekten başka şansı yoktur

    • Anjelika  Temmuz 15, 2017

      Benim 2 seneye départ var nasi gelebilirim cezaya odedim

  2. Nazar Sarıev  Nisan 5, 2017

    Çok faydalı. Teşekkürler

    cevap
  3. Kamandar  Nisan 10, 2017

    Merabalar Ben Azebaycan vatandasim Turkiyeden cikdiqimda ceza parasini edemediqim icin deport olmusum calisma izni yaptirsam qele bilirmiyim turkiyeye ve nasil yaptirmak olar calisma izni ? Ben Moskovada yasiyorum Amma Azerbaycan pasaportu Ben de yardimci olurmusuz lutfen

    cevap
  4. Asil  Mayıs 30, 2017

    Iyi aksamlar. Benim ogluma herhangi bir nedeni belirtmeden Turkiye’ye giris yasagi koydular.(5sene deport) kendisi burda iki aydan fazla , yani 90 gunden fazla kalmadigi icin cikista herhangi ceza odenecegi ilgili birsey soylenmedi. Simdi Ulkeye giremedigi icin ve odeportunun kaldirmasi icin Ne yapabiliriz?

    cevap
  5. Bobur  Haziran 23, 2017

    selamun alekum kocam. Ben kirgistan vatandasiyim turkiyede 20aydir kacak durumdeyim.
    Kendi olkemden baska hangi olkeye cikis giris yapabilirim vizeli ve vizesiz bu 1-soru
    pasaportumu bitis tarihi bu sene agostusda bitiyor yani 2 ay sonra ceza parasini odeyip v84- sartli girisle girsem giritirlermi bu 2-soru
    malum bir sebebeblere gore memlekete gidamiyorum oyuzden bizim konsolosa gittim pasaportimi deyistirmem icin orda kacak durumda yapamiyacagimi soylediler sorum suki v84 ile giris yapsam bu 2ay icinda ikamet alabilirmiyim yani ranndevoyu erken alabilirmiyim cevabiniz icin aldindan tesekkur.

    cevap
  6. Husnora Akgül  Temmuz 4, 2017

    Merhaba abim Özbekistan vatandaşı 2sene önce benim yanıma tatila geldi 2ay kaldı havaalanından çıktığında 5sene DEPORT koymuşlar nekadar cezası var nasıl kaldırabiliriz deportini bidaha girabilmasi için teşekkürler

    cevap
  7. zarife  Temmuz 16, 2017

    merhaba ben Azeriyim turkiyeli vatandasla nisanlandim,orada 40 gun kaldim .Azerbeycana bekariq kagirlarcin donurdum beni 150 tl ceza etdiler yanimda 120 tl vardi .soyledim onu verim kalanida azeri parasini verim dediler donusde odersin .simdi uc hafta gecti geri donmeliyem beni donusde cezani odesem TURKIYEYE izin verirlermi gecim?orada benim nigahim olmalidi gelen ay

    cevap
    • zarife  Temmuz 16, 2017

      LUTFEN YARDIM EDIN …CEVABINIZI BEKLIYORUM

  8. Muattar  Ağustos 3, 2017

    Ben özbekistan vatandaşıyim. 2015 .02 temuz de türkiye giriş yaptim . 2017yil 15 haziranda özbekistana ceza paramni ödeyerek çıkış yaptim. Şimdi türkiye biletim 2017yil 11 ağustosta. Sorunsuz girebilirmiyim

    cevap
    • admin  Eylül 21, 2017

      15 eylülden sonra sorunsuz gelebilirsiniz.

  9. Bekzod  Ekim 14, 2017

    2013oralikda çıkış yopdim 5sene deport var sure bitmedan giriş yapabilirmiyim

    cevap
    • admin  Ekim 16, 2017

      Sadece vize veya çalışma izni alırsanız gelebilirsiniz

  10. Safag ibadova  Ekim 29, 2017

    Selam azerbaycan vetendaşiyim agustos 2017 de 25i giris yapdim turkiyeye eylul 28 de cikiş yapdim yaparken cezami odemedim 5 sene deport verderdiler geri getmek icin ne yapa bilirim lutfen yardim edin geri donmem lazim

    cevap
  11. Safag ibadova  Ekim 29, 2017

    2gun gec kecdim diye cezamida odeye bilmedim param olmadigi icin lutfen yardim edin

    cevap
  12. lale  Ocak 10, 2018

    merhaba ben azerbaycan vatandasi , mart ayinda turkiyeye giris yaptim , amma maddi durumdan dolayi oturma izini alamadim , benim su an ccikis yapmam sart mi? ve ya baska ulkeye gidersem ne zaman geri gele bilirim ?

    cevap
  13. gafur  Ocak 14, 2018

    ben turkmenıstan vatandaşıyım.türkıye geldıgım zaman ıkamet randevu aldym. Şimdi çalişma izni almak isleyorum. Ne yapmagym lazym?

    cevap
  14. Ömer  Ocak 24, 2018

    Merhaba eşim Bulgaristan vatandaşı. İkametgah izni var. Bulgaristan dan alınmış apostilli türk soylu belgesi de bulunuyor. Türk soylulara verilen çalışma iznini alabilmemiz için neler yapmamız gerek.

    cevap
  15. sunhwa  Ocak 25, 2018

    2008 yilindan beri turkiyede kesintsiz ikamet ediyorum, sure icersinde yaklasik 5 sene calisma izin ile calistim ve simdi ise kocamin calisma izine bagli ikamet izinle kaliyorum. burada sahsi firma acmak icin ikamet izini yetiyor mu? yoksa ayirca calisma izini gerekiyor mu? gerekiyorsa ne turlu izini alinmaliyim ?

    cevap
  16. Rahim  Ocak 29, 2018

    Sayin admin
    Benim arkadaş Türkiye yasadışı giriş yapmıştı geri memlekete gönüllü dönüş yaptı herhangi bir giriş yasağı konur mu? Teşekkürler

    cevap

Yorum Ekle


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.