Yabancı çalışma izni olmadan yabancı uyruklu bir şahsın ülkemizde yasal olarak çalışması mümkün değildir. Çalışma izni için Çalışma Bakanlığı’na dilekçe, form ve gerekli evraklar ile başvurmak gerekir. Çalışma izni için gerekli belgeler ise alınma amacına göre farklılık gösterebilir.

Yabancı Çalışma İzniÖncelikle şunu belirtmek gerekir ki yabancı personel çalışma iznine başvuru 2 farklı yolla yapılabilir. Bunlar yurtdışı ve yurtiçi başvurulardır. Her ikisinde de gerekli evraklar aynı olmak üzere sadece başvuru sırasında izlenecek yol birbirlerinden farklıdır. Para ve zaman kaybı yaşamamak için çalışma izinleri başvurusu sırasında danışmanlık hizmeti almak sizin faydanıza olacaktır.

Yabancı Çalışma İzni İçin Gerekli Belgeler

Yabancıların çalışma izinleri için gerekli belgeler özel sektör ve ev hizmetleri için aynı değildir. Her ikisi içinde gerekli olan evrakların listesine aşağıda ulaşabilirsiniz.

Kurumsal Çalışma İzni

İşveren Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • Çalışma İzni Başvuru Dilekçesi (Tarafımızca hazırlanacak)
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi (Tarafımızca hazırlanacak)
  • Yabancı Personel Başvuru Formu (Tarafımızca hazırlanacak)
  • Faaliyet Belgesi
  • Turistik Tesisler İçin Turizm İşletme Belgesi
  • Şirketin En Son Sermaye ve Ortaklık Durumunu Gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
  • Son Yıla Ait Olan Vergi Dairesi veya Yeminli Mali Müşavir Tarafından Onaylanan Finansallar
  • Noter Tasdikli Vekaletname

Çalışan Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • Yurtiçi başvurusu ise en az 6 aylık ikamet izni
  • Yurtdışı başvurusu ise konsolosluk referans numarası
  • Pasaport kopyası
  • Diploma veya geçici mezuniyet belgesi kopyası
  • 1 Vesikalık fotoğraf


Ev Hizmetleri

İşveren Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • Çalışma İzni Başvuru Dilekçesi (Tarafımızca hazırlanacak)
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi (Tarafımızca hazırlanacak)
  • Yabancı Personel Başvuru Formu (Tarafımızca hazırlanacak)
  • T.C. Kimlik Fotokopisi
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Yaşlı veya hasta için alınıyorsa doktor raporu

Çalışan Tarafından Temin Edilecek Belgeler

  • Yurtiçi başvurusu ise en az 6 aylık ikamet izni
  • Yurtdışı başvurusu ise konsolosluk referans numarası
  • Pasaport kopyası
  • 1 Vesikalık fotoğraf


 Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı çalışma izni www.turkiye.gov.tr üzerinden Yabancı Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi‘ne giriş yapılarak gerçekleştirilir. Başvuru yabancının kendisi tarafından değil işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılmalıdır.

Yabancı çalışma izin başvurusu iki farklı şekilde yapılır;

1-Yurtdışı Başvuru

Yabancı uyruklu kendi ülkesindeki veya yasal kalma izni bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’na Türkiye’de çalışacağı şirketten verilen davetiye ve iş sözleşmesi ile birlikte ilk başvuruyu yapar ve kendisine e-devlet üzerinden yapılacak çalışma izni başvurusunda kullanılmak üzere referans numarası verilir.

Bu referans numarasını kullanan işveren veya temsilci 10 iş günü içerisinde yabancı çalışma izni başvurusunu tamamlayarak dosyayı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü ’ne dosyayı gönderir.

2-Yurtiçi Başvuru

Türkiye’de alınmış en az 6 aylık (süresi bitmeden herhangi bir zaman başvuru yapılabilir) ikamet izni almış olan yabancılar yurt dışına çıkmadan başvuru yapabilir. Yine e-devlet üzerinden işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılacak başvuru sonrası dilekçe ve başvuru formu Çalışma Bakanlığı’na 6 iş günü içerisinde ulaştırılır.

Başvuru sırasında dilekçe, sözleşme ve yabancı çalışma izni başvuru formu bakanlığa gönderilecek olup diğer evraklar sadece taranarak sisteme yüklenecektir.


Çalışma İzin Harçları

01/01/2017 tarihi itibariyle 4992 sayılı harçlar kanunu gereği ödenmesi gereken harç miktarları aşağıdaki gibidir;

Çalışma İzni Kart Bedeli 63 TL
Süreli Çalışma İzni 537,5 TL (1 yıllık)
Süresiz Çalışma İzni 5.375 TL
Bağımsız Çalışma İzni 5.375 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan yabancı çalışma izni için firmamız T4 Danışmanlık’tan her türlü desteği alabilirsiniz. Firmamız Yabancı Çalışma İzinleri konusunda Antalya ve İzmir‘de fiziki ofislerden, vekalet ile ise başta İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere Türkiye için hizmet vermektedir.

Yorumlar

  1. Yusuf  Ocak 14, 2017

    Arkadaşım Özbek vatandaşı,Türkiye’de 1 yıl kaldı 1yıl içinde Gürcistan’a giriş ve Türkiye’ye dönüş yaptı fakat randevusuna gitmedidaha sonra Özbekistan’a gittigiderken cezasını ödedi 5 ay memleketinde kaldı Türkiye’ye tekrar dönüş yapınca havalanında Gürcistan’a gidip türkiyeye geldiğinde randevusuna gitmediği için 2 yıl deport vuruldu napması gerekiyor tekrar Türkiye’ye girmesi için…

    cevap
    • admin  Mayıs 26, 2017

      Şartlı girişi ihlal ettiği için süreyi beklemekten başka şansı yoktur

Yorum Ekle


*