Yabancı oturma izni – Oturum izni – Yabancı ikamet izni veya diğer adıyla ikamet Tezkeresi yabancı uyrukluların Türkiye’de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun kalmak istemeleri durumunda ülkede geçici olarak ikamet etme hakkı veren belgedir. Temelde ikamet izinleri 6 farklı gruba ayrılmıştır.

1- KISA DÖNEM İKAMET İZNİ

  • Turistik amaçlı ikamet
  • Tapu sahibi olan yabancılar
  • Tedavi amaçlı gelen yabancılar
  • Mahkemesi devam eden yabancılar
  • Türkçe kurslarına katılan yabancılar
  • Türkiyede üniversite eğitimini tamamlayanlar
  • 2- AİLE İKAMET İZNİ
  • 3- ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ
  • 4- UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ
  • 5- İNSANİ İKAMET İZNİ
  • 6- İNSAN TİCARETİ MAĞDURLARI İÇİN İKAMET İZNİ


 

Yabancı Oturma İzni Nasıl Alınır

Yabancı Oturum – İkamet İzni Almak

Yabancı oturma izni almak için öncelikle Göç İdaresi web sitesinin E-İkamet bölümünden girerek randevu almak ve gerekli evraklar ile birlikte randevu günü Göç İdaresi’nde bulunmak gerekir. Oturma izni için gerekli evraklar ikamet tezkeresi türüne göre değişiklik gösterir.

Bu arada hala bir çok yabancı uyruklu Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubeyi aramakta ve Emniyet Randevu sitemini sormaktadır. Fakat 2014 yılından itibaren yabancılar ile ilgili tüm işlemler Göç İdarelerinde yapılmakta ve E-İkamet randevuları Göç İdaresi E-İkamet sisteminden alınabilmektedir.

Öncelikle yapılması gereken özel sağlık sigortası yaptırıp e-ikamet sisteminden online olarak randevu almaktır. Randevu aldıktan sonra ise e-ikamet randevu sisteminden yabancı oturma izni başvuru formu çıktı olarak alınmalıdır.

Telefon veya tabletten giriş yapan bazı yabancıların oturma izni başvuru formunu yazdırmamaları ve gelen doğrulama mesajını sildikleri için de randevu bilgilerine ulaşamadıkları için problem yaşamaları çok sık rastlanan bir durumdur.

Oturma İzni – İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler

Gerekli evrak listesi her başvuru için farklıdır, size uygun olan türü belirleyip aşağıda inceleyebilirsiniz.

Kısa Süreli İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Turistik Amaçlı Oturma İzni

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Özel sağlık sigortası
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Yerleşim yeri belgesi
  • Kiracılar için noter tasdikli kira sözleşmesi
  • Misafir olanlar için noterden misafir taahhütnamesi
  • 18 yaş altı çocuklar için apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi
  • 18 yaş altı çocuklar için anne veya babadan birisi yanında değil ise olmayan ebeveynin apostilli muvaffakatnamesi
  • Kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi ve ev sahibinin kimlik fotokopisi de talep edilebilir.

Tapu Sahibi Yabancı İçin Oturma İzni

Türkiye’de taşınmazı, gayrimenkulu bulunan yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Özel sağlık sigortası
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Tapu fotokopisi
  • Tapu müdürlüğünden mülkiyet yazısı


Aile İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • SGK provizyon belgesi
  • 4 biometrik fotoğraf
  • TC Vatandaşı eşin kimlik fotokopisi
    • Eş yabancı ise Pasaport ve çalışma izin kopyası
  • Evlilik cüzdanının ilk 4 sayfasının kopyası
  • TC vatandaşı eşin gelir belgesi
  • TC vatandaşı eşin vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • TC vatandaşı eşin adli sicil kaydı

Öğrenci İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Sağlık sigortası (İlk 3 ay içerisinde başlatılıp Göç İdaresine bildirilmeli)
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Öğrenci Belgesi
  • 18 yaş altı için anne babadan apostilli muvaffakatname


Oturma İzni İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Oturma İzni Almanın Maliyeti Nedir?

Oturum izni alırken karşınıza değişken maliyetler çıkacaktır. Her şeyden önce ülkelerin tabi oldukları uygulamalar ve harç grupları farklılık göstermektedir. Kimi ülkeler hem ikamet hem vize harcına tabi iken kimi ülkeler vize harcından muaf, bazı ülkeler ise ikamet harcından muaftır.

İkamet ile ilgili harç ve vergi tutarları bir sonraki soruya cevaben verilmiştir.

Diğer taraftan ise yabancının sosyal güvencesi yok ve özel sağlık sigortası yaptırması gerekiyor ise ayrıca sigorta masrafı doğacaktır. Sigorta ise kişin yaşına göre değişkenlik gösterir. Güncel fiyatları diğer soruya cevaben verilmiştir.

Deport Cezasını Girerken Ödeyebilir miyim?

Konsolosluktan vize veya çalışma izni almadan gelirseniz ödeyemediğiniz gibi geri ülkenize gönderilirsiniz, hatta hakkınızda kaçak giriş işlemi bile yapılabilir. Sadece ve sadece pasaportunuzda vize var ise giriş yapıp cezanızı ödeyebilirsiniz.

Vize Süresi Geçikten Sonra İkamete Başvurabilir miyim?

Eğer ilk girişte 30, 60 veya 90 günlük süre, veya 180 günde 90 günü tamamladınız ama başvuru yapmadıysanız randevu almak için yasal olarak ekstradan 10 gün süreniz var. Bu 10 günlük gecikmenin cezasını ödeyerek çıkış yapmadan başvuru yapabilirsiniz. Ama eğer 10 günlük ek süreyi de aştıysanız ve belgeleyebileceğiniz bir mazeretiniz (doktor raporu vb) yok ise çıkış giriş yapmaktan başka seçenek yok maalesef.

Çıkış yaparken de gecikme cezasını muhakkak ödemeniz gereklidir. Aksi durumda ceza ödemeyenler için 5 yıl süreyle ülkeye giriş yasağı konmaktadır ve bu cezanın buradan başka biri tarafından veya girişte sizin tarafınızdan ödenerek giriş yasağının kaldırılması mümkün değildir. Giriş yasağını sadece konsolosluktan alınacak vize veya çalışma izni kaldırır.

Yabancı Oturma İzni Uzatması Ne Zaman Yapılmalı?

İkamet izni geçerlilik tarihinin son 60 gününe girince başvuru yapabilirsiniz, son 60.günden itibaren son gününe kadar süreniz var.

İkamet İzninin Süresi Bittikten Sonra Çıkış Yapmadan Uzatılabilir mi?

Eğer ikametinizin süresi 10 günden fazla geçmediyse evet ama 10 günden fazla gecikme var ise maalesef çıkış giriş yapmanız gereklidir.

Oturum İzni Harçları Ne Kadar?

Vatandaşı olunan ülkeye göre harç ve vergi listesi aşağıdaki gibidir;

Ülke Vize Harcı İkamet Harcı İkamet Kartı Vize Muafiyeti
ABD 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün / e-vize
Almanya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Azerbaycan 0 80 USD 72 TL 30 gün
Belarus 458,8 TL 36,5 USD 72 TL 30 gün
Belçika 458,8 TL 36,5 USD 72 TL 90 gün
Bosna Hersek 0 80 USD 72 TL 60 gün
Brezilya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Bulgaristan 458,8 TL 85 USD 72 TL 90 gün
Çek Cumhuriyeti 0 TL 0 TL 72 TL 90 gün
Çin 0 TL 80 USD 72 TL 30 gün / e-vize
Danimarka 0 TL 0 TL 72 TL 90 gün
Endonezya 0 TL 80 USD 72 TL 30 gün / e-vize
Ermenistan 0 TL 80 USD 72 TL 30 gün / e-vize
Estonya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Finlandiya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Fransa 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Gürcistan 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Hollanda 0 TL 80 USD 72 TL 90 gün / e-vize
Hırvatistan 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Irak 0 TL 27 TL (11 usd) 72 TL 30 gün
İngiltere 0 TL 80 USD 72 TL 90 gün / e-vize
İran 0 TL 80 USD 72 TL 90 gün
İsveç 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
İsviçre 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
İtalya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
İzlanda 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Kanada 0 TL 80 USD 72 TL 90 gün / e-vize
Kazakistan 0 TL 80 USD 72 TL 30 gün
Kırgızistan 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Letonya 458,8 TL 80 USD 72 TL 30 gün
Libya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Litvanya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Lübnan 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Makedonya 0 TL 135 TL (56 usd) 72 TL 90 gün
Moldova 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Özbekistan 458,8 TL 80 USD 72 TL 30 gün
Polonya 0 TL 80 USD 72 TL 90 gün / e-vize
Romanya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Rusya 0 TL 60 TL (25 usd) 72 TL 60 gün
Slovakya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Slovenya 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün
Suriye 458,8 TL 0 TL 72 TL 90 gün
Tayland 458,8 TL 80 USD 72 TL 30 gün
Türkmenistan 458,8 TL 0
58,5 TL
72 TL 30 gün
Ukrayna 458,8 TL 80 USD 72 TL 60 gün
Yunanistan 458,8 TL 80 USD 72 TL 90 gün

2018 Güncel Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları Nedir?

Yabancı Sağlık Sigortası fiyatları devamlı güncellenmekle birlikte, şu anda aşağıdaki fiyatlar ile temin edebilirsiniz. Aşağıdaki linkten Facebook sayfamızı beğenen müşterilerimiz bizden ayrıca %10 indirim kazanacaktır.

%10 indirim için sayfamızı ziyaret edin; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

YAŞ ERKEK BAYAN
0-18 147,25 TL 142,60 TL
18-25 147,25 TL 150,35 TL
26-30 189,10 TL 190,65 TL
31-35 204,60 TL 195,30 TL
36-40 207,70 TL 210,80 TL
41-50 271,25 TL 275,90 TL
51-60 393,70 TL 393,70 TL
61-65 666,50 TL 682 TL

Oturma İzni Başvurusunu Ne Zaman Yapmalıyım?

Yabancı oturum izni için yasal süre vatandaşı olduğunuz ülkeye göre değişir, kimi ülkeler girişten itibaren 30, kim ülkeler 60, kimi ülkeler ise 90 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Ülke listesi bilgi amaçlı aşağıda verilmiştir.

Ülke Vize Muafiyeti
ABD 90 gün / e-vize
Almanya 90 gün
Azerbaycan 30 gün
Belarus 30 gün
Belçika 90 gün
Bosna Hersek 60 gün
Brezilya 90 gün
Bulgaristan 90 gün
Çek Cumhuriyeti 90 gün
Çin 30 gün / e-vize
Danimarka 90 gün
Endonezya 30 gün / e-vize
Ermenistan 30 gün / e-vize
Estonya 90 gün
Finlandiya 90 gün
Fransa 90 gün
Gürcistan 90 gün
Hollanda 90 gün / e-vize
Hırvatistan 90 gün
Irak 30 gün
İngiltere 90 gün / e-vize
İran 90 gün
İsveç 90 gün
İsviçre 90 gün
İtalya 90 gün
İzlanda 90 gün
Kanada 90 gün / e-vize
Kazakistan 30 gün
Kırgızistan 90 gün
Letonya 30 gün
Libya 90 gün
Litvanya 90 gün
Lübnan 90 gün
Makedonya 90 gün
Moldova 90 gün
Özbekistan 30 gün
Polonya 90 gün / e-vize
Romanya 90 gün
Rusya 60 gün
Slovakya 90 gün
Slovenya 90 gün
Suriye 90 gün
Tayland 30 gün
Türkmenistan 30 gün
Ukrayna 60 gün
Yunanistan 90 gün

Yorumlar

  1. Yousef  Kasım 22, 2017

    Merhaba
    Kuveyt vatandaşıyım Türkiye de 2017 başında ev aldım ve ben 3 ay kaldım sanırken 12 Temmuz da yurtdışına çıkarken pasaport polisi yasal kalma süremi 5 gün aştığımı ve ceza ödemem gerektiğini söyledi. 5 günlük cezamı ödeyip çıktım ve 17 Temmuz da geri döndüğümde 10 gün içinde ikamet izni için başvurmam karşılığında ülkeye girişe izin vereceklerini belirttiler. Kabul ettim ve 10 gün içinde ikamet için başvurdum. Eylül de randevuya çağırdılar tüm belgelerimi teslim ettim ve ben sonucu beklemeden Kuveyt e dönmek zorunda kaldım. 15 gün sonra cep telefonuma ikamet belgemin barkod no su ile adresime gönderildiği mesajı geldi ancak adresimde bulunmadığım için PTT ye bırakıldığı belirtildi. Şimdi Türkiye ye dönmem lazım.
    1. Türkiye ye bana gelen mesajı ve ikamet için ödediğim tahsilat makbuzlarını göstererek sorunsuz girebilir miyim?
    2. 180 günde 90 gün kalma süremin tekrar başlaması ne zaman? (Tekrar Turist vizesiyle girmem gerekirse)
    3. İkametimin iptal olması ve yeniden başvurmak zorunda kalmak gibi bir durum olur mu?

    Hep yalan yanlış bilgiler alıyorum. Doğrusu nedir yardımcı olursaniz çok sevinirim.

    cevap
    • admin  Aralık 1, 2017

      Göç İdaresi’nin vermiş olduğu kaşe imzalı müracaat formunu ve ödeme makbuzlarını göstererek girebilmeniz gerekir. Turist vizesine ihtiyaç duymazsınız başvurunuz onaylandığı için. İkamet onaylandıktan sonra 120 günden fazla yurtdışında kalmadıysanız iptal edilmemiştir.

  2. İsmail  Aralık 7, 2017

    Selam. Azerbaycan vatandaşıyım aşagı yukarı 1 yıldır Türkiyedeyim. Memlekete dönmem gerek. Ne kadar ceza öderim?

    cevap
  3. lale  Ocak 11, 2018

    merhaba ben azerbaycan vatandiyim, 29.03.2017 turkiyeye giris yaptim , amma maleessef maddi durumum sikisik oldugundan oturma izini alamadim randevu bile edemedim, su an benim gikmam sart mi? ve ya eger cikarsam hangi ulkeye gide bilim kendi ulkemden baska ? ve cezayi odeyip ne zaman geri done bilirim?

    cevap
  4. lale  Ocak 11, 2018

    admin rica etsem banim sorularimi cevaplar misiniz ! cok tessekkur ederim simdiden

    cevap
  5. Samet okunakol  Ocak 27, 2018

    Slm ben türkmenistan dan bir kız arkadaşımı nasıl buraya getirebilirim ne gerek bana soylermisiniz lutfen

    cevap

Yorum Ekle


*