Yabancı oturma izni – Oturum izni – Yabancı ikamet izni veya diğer adıyla ikamet Tezkeresi yabancı uyrukluların Türkiye’de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun kalmak istemeleri durumunda ülkede geçici olarak ikamet etme hakkı veren belgedir. Temelde ikamet izinleri 6 farklı gruba ayrılmıştır.

 


1- KISA DÖNEM İKAMET İZNİ

  • Turistik amaçlı ikamet
  • Tapu sahibi olan yabancılar
  • Tedavi amaçlı gelen yabancılar
  • Mahkemesi devam eden yabancılar
  • Türkçe kurslarına katılan yabancılar
  • Türkiyede üniversite eğitimini tamamlayanlar


  • 2- AİLE İKAMET İZNİ
  • 3- ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ
  • 4- UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ
  • 5- İNSANİ İKAMET İZNİ
  • 6- İNSAN TİCARETİ MAĞDURLARI İÇİN İKAMET İZNİ



 

Yabancı Oturma İzni Nasıl Alınır

Yabancı Oturum – İkamet İzni Almak

Yabancı oturum izni almak için öncelikle Göç İdaresi web sitesinin E-İkamet bölümünden girerek randevu almak ve gerekli evraklar ile birlikte randevu günü Göç İdaresi’nde bulunmak gerekir. Oturma izni için gerekli evraklar ikamet tezkeresi türüne göre değişiklik gösterir.

Yabancı oturum izni

Bu arada hala bir çok yabancı uyruklu Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubeyi aramakta ve Emniyet Randevu sitemini sormaktadır. Fakat 2014 yılından itibaren yabancılar ile ilgili tüm işlemler Göç İdarelerinde yapılmakta ve E-İkamet randevuları Göç İdaresi E-İkamet sisteminden alınabilmektedir.

Öncelikle yapılması gereken özel sağlık sigortası yaptırıp e-ikamet sisteminden online olarak randevu almaktır. Randevu aldıktan sonra ise e-ikamet randevu sisteminden yabancı oturma izni başvuru formu çıktı olarak alınmalıdır.

Telefon veya tabletten giriş yapan bazı yabancıların oturma izni başvuru formunu yazdırmamaları ve gelen doğrulama mesajını sildikleri için de randevu bilgilerine ulaşamadıkları için problem yaşamaları çok sık rastlanan bir durumdur.

Oturma İzni – İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler

Gerekli evrak listesi her başvuru için farklıdır, size uygun olan türü belirleyip aşağıda inceleyebilirsiniz.

Kısa Süreli İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Turistik Amaçlı Oturma İzni

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Özel sağlık sigortası
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Yerleşim yeri belgesi
  • Kiracılar için noter tasdikli kira sözleşmesi
  • Misafir olanlar için noterden misafir taahhütnamesi
  • 18 yaş altı çocuklar için apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi
  • 18 yaş altı çocuklar için anne veya babadan birisi yanında değil ise olmayan ebeveynin apostilli muvaffakatnamesi
  • Kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi ve ev sahibinin kimlik fotokopisi de talep edilebilir.


Tapu Sahibi Yabancı İçin Oturum İzni

Türkiye’de taşınmazı, gayrimenkulu bulunan yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Özel sağlık sigortası
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Tapu fotokopisi
  • Tapu müdürlüğünden mülkiyet yazısı


ikamet tezkeresi

Aile İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • SGK provizyon belgesi
  • 4 biometrik fotoğraf
  • TC Vatandaşı eşin kimlik fotokopisi
    • Eş yabancı ise Pasaport ve çalışma izin kopyası
  • Evlilik cüzdanının ilk 4 sayfasının kopyası
  • TC vatandaşı eşin gelir belgesi
  • TC vatandaşı eşin vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • TC vatandaşı eşin adli sicil kaydı


Öğrenci İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Sağlık sigortası (İlk 3 ay içerisinde başlatılıp Göç İdaresine bildirilmeli)
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Öğrenci Belgesi
  • 18 yaş altı için anne babadan apostilli muvaffakatname



Oturma İzni İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Oturum İzni Almanın Maliyeti Nedir?

Oturum izni alırken karşınıza değişken maliyetler çıkacaktır. Her şeyden önce ülkelerin tabi oldukları uygulamalar ve harç grupları farklılık göstermektedir. Kimi ülkeler hem ikamet hem vize harcına tabi iken kimi ülkeler vize harcından muaf, bazı ülkeler ise ikamet harcından muaftır.

İkamet ile ilgili harç ve vergi tutarları bir sonraki soruya cevaben verilmiştir.

Diğer taraftan ise yabancının sosyal güvencesi yok ve özel sağlık sigortası yaptırması gerekiyor ise ayrıca sigorta masrafı doğacaktır. Sigorta ise kişin yaşına göre değişkenlik gösterir. Güncel fiyatları diğer soruya cevaben verilmiştir.

Deport Cezasını Girerken Ödeyebilir miyim?

Konsolosluktan vize veya çalışma izni almadan gelirseniz ödeyemediğiniz gibi geri ülkenize gönderilirsiniz, hatta hakkınızda kaçak giriş işlemi bile yapılabilir. Sadece ve sadece pasaportunuzda vize var ise giriş yapıp cezanızı ödeyebilirsiniz.

Vize Süresi Geçikten Sonra İkamete Başvurabilir miyim?

Eğer ilk girişte 30, 60 veya 90 günlük süre, veya 180 günde 90 günü tamamladınız ama başvuru yapmadıysanız randevu almak için yasal olarak ekstradan 10 gün süreniz var. Bu 10 günlük gecikmenin cezasını ödeyerek çıkış yapmadan başvuru yapabilirsiniz. Ama eğer 10 günlük ek süreyi de aştıysanız ve belgeleyebileceğiniz bir mazeretiniz (doktor raporu vb) yok ise çıkış giriş yapmaktan başka seçenek yok maalesef.

Yabancı oturma izniÇıkış yaparken de gecikme cezasını muhakkak ödemeniz gereklidir. Aksi durumda ceza ödemeyenler için 5 yıl süreyle ülkeye giriş yasağı konmaktadır ve bu cezanın buradan başka biri tarafından veya girişte sizin tarafınızdan ödenerek giriş yasağının kaldırılması mümkün değildir. Giriş yasağını sadece konsolosluktan alınacak vize veya çalışma izni kaldırır.

Yabancı Oturma İzni Uzatması Ne Zaman Yapılmalı?

İkamet izni geçerlilik tarihinin son 60 gününe girince başvuru yapabilirsiniz, son 60.günden itibaren son gününe kadar süreniz var.

İkamet İzninin Süresi Bittikten Sonra Çıkış Yapmadan Uzatılabilir mi?

Eğer ikametinizin süresi 10 günden fazla geçmediyse evet ama 10 günden fazla gecikme var ise maalesef çıkış giriş yapmanız gereklidir.

Oturum İzni Harçları Ne Kadar?

Vatandaşı olunan ülkeye göre harç ve vergi listesi aşağıdaki gibidir;

ÜlkeVize Harcıİkamet Harcıİkamet KartıVize Muafiyeti
ABD458,8 TL80 USD72 TL90 gün / e-vize
Almanya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Azerbaycan080 USD72 TL30 gün
Belarus458,8 TL36,5 USD72 TL30 gün
Belçika458,8 TL36,5 USD72 TL90 gün
Bosna Hersek080 USD72 TL60 gün
Brezilya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Bulgaristan458,8 TL85 USD72 TL90 gün
Çek Cumhuriyeti0 TL0 TL72 TL90 gün
Çin0 TL80 USD72 TL30 gün / e-vize
Danimarka0 TL0 TL72 TL90 gün
Endonezya0 TL80 USD72 TL30 gün / e-vize
Ermenistan0 TL80 USD72 TL30 gün / e-vize
Estonya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Finlandiya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Fransa458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Gürcistan458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Hollanda0 TL80 USD72 TL90 gün / e-vize
Hırvatistan458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Irak0 TL27 TL (11 usd)72 TL30 gün
İngiltere0 TL80 USD72 TL90 gün / e-vize
İran0 TL80 USD72 TL90 gün
İsveç458,8 TL80 USD72 TL90 gün
İsviçre458,8 TL80 USD72 TL90 gün
İtalya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
İzlanda458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Kanada0 TL80 USD72 TL90 gün / e-vize
Kazakistan0 TL80 USD72 TL30 gün
Kırgızistan458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Letonya458,8 TL80 USD72 TL30 gün
Libya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Litvanya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Lübnan458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Makedonya0 TL135 TL (56 usd)72 TL90 gün
Moldova458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Özbekistan458,8 TL80 USD72 TL30 gün
Polonya0 TL80 USD72 TL90 gün / e-vize
Romanya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Rusya0 TL60 TL (25 usd)72 TL60 gün
Slovakya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Slovenya458,8 TL80 USD72 TL90 gün
Suriye458,8 TL0 TL72 TL90 gün
Tayland458,8 TL80 USD72 TL30 gün
Türkmenistan458,8 TL0
58,5 TL
72 TL30 gün
Ukrayna458,8 TL80 USD72 TL60 gün
Yunanistan458,8 TL80 USD72 TL90 gün

2018 Güncel Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları Nedir?

Yabancı Sağlık Sigortası fiyatları devamlı güncellenmekle birlikte, şu anda aşağıdaki fiyatlar ile temin edebilirsiniz. Aşağıdaki linkten Facebook sayfamızı beğenen müşterilerimiz bizden ayrıca %10 indirim kazanacaktır.

%10 indirim için sayfamızı ziyaret edin; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

YAŞ ERKEKBAYAN
0-18147,25 TL142,60 TL
18-25147,25 TL150,35 TL
26-30189,10 TL190,65 TL
31-35204,60 TL195,30 TL
36-40207,70 TL210,80 TL
41-50271,25 TL275,90 TL
51-60393,70 TL393,70 TL
61-65666,50 TL682 TL

Oturma İzni Başvurusunu Ne Zaman Yapmalıyım?

Yabancı oturum izni için yasal süre vatandaşı olduğunuz ülkeye göre değişir, kimi ülkeler girişten itibaren 30, kim ülkeler 60, kimi ülkeler ise 90 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Örneğin Rusya ve Ukrayna için 60 gün iken, Azerbaycan, Kazakistan, Tükmenistan, Özbekistan için 30 gün, Gürcistan ve Kırgızistan için ise 90 gündür.

Uzatmalar ise ikamet izni süresi bitmeden son 60 gün içerisinde yapılabilmektedir. Son 60 güne girdikten sonra iznin son gününe kadar yapılmasında herhangi bir engel yoktur.

 

Yorumlar

  1. Yousef  Kasım 22, 2017

    Merhaba
    Kuveyt vatandaşıyım Türkiye de 2017 başında ev aldım ve ben 3 ay kaldım sanırken 12 Temmuz da yurtdışına çıkarken pasaport polisi yasal kalma süremi 5 gün aştığımı ve ceza ödemem gerektiğini söyledi. 5 günlük cezamı ödeyip çıktım ve 17 Temmuz da geri döndüğümde 10 gün içinde ikamet izni için başvurmam karşılığında ülkeye girişe izin vereceklerini belirttiler. Kabul ettim ve 10 gün içinde ikamet için başvurdum. Eylül de randevuya çağırdılar tüm belgelerimi teslim ettim ve ben sonucu beklemeden Kuveyt e dönmek zorunda kaldım. 15 gün sonra cep telefonuma ikamet belgemin barkod no su ile adresime gönderildiği mesajı geldi ancak adresimde bulunmadığım için PTT ye bırakıldığı belirtildi. Şimdi Türkiye ye dönmem lazım.
    1. Türkiye ye bana gelen mesajı ve ikamet için ödediğim tahsilat makbuzlarını göstererek sorunsuz girebilir miyim?
    2. 180 günde 90 gün kalma süremin tekrar başlaması ne zaman? (Tekrar Turist vizesiyle girmem gerekirse)
    3. İkametimin iptal olması ve yeniden başvurmak zorunda kalmak gibi bir durum olur mu?

    Hep yalan yanlış bilgiler alıyorum. Doğrusu nedir yardımcı olursaniz çok sevinirim.

    cevap
    • admin  Aralık 1, 2017

      Göç İdaresi’nin vermiş olduğu kaşe imzalı müracaat formunu ve ödeme makbuzlarını göstererek girebilmeniz gerekir. Turist vizesine ihtiyaç duymazsınız başvurunuz onaylandığı için. İkamet onaylandıktan sonra 120 günden fazla yurtdışında kalmadıysanız iptal edilmemiştir.

  2. İsmail  Aralık 7, 2017

    Selam. Azerbaycan vatandaşıyım aşagı yukarı 1 yıldır Türkiyedeyim. Memlekete dönmem gerek. Ne kadar ceza öderim?

    cevap
  3. lale  Ocak 11, 2018

    merhaba ben azerbaycan vatandiyim, 29.03.2017 turkiyeye giris yaptim , amma maleessef maddi durumum sikisik oldugundan oturma izini alamadim randevu bile edemedim, su an benim gikmam sart mi? ve ya eger cikarsam hangi ulkeye gide bilim kendi ulkemden baska ? ve cezayi odeyip ne zaman geri done bilirim?

    cevap
  4. lale  Ocak 11, 2018

    admin rica etsem banim sorularimi cevaplar misiniz ! cok tessekkur ederim simdiden

    cevap
  5. Samet okunakol  Ocak 27, 2018

    Slm ben türkmenistan dan bir kız arkadaşımı nasıl buraya getirebilirim ne gerek bana soylermisiniz lutfen

    cevap
    • Erdofan  Mart 22, 2018

      Benım esın Rus 10.09.2017 cikti Turkiyeden 2ay orda kaldi bu 2018 nisan ayda gitmek istiyor Turkiye.Simdi o nekadar kalabilir turkiyede 2ay kalabilirmi

    • admin  Mart 27, 2018

      Evet 2 ay kalabilir

  6. Altynaı  Mayıs 29, 2018

    Merhaba!bir şey sormak istiyorum ,benim randevum var Kıryzstan vatandaşıyım ,.hazıran 6 işte ,ve lazım seylerde var tek bi sorum toplamı kaç para ödecem göç idaresinde

    cevap
  7. Melinda  Eylül 14, 2018

    Selam.Macar uyrukluyum bu sene 2 defa memleketime gittim.Maalesef ameliyat olmam gerek ve toplam kalmam 120 günü geçecek. Ne yapmalıyım çünkü oturma izni iptal olacak.

    cevap
  8. Sardor  Eylül 19, 2018

    Merhaba ben Sardor Isroilov Uzbekistandan galdim. Otirma izini almak isterim. Adresi konumlar nerde

    cevap
  9. Boris  Ekim 13, 2018

    Selamlar Ukrayna vatandaşı kız arkadaşım var Antalya’da yaşıyor 40 yaşında oturum izni alacağız 1 yıllık ne kadar masraf olur acaba?Ve hangi evraklar gerekiyor?Kendisi türkçe bilmiyor

    cevap
    • admin  Kasım 7, 2018

      206 TL sigortası, 80 usd + 72TL + 458,80TL Göç İdaresi’ne ödenecek harçlar. Misafir taahhütnamesi veya kira sözleşmesinin tasdiki için de 100 TL civarı noter masrafınız olur.

Yorum Ekle


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.