5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen durumlarda olanlar yani TC vatandaşlığından izin alarak çıkanlar için eşlerine veya çocuklarına aile ikamet izni alma hakkı verilmiştir.
Fakat çocukların aile oturum izni alabilmesi için 18 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. Çocuk 28.madde kapsamında olan şahsın öz çocuğu olmak zorunda da değildir.Eşinin öz çocuğu olması yeterlidir.
İlgili kanun ile birlikte oturma izni ve yabancı çalışma izni ilgili mevzuatların değerlendirme kriterlerine tabidir.
18 yaşından büyük çocuklarda ise heyet kararı ile bakıma muhtaç olduğu belirlenmiş ise yine aile ikamet izni başvurusu yapılabilir.
18.madde kapsamında olanların 18 yaşından büyük çocukları eğer farklı türde ikamet izni almak için gerekli koşulları sağlayamıyorlar ve ailesi ile beraber yaşayacak ise turistik amaçlı kısa dönem ikamet izni başvurusu yaparak oturma izni alabilirler.
5901 sayılı kanunun 28 inci maddesi aşağıdaki gibidir;
Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklar
MADDE 28 – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocukları; millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları dışında, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.
Kaynak; 5901 Sayılı Kanun
Diğer taraftan ise bireylerden biri 28.madde kapsamında olsa bile yine de her aile bireyi için sağlık sigortası olmalı ve her birey için yeterli gelire sahip oldunduğuna dair belge tedarik edilmelidir.
Yine aynı madde kapsamında olan TC vatandaşlığından izin alarak çıkmış olan şahıs son 5 yıl içinde herhangi bir adli suça karışmadığını da belgelemekle yükümlüdür.
5901. Maddeye İstinaden Ebeveyn ve Çocuk İçin Resmi Belge
Ayrıca şunu da eklemek gerekir ki; çocuk ve ebeveyn ilişkisi apostilli doğum belgesi ve onun noter tasdikli yeminli tercümesi ile birlikte belgelenmelidir. Diğer taraftan çocuğun babası veya annesinden birisinin yanında kalmayacak ve farklı bir ülkede ikamet edecek olması durumunda aşağıdaki belgelerden duruma uygun olan talep edilecektir;
- Anne ve baba ayrı değil veya ayrı ama mahkeme velayeti bir tarafa vermemiş ise yanında kalmayacak olan ebeveynin apostilli muvaffakatnamesi ve onun noter tasdikli yeminli tercümesi
- Anne ve baba ayrı ise apostilli velayet kararı ve onun noter tasdikli yeminli tercümesi
Merhaba ben ve ailem yani esim kuzim ve oglum 2013 yilinda 5sene deport aldik.ama simdi turkuyeye donmek istiyoruz zamanin dolmasina 10 ay var daha.biz turkiyeye nasil giris yapa bilir.parayi odeyib gece bilirmiyiz ustelik kizim istanbul dogumlu tesekkur ederim