Blog Sayfa 10

Kendi Nam ve Hesabına Çalışan Yabancılar İçin Çalışma İzni

Kendi nam ve hesabına çalışan yabancılar yani herhangi bir kişiye istihdam sağlamadan hizmet veya mal üretimini kendi başına yapanlar bakanlık tarafından ayrı bir kategori altından yabancı çalışma izni başvurusu yapabilmektedir.

Fakat bu yorumu bir çok yabancı uyruklu şahıs yanlış anlamış durumdadır. Buradan çıkacak sonuç herhangi bir çalışanı olmayan, SGK sicil numarası olmayan, e-bildirge yetkilis olmayan fakat vergi mükellefiyeti başlatan yabancının çalışma izni başvurusu yapacağı ve alacağı anlamına gelmemektedir.

Yabancı Çalışma İzninin Devri

Yabancı çalışma izninin devri mümkün mü yani başka bir firma veya işverene devredilebilir mi? Çalışma izinin süresi henüz dolmamış ise evet devredilebilir. Yabancı çalışma izninin devri için dikkat edilmesi gereken üç husus vardır;

Ülkelere Göre Yabancıların Türkiyede Kalış Süreleri

Yabancıların Türkiyede kalış süreleri ülkeler arası imzalanan ikili sözleşmelere göre belirlenmiştir. Bu sözleşmelere göre ülkelere aşağıdaki gruplara ayrılır. Listeden ülkenizi bularak Türkiyede vize sürenizi öğrenebilirsiniz.

Vatandaşlığa Uygun Daire Şartları

400 bin dolar değerindeki gayrimenkul ile vatandaşlık alımı süreci halen devam etmektedir. Bu arada bir çok detay kafa karışıklığına sebep olmakta. Bunlardan ilki gayrimenkulun değerinin değerinin ne kadar olması gerektiğidir.

Yabancılara Kapalı Mahallelerde İkamet İzni

Türkiye genelinde bir çok ilde bazı ilçe ve mahalleler yabancı uyrukluların ikametine kapatıldı. Halihazırda bu mahalle ve ilçelerde bulunanlar ikametlerini uzatabilecekler fakat ilk kez ikamet izni başvurusu yapacak olanlar maalesef bu kapalı mahalle ve ilçelerde ikamet izin başvurusu yapamayacaklar.

Apostil Nedir Hangi Evraklarda Gereklidir?

Apostil, uluslararası hukukta kullanılan bir terimdir ve özellikle belgelerin yabancı ülkelerdeki resmi tanınmasını kolaylaştırmak için kullanılır. Apostil, “La Haye Apostille” olarak da adlandırılır ve La Haye Konvansiyonu’na (Anlaşmasına) dayanır. Bu anlaşma, belirli belgelerin yabancı ülkelerde tanınmasını daha hızlı ve basit bir şekilde sağlar.