KEP Yerine Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi Geldi

Şubat 2018 tarihinde Yabancı Çalışma İzinleri için zorunlu hale getirilen E-imza ve KEP ile başvuru yapılması uygulamasında KEP zorunlu olmaktan çıkarıldı. KEP yerine PTT tarafından temin edilecek Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) ya da diğer adıyla E-Tebligat Sistemi yürürlüğe girecek.

E-Tebligat Nedir?

Konu ile ilgili PTT tarafından yapılan bilgilendirme aynen şu şekilde. Devamını Oku→

Sanal Ofis Üzerinden Yabancı Şirket Kuruluşu

Sanal ofis üzerinde yabancı ortaklı şirket kurmak ve yabancı çalışma izni almak mümkün mü?

Sanal ofis hizmeti tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek yaygınlaşmakta. Özellikle home office veya freelance çalışanlar için yasal vergi mükellefi olabilmek adına oldukça faydalı bir uygulama. Hem işinizi her zamanki konforunuzda devam ettiriyorsunuz hem de kurumsal bir kimliğe kavuşuyorsunuz. Devamını Oku→

2019 Çalışma İzni Harç ve Kart Bedeli Belli Oldu

2019 yılı için yayınlanan değerli kağıt bedelleri ile ilgili yayınlanan tebliğ ile birlikte yabancı çalışma izni kart bedeli de güncellendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün konu ile ilgili tebliği Resmi Gazete’de yayınlanarak 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş oldu.

Yabancı Çalışma İzinleri Destek ve Danışmanlık; 0541 656 27 37 – 0242 237 04 07

Devamını Oku→

Azerbaycan Vatandaşları Oturma ve Çalışma İzinleri

Azerbaycan vatandaşları ve azerbaycan uyruklular Türkiye’ye yerleşmek amacı ile gelen yabancıların en başında geliyor. Gerek kültürümüzdeki ortaklıklar, gerekse dil açısından çok fazla zorlanmayacak olmaları  Türkiye’yi seçmelerindeki en büyük etken.Türkiye’de ikamet edenler genel olarak kiracı veya misafir olarak oturma izni almakta, bir kısmı ise burada mülk edinmekte. Devamını Oku→

İran Vatandaşları Oturma Ve Çalışma İzinleri

İran vatandaşları ve İran uyruklular alternatif yaşam merkezi olarak en çok Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye’de ikamet edenler ağırlıklı olarak mülk edinerek oturma izni alırken, bir kısmı da kiracı olarak ikamet ediyor.

T4 Danışmanlık olarak gerek turistik oturma izinleri, gerek tapu üzerinden oturma izinleri hatta TC vatandaşı ile evli olanlar için aile oturum izni konularında, İran uyrukluların yabancı ortaklı ve tek başlarına şirket kuruluşlarında, özel sektörde çalışan İranlılar için ise çalışma izinleri konusunda destek veriyoruz. Devamını Oku→

ürk Vatandaşlığı Yeni Kanun

Türk Vatandaşlığı Başvuru Koşulları

Türk vatandaşlığı başvuru koşulları güncellendi. Yabancıların Türk vatandaşlığına geçişlerini düzenleyen kanun 19 Eylül 2018 tarihi itibariyle güncellenerek gerekli yatırım miktarları düşürüldü.

Güncellemeye göre;

  • Gayrimenkul alarak vatandaşlık başvurusu yapacakları için minimum tapu değeri 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü
  • Banka mevduatıyla Türk vatandaşlığı başvurusu yapacaklar için minimum tutar 3 milyon dolardan 500 bin dolara
  • Sabit sermaye yatırımı 3 milyon dolardan 500 bin dolara
  • İstihdam şartı ise 100 kişiden 50 kişiye düşürüldü.

Devamını Oku→

Geçmişe Dönük Eski Tarihli Sağlık Sigortası

Geçmişe dönük eski tarihli sağlık sigortası ile başvurularınızdaki en büyük eksikliklerden birisini gideriyoruz. Göç İdaresi tarafından başlatılan yeni uygulama ile birlikte sistemden randevu aldığı gün sigorta yaptırmayanların başvuruları ya red ediliyor ya da 280 TL idari para cezası uygulanıyor. Fakat uygulamaya herhangi bir bildirim yapılmadan geçildiği için bir çok mağduriyet yaratmış durumda. Devamını Oku→

Yabancı Çalışma İzni İçin KEP-Kayıtlı Elektronik Posta ve E-İmza

Yabancı çalışma izni başvurusu yapmak için KEP yani kayıtlı elektronik posta ve E-imza zorunlu mu? 26 Şubat 2018 itibariyle evet, artık zorunlu.

GÜNCELLEME: 01/01/2019 tarihinden itibaren KEP zorunluluğu kaldırılmıştır. Sadece E-imza yeterli olacaktır. KEP yerine UETS yani Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi kullanılacaktır ama şu an için sistem hazır olmadığından herhangi bir zorunluluk yoktur. Devamını Oku→

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

GÜNCELLEME: 26 Şubat 2018 tarihi itibariyle vekaleten başvurular ve e-devlet sistemi üzerinden başvurular sonlandırılmıştır. Çalışma izni başvurusu yapacak işverenin e-imza ve KEP adresi alması zorunlu hale gelmiştir. Detaylı bilgi için; https://www.t4danismanlik.com/yabanci-calisma-izni-icin-kep-kayitli-elektronik-posta-e-imza-zorunlulugu/

GÜNCELLEME: 01/01/2019 tarihi itibari ile KEP zorunluluğu kaldırılmıştır.

Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı çalışma izni nasıl alınır sorusu şirket olarak en sık duyduğumuz soruların başında geliyor. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki izin işveren veya şirket ortağı tarafından alınır. Çalışanın kendi adına serbest çalışma izni alma şansı yoktur. Sadece şirket sahibi olan yabancılar kendi adlarına şirket ortağı olarak başvuru yapabilir. Fakat yabancı uyruklu şirket ortağı dahi olsa 100Bin Türk Lirası ödenmiş sermaye ve en az 5 Türk vatandaşı sigortalı şartı zorunlu olarak aranmaktadır.

Yabancı çalışma izni www.turkiye.gov.tr üzerinden Yabancı Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi‘ne giriş yapılarak gerçekleştirilir. Başvuru yabancının kendisi tarafından değil işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılmalıdır.

Yabancı çalışma izin başvurusu iki farklı şekilde yapılır;


1-Yurtdışı Başvuru

Yabancı uyruklu kendi ülkesindeki veya yasal kalma izni bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’na Türkiye’de çalışacağı şirketten verilen davetiye ve iş sözleşmesi ile birlikte ilk başvuruyu yapar ve kendisine e-devlet üzerinden yapılacak çalışma izni başvurusunda kullanılmak üzere referans numarası verilir.

Bu referans numarasını kullanan işveren veya temsilci 10 iş günü içerisinde yabancı çalışma izni başvurusunu tamamlayarak dosyayı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü ’ne dosyayı gönderir.


2-Yurtiçi Başvuru

Türkiye’de alınmış en az 6 aylık (süresi bitmeden herhangi bir zaman başvuru yapılabilir) ikamet izni almış olan yabancılar yurt dışına çıkmadan başvuru yapabilir. Başvuru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yabancıların Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

Başvuru sırasında e-imza ve KEP kullanma zorunluluğu vardır.


 

Belirli Süreli İş Sözleşmesi Nasıl Olmalı?

Yabancı çalışma izni başvurusu sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslarası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen evraklardan biri de Belirli Süreli İş Sözleşmesi olarak önemle dikkate alınmalıdır.

Belirli süreli iş sözleşmesi

 

Eğer başvuruyu vekaleten sizin adınıza bizim gibi bir danışmanlık firması yapıyor ise sözleşmeyi hazırlamak zaten firmanın yükümlülüğündedir. Ama siz kendiniz hazırlayacak iseniz bazı şekil şartlarına uymanız gerekmektedir.

  1. Sözleşme ibaresi hazırlanan evrağın en başında yazılı olmalıdır
  2. İşverenin tam ünvanı ve adresi belirtilmelidir
  3. Çalışacak yabancının adı ve soyadı pasaport bilgileriyle eşleşecek şekilde belirtilmelidir
  4. Belirli Süreli İş Sözleşmesinin süresi kesinlikle yazılmış olmalıdır
  5. Yabancı çalışanın çalışma izni onaylandıktan sonra alacağı ücret sözleşme üzerinde belirtilmelidir
  6. Belirli Süreli İş Sözleşmesi hem işveren hem de yabancı tarafından karşılıklı imzalanmış olmalıdır

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise belirli süreli iş sözleşmesi üzerine yazılacak olan asgari ücret konusudur. Ev hizmetleri sektörü hariç olmak üzere;

  • TC vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olarak değerlendirme dışı olan yabancılar
  • Anne, baba veya çocuğu TC vatandaşı olan yabancılar
  • Türk soylu yabancılar asgari ücret ile çalışabilir ve sözleşmeye bu şekilde yazılabilir.

Fakat bu belirtilen yabancılar haricindekiler Bakanlık tarafından belirtilen İzin Değerlendirme Kriterlerine uygun olan ve alacağı göreve göre değişen minimum asgari ücret rakamını sözleşmeye yazdırmalıdır.

İZİN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

  1. Üst düzey yöneticiler, pilotlar ve ön izin talebinde bulunan mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 6,5 katı,

  2. Birim veya şube müdürleri ile mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katı,

  3. Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler ile psikolog, fizyoterapist, müzisyen ve sahne sanatçısı unvanlarında çalışacak yabancılar için asgari ücretin 3 katı,

  4. Ev hizmetlerinde çalıştırılacak yabancılar için en az asgari ücret, yukarıda sayılanlar dışındaki diğer mesleklerde ( Satış elemanı, pazarlama-ihracat görevlisi gibi görevler ) çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı olması gerekmektedir.

  5. Turizm-Animasyon organizasyon firmalarında akrobat ve benzeri ünvanlarda çalışacak yabancılar ile masör, masöz ve SPA terapisti gibi işlerde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 2 katı.

(https://www.csgb.gov.tr/uigm/Contents/calismaizni/izindegerlendirmekriterleri/)

8 Sayfa 2 12345...»