Aile Oturma İzni – İkamet Tezkeresi Evraklar ve Ücret 2019

Aile oturma izni almak diğer ikamet türlerine göre nispeten daha kolaydır. Her ne kadar Göç İdaresi’ne teslim edilmesi gereken evrak sayısı daha fazla olsa bile onaylanma ihtimali çok daha yüksektir. Aile oturma izin başvuruları eğer adli bir durum söz konusu değil ise genelde olumlu sonuçlanır.

Aile oturma izni

Aile ikamet tezkeresi için başvurularda aşağıdaki şartlar aranmaktadır;

  • Eşinin Türk vatandaşı olması
  • Anne ya da babasının Türk vatandaşı olması
  • Eşinin, anne veya babasının en az 1 yıldır çalışma izni ile Türkiye’de bulunması
  • Destekleyicinin tüm aile bireyleri için sigortası olması
  • Destekleyicinin son 5 yıldır aile düzenine karşı herhangi bir adli suç işlememiş olması
  • Destekleyicinin düzenli bir gelire sahip olması

Yukarıdaki sağlayan yabancı uyruklular destekleyicinin durumuna göre 3 yıla kadar aile ikameti alabilirler.

Aile Oturma İzni İçin Gerekli İçin Gerekli Evraklar

Aile oturma izni için gereken evraklar destekleyicinin durumuna göre değişiklik gösterir.

Türk  Vatandaşı İle Evli Olanlar İçin Aile Oturma İzni

  • Türk vatandaşının kimlik fotokopisi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu, şirket sahibi ise resmi belgeler veya emekli olduğuna dair belge),
  • Türk vatandaşının sabıka kaydı
  • Türk vatandaşını vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Her iki eşin de SGK‘dan provizyon belgesi (ilk başvuru ise yabancı başvurudan sonra almalıdır)
  • Evlilik cüzdanının ilk 4 sayfasının fotokopisi
  • Yabancının pasaport fotokopisi
  • Her iki eşin biometrik fotoğrafları

Çalışma İzni Olan Yabancının Ailesi İçin Aile İkameti

  • Çalışan yabancının pasaport ve çalışma izin fotokopisi
  • Çalışan yabancının maaş bordrosu ya da şirket sahibi ise şirkete ait resmi belgeler
  • Çalışan yabancıya ait adres belgesi
  • Çalışan yabancının eşinin pasaport fotokopisi
  • Apostilli evlilik belgesinin noter tasdikli tercümes
  • Çocuk var ise apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi
  • Her bir bireye ait biometrik fotoğraflar

Türk Vatandaşı Anne veya Babası Olan Yabancılar İçin Aile İkameti

  • Türk vatandaşının kimlik fotokopisi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu, şirket sahibi ise resmi belgeler veya emekli olduğuna dair belge),
  • Türk vatandaşının sabıka kaydı
  • Türk vatandaşını vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Türk vatandaşının SGK provizyon belgesi
  • Apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi
  • Anne veya babadan birisi yurtdışında ise varsa apostilli velayet kararının noter tasdikli tercümesi yok ise yurtdışındaki ebeveynin apostilli muvaffakatnamesinin noter tasdikli tercümesi

NOT: Aile oturma izni en fazla 3 yıl için verilebilir, süre destekleyicinin yasal durumuna göre daha kısa olarak verilebilir (örneğin destekleyicinin çalışma izin süresi).

Ayrıca 3 yıl ve üzeri Türk vatandaşı ile evli olanlar ile Türk vatandaşı anne, baba veya çocuğu olanları çalışma izni alırken izin değerlendirme kriterlerinden muaf olurlar.

KEP Yerine Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi Geldi

Şubat 2018 tarihinde Yabancı Çalışma İzinleri için zorunlu hale getirilen E-imza ve KEP ile başvuru yapılması uygulamasında KEP zorunlu olmaktan çıkarıldı. KEP yerine PTT tarafından temin edilecek Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) ya da diğer adıyla E-Tebligat Sistemi yürürlüğe girecek.

E-Tebligat Nedir?

Konu ile ilgili PTT tarafından yapılan bilgilendirme aynen şu şekilde. Devamını Oku→

Azerbaycan Vatandaşları Oturma ve Çalışma İzinleri

Azerbaycan vatandaşları ve azerbaycan uyruklular Türkiye’ye yerleşmek amacı ile gelen yabancıların en başında geliyor. Gerek kültürümüzdeki ortaklıklar, gerekse dil açısından çok fazla zorlanmayacak olmaları  Türkiye’yi seçmelerindeki en büyük etken.Türkiye’de ikamet edenler genel olarak kiracı veya misafir olarak oturma izni almakta, bir kısmı ise burada mülk edinmekte. Devamını Oku→

İran Vatandaşları Oturma Ve Çalışma İzinleri

İran vatandaşları ve İran uyruklular alternatif yaşam merkezi olarak en çok Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye’de ikamet edenler ağırlıklı olarak mülk edinerek oturma izni alırken, bir kısmı da kiracı olarak ikamet ediyor.

T4 Danışmanlık olarak gerek turistik oturma izinleri, gerek tapu üzerinden oturma izinleri hatta TC vatandaşı ile evli olanlar için aile oturum izni konularında, İran uyrukluların yabancı ortaklı ve tek başlarına şirket kuruluşlarında, özel sektörde çalışan İranlılar için ise çalışma izinleri konusunda destek veriyoruz. Devamını Oku→

ürk Vatandaşlığı Yeni Kanun

Türk Vatandaşlığı Başvuru Koşulları

Türk vatandaşlığı başvuru koşulları güncellendi. Yabancıların Türk vatandaşlığına geçişlerini düzenleyen kanun 19 Eylül 2018 tarihi itibariyle güncellenerek gerekli yatırım miktarları düşürüldü.

Güncellemeye göre;

  • Gayrimenkul alarak vatandaşlık başvurusu yapacakları için minimum tapu değeri 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü
  • Banka mevduatıyla Türk vatandaşlığı başvurusu yapacaklar için minimum tutar 3 milyon dolardan 500 bin dolara
  • Sabit sermaye yatırımı 3 milyon dolardan 500 bin dolara
  • İstihdam şartı ise 100 kişiden 50 kişiye düşürüldü.

Devamını Oku→

Moldova Vatandaşları

Moldova vatandaşları için oturma izni – ikamet tezkeresi ve yabancı çalışma izni konusunda firmamızdan her türlü desteği alabilirsiniz. Bu yazımızda Moldova vatandaşlarının Türkiye’de kalma sürelerinden oturma izni alınması sırasında doğabilecek masraflar, çalışma izni maliyetleri ve ceza hesaplamaları gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalıştık.

Moldovalı yabancılar ülkeye giriş yaptıktan sonra 90 gün serbest kalış süresine sahiptir. Bu süreden daha uzun kalmak isteyenler oturma izni almak zorundadır. Oturma izni almayan fakat bu süreyi aşanlar vize ihlal cezası ödeyerek ülkeden çıkış yapabilirler.

Vize ihlal cezasını ödemeden çıkmak da mümkündür fakat bu durum 5 yıl boyunca ülkeye giriş yasağı konmasına sebep olur. Giriş yasağı konması durumunda ise ülkeye giriş ancak konsolosluk izni ile gerçekleşebilmektedir.

Kaçak durumda olanlar vize gecikme cezasını hazırladığımız videoyu seyrederek hesaplayabilirler.

Moldova Vatandaşları Türkiye’de Vizesiz Ne Kadar Kalabilir?

Moldova uyrukluların Türkiye’de vizesiz kalış süreleri Mayıs 2017 itibariyle 180 günde 90 gündür. Yani ilk girişte çıkış yapmadan 90 gün kalabilirler. Fakat 90 günü tamamlamadan oturma izni başvurusu yapmayanlar çıkışlarının ardından en az 90 gün Türkiye dışında kalmaları gerekir.

Moldova Vatandaşları İçin Oturma İzni Maliyeti

Moldova uyruklular Türkiye’de yasal süre içerisinde ikamet tezkeresi başvurusu yapacaklar ise devlete ödenecek harç ve vergiler aşağıdaki gibidir.

Bu masrafların haricinde kişinin yaşına göre özel sağlık sigortası ve başvuru durumuna göre noter masrafı olacaktır.

SÜREİkamet Harcıİkamet DefteriVize Harcı
3 Aylık35 USD89 TL458,80 TL
6 Aylık50 USD89 TL458,80 TL
1 Yıllık80 USD89 TL458,80 TL

Çalışma İzni Maliyeti

Türkiye’de en az 6 aylık ikamet izni almış olan ve çalışma izni başvurusu yapacak olan Moldova vatandaşları diploma çevirileri hariç devlete ödeyecekleri harç ve vergiler aşağıdaki gibidir; Başvurular Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı üzerinden yapılır. Firmamız bu başvurularda size e-imza ve kep adresinden bakanlık başvurusuna kadar her türlü aşamada destek vermektedir.

Çalışma Harcı (1yıllık)Kart Bedeli
761,10 TL89 TL

Moldova vatandaşları

Emniyet Randevu – İkamet Randevu

Emniyet randevu sistemi 4658 sayılı Yabancıları Koruma Kanunu ile birlikte yerini Göç İdaresinin E-İkamet Randevu sistemine bıraktı. Türkiyede oturma izni almak isteyen yabancı uyruklular sırasıyla Özel Sağlık Sigortası yaptırıp ardından E-İkamet üzerinden randevu almak durumundadırlar.

Şunu unutmamalıdır ki randevu geçerli belgelenebilen geçerli bir mazeretin olmadığı her durumda yasal vize süresi içerisinde ama en geç vize süresinin ardından 10 gün içerisinde alınmış olmalıdır.

Yasal süre içerisinde randevu almanız yeterlidir, randevu gününüzün vize sürenizi aşmış olmasının önemi yoktur. Çünkü oturma izni randevu günü değil sisteme giriş yapılarak randevu alınan gün başlar.

6458 Sayılı Yabancılar Kanununda Yapılan Değişiklikler

13 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan 6735 sayılı İşgücü Kanununu resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi. İlgili kanun her ne kadar 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunu için çıkarılmış olsada 6458 sayılı Yabancıları Koruma Kanununda da bazı değişikliklere gidildi. 6458 sayılı kanunun 3, 21, 27, 31, 33, 34, 36, 38, 41 ve 105 maddeleri 6735 sayılı İşgücü Kanunu ile birlikte aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi değiştirildi.

Burada değişikleri özetlemek gerekirse aşağıdaki başlıklar önde çıkıyor;

  • Kısa dönem ikamet izinleri 2 yıla kadar verilebilecek
  • Aile ikamet izinleri 3 yıla kadar verilebilecek
  • Öğrenci ikameti olanlar haftada 24 saatten fazla çalışabilecek
  • Kısa dönem ikamet izni olanlar yurtdışında 120 günden fazla geçirse bile ikametleri iptal olmayacak
  • Aile ikameti olanlar yurtdışında 180 günden fazla geçirse bile ikametleri iptal olmayacak
  • Başvurular Yetkili Aracı Kurumlar tarafından yapılabilecek

Kanundaki İlgili Madde Değişiklik
3.MaddeYetkili Aracı Kurum ibaresi eklendi
21.Maddeİkamet izin başvuruları yetkili aracı kurum tarafından da yapılabilir ibaresi eklendi

27.Madde
Çalışma izni ya da Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi verilen yabancılardan,
2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre çalışma izni süresi kadar ikamet izni harcı tahsil edilir ibaresi çıkarıldı

31.Madde 1.Fıkra
Türkiye’de çalışmayan ancak Bakanlar Kurulunca belirlenecek
kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve
eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu ibaresi eklendi

31.Madde 1.Fıkra
k) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlar ibaresi eklendi

31.Madde 2.Fıkra
Kısa dönem ikamet izni, birinci fıkranın (j) ve (k) bentleri hariç olmak üzere, her defasında en fazla ikişer yıllık sürelerle verilebilir ibaresi eklendi

31.Madde 5.Fıkra
Birinci fıkranın (j) ve (k) bentleri kapsamında verilen ikamet izinleri en fazla beşer yıllık sürelerle verilebilir

33.Madde
C fıkrası yani Son bir yıl içinde toplamda yüz yirmi günden fazla süreyle yurt dışında kalınması ibaresi kaldırıldı
34.MaddeHer defasında iki yılı aşmayacak şekilde aile ikamet izni verilebilir ibaresi her defasında üç yılı aşmayacak şekilde aile ikamet izni verilebilir şeklinde düzenlenmiştir.

36.Madde
Son bir yıl içinde toplamda yüz seksen günden fazla süreyle yurt dışında kalınması ibaresi kaldırıldı

38.Madde
5. fıkra olarak Kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla gelerek Türkiye’de öğrenim
görecek yabancılara, öğrenim süresince ikamet izni verilebilir ibaresi eklendi

41.Madde
Türkiye’de öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri,
çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri
için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve haftada yirmi dört saatten fazla
olamaz. ibaresi Türkiye’de örgün öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora
öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans
öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve ilgili kanunla
düzenlenir olarak düzeltildi

105.Madde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının önerileri çerçevesinde,
Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yabancı iş gücü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığının da görüşleri doğrultusunda tarım alanlarındaki mevsimlik işler için gelecek yabancılara ilişkin esasları belirlemek ibaresi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının önerileri çerçevesinde, Türkiye’nin
yabancı işgücüne ihtiyacına ilişkin esasları belirlemek olarak değiştirildi

Antalya Yabancılar Şube – Göç İdaresi Yeni Adresi

Antalya Yabancılar Şube, yeni adıyla Göç İdaresi 18 Mayıs 2015 tarihi itibariyle Uncalı’daki yerinden taşınarak BAYINDIR MAHALLESİ GAZİ BULVARI 07030 (MÜLGA İL ÖZEL İDARESİ) MURATPAŞA / ANTALYA adresinde hizmet verecektir.

İkamet – Oturum izinleri uygulamalarında ilk etapta farklılık yaşanmayacağı bildirilirken en yakın zamanda Göç-Net üzerinden randevu sistemine geçilmesi bekleniyor.

Firmamız T4 Danışmanlık Ltd Şti yeni şubesi ile Göç İdaresi’ne en yakın yerden hizmet vermeye devam edecektir. Aşağıdaki tüm konularda bizden destek alabilirsiniz;

  • Oturum İzinleri (vergi numarası, yabancı özel sağlık sigortası, dosya hazırlama, hukuki danışmanlık)
  • Çalışma İzinleri

Göç İdaresi ve Çalışma Bakanlığı’nda yapılacak tüm işlemler için firmamız T4 Danışmanlık’tan destek alabilirsiniz.

Kaçak Yabancılara Af Çıktı

Kaçak Yabancı Affı – 11 Nisan 2014 tarihin çıkarılan Yabancıları Koruma Kanunu ile birlikte Türkiye de kaçak durumda bulunan yabancılara af çıktı fakat uygulamanın ne zamana kadar devam edeceğini bilemiyoruz.

Hangi Yabancılar Aftan Faydalanabilir?

Türkiye’de kaçak durumda olan her yabancı ihlal süresinin uzunluğuna bakılmaksızın aftan faydalanabilir. Aftan faydalanmak için öncelikle çıkış giriş yapılmalı ve çıkarken ihlal süresi için hesaplanan cezanın ödenmesi gerekmektedir. Cezayı ödemeden çıkış yapanlara 5 yıl giriş yasağı uygulanacaktır.

Sorularınızı facebook sayfamızı beğenerek mesajlardan özel olarak sorabilirsiniz; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

En geç 24 saat içerisinde cevaplamaya çalışıyoruz.


Aftan faydalanmak isteyen ve cezasını ödeyerek çıkış yapan yabancı uyruklular aynı gün veya ertesi gün ülkeye giriş yapabilirler. Fakat giriş yapmadan önce 10 gün içerisinde ikamet izni başvurusu yapacaklarına dair taahhütname imzalamaları gereklidir.

Taahhütnameyi imzalayan fakat 10 gün içerisinde başvuru yapmayan (İstanbul’da oturanların randevu aldıkları tarih başvuru tarihi sayılır, dolayısıyla 10 gün içerisinde randevu alması yeterlidir) yabancılar tekrardan kaçak durumuna düşecekler ve başvuruları kabul edilmeyecektir.

Kaçak Yabancı Aftan Faydalanmak İçin Ne Yapmalı?

İşlemleri sıraya koymak gerekirse;

  1. Öncelikle cezayı ödeyerek Türkiye’den çıkış yapmalı (Kuzey Kıbrıs harici herhangi bir ülkeye)
  2. Daha sonra 10 günlük taahhütnameyi imzalayarak ülkeye giriş yapmalı
  3. Gerekli evraklar ile birlikte Genel Sağlık Sigortası temin edilmelidir.
  4. Girişten 10 gün içinde İstanbul’da ikamet edecekler randevu almalı, diğer illerde kalacaklar ise başvuru yapmalıdır.
Sorularınızı facebook sayfamızı beğenerek mesajlardan özel olarak sorabilirsiniz; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

En geç 24 saat içerisinde cevaplamaya çalışıyoruz.


3 Sayfa 1 123