İran Vatandaşları Oturma Ve Çalışma İzinleri

İran vatandaşları ve İran uyruklular alternatif yaşam merkezi olarak en çok Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye’de ikamet edenler ağırlıklı olarak mülk edinerek oturma izni alırken, bir kısmı da kiracı olarak ikamet ediyor.

T4 Danışmanlık olarak gerek turistik oturma izinleri, gerek tapu üzerinden oturma izinleri hatta TC vatandaşı ile evli olanlar için aile oturum izni konularında, İran uyrukluların yabancı ortaklı ve tek başlarına şirket kuruluşlarında, özel sektörde çalışan İranlılar için ise çalışma izinleri konusunda destek veriyoruz. Devamını Oku→

Moldova Vatandaşları

Moldova vatandaşları için oturma izni – ikamet tezkeresi ve yabancı çalışma izni konusunda firmamızdan her türlü desteği alabilirsiniz. Bu yazımızda Moldova vatandaşlarının Türkiye’de kalma sürelerinden oturma izni alınması sırasında doğabilecek masraflar, çalışma izni maliyetleri ve ceza hesaplamaları gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalıştık.

Moldovalı yabancılar ülkeye giriş yaptıktan sonra 90 gün serbest kalış süresine sahiptir. Bu süreden daha uzun kalmak isteyenler oturma izni almak zorundadır. Oturma izni almayan fakat bu süreyi aşanlar vize ihlal cezası ödeyerek ülkeden çıkış yapabilirler.

Vize ihlal cezasını ödemeden çıkmak da mümkündür fakat bu durum 5 yıl boyunca ülkeye giriş yasağı konmasına sebep olur. Giriş yasağı konması durumunda ise ülkeye giriş ancak konsolosluk izni ile gerçekleşebilmektedir.

Kaçak durumda olanlar vize gecikme cezasını hazırladığımız videoyu seyrederek hesaplayabilirler.

Moldova Vatandaşları Türkiye’de Vizesiz Ne Kadar Kalabilir?

Moldova uyrukluların Türkiye’de vizesiz kalış süreleri Mayıs 2017 itibariyle 180 günde 90 gündür. Yani ilk girişte çıkış yapmadan 90 gün kalabilirler. Fakat 90 günü tamamlamadan oturma izni başvurusu yapmayanlar çıkışlarının ardından en az 90 gün Türkiye dışında kalmaları gerekir.

Moldova Vatandaşları İçin Oturma İzni Maliyeti

Moldova uyruklular Türkiye’de yasal süre içerisinde ikamet tezkeresi başvurusu yapacaklar ise devlete ödenecek harç ve vergiler aşağıdaki gibidir.

Bu masrafların haricinde kişinin yaşına göre özel sağlık sigortası ve başvuru durumuna göre noter masrafı olacaktır.

SÜRE İkamet Harcı İkamet Defteri Vize Harcı
3 Aylık 35 USD 89 TL 458,80 TL
6 Aylık 50 USD 89 TL 458,80 TL
1 Yıllık 80 USD 89 TL 458,80 TL

Çalışma İzni Maliyeti

Türkiye’de en az 6 aylık ikamet izni almış olan ve çalışma izni başvurusu yapacak olan Moldova vatandaşları diploma çevirileri hariç devlete ödeyecekleri harç ve vergiler aşağıdaki gibidir; Başvurular Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı üzerinden yapılır. Firmamız bu başvurularda size e-imza ve kep adresinden bakanlık başvurusuna kadar her türlü aşamada destek vermektedir.

Çalışma Harcı (1yıllık) Kart Bedeli
761,10 TL 89 TL

Moldova vatandaşları

Emniyet Randevu – İkamet Randevu

Emniyet randevu sistemi 4658 sayılı Yabancıları Koruma Kanunu ile birlikte yerini Göç İdaresinin E-İkamet Randevu sistemine bıraktı. Türkiyede oturma izni almak isteyen yabancı uyruklular sırasıyla Özel Sağlık Sigortası yaptırıp ardından E-İkamet üzerinden randevu almak durumundadırlar.

Şunu unutmamalıdır ki randevu geçerli belgelenebilen geçerli bir mazeretin olmadığı her durumda yasal vize süresi içerisinde ama en geç vize süresinin ardından 10 gün içerisinde alınmış olmalıdır.

Yasal süre içerisinde randevu almanız yeterlidir, randevu gününüzün vize sürenizi aşmış olmasının önemi yoktur. Çünkü oturma izni randevu günü değil sisteme giriş yapılarak randevu alınan gün başlar.

6458 Sayılı Yabancılar Kanununda Yapılan Değişiklikler

13 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan 6735 sayılı İşgücü Kanununu resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi. İlgili kanun her ne kadar 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunu için çıkarılmış olsada 6458 sayılı Yabancıları Koruma Kanununda da bazı değişikliklere gidildi. 6458 sayılı kanunun 3, 21, 27, 31, 33, 34, 36, 38, 41 ve 105 maddeleri 6735 sayılı İşgücü Kanunu ile birlikte aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi değiştirildi.

Burada değişikleri özetlemek gerekirse aşağıdaki başlıklar önde çıkıyor;

  • Kısa dönem ikamet izinleri 2 yıla kadar verilebilecek
  • Aile ikamet izinleri 3 yıla kadar verilebilecek
  • Öğrenci ikameti olanlar haftada 24 saatten fazla çalışabilecek
  • Kısa dönem ikamet izni olanlar yurtdışında 120 günden fazla geçirse bile ikametleri iptal olmayacak
  • Aile ikameti olanlar yurtdışında 180 günden fazla geçirse bile ikametleri iptal olmayacak
  • Başvurular Yetkili Aracı Kurumlar tarafından yapılabilecek
Kanundaki İlgili Madde Değişiklik
3.MaddeYetkili Aracı Kurum ibaresi eklendi
21.Maddeİkamet izin başvuruları yetkili aracı kurum tarafından da yapılabilir ibaresi eklendi

27.Madde
Çalışma izni ya da Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi verilen yabancılardan,
2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre çalışma izni süresi kadar ikamet izni harcı tahsil edilir ibaresi çıkarıldı

31.Madde 1.Fıkra
Türkiye’de çalışmayan ancak Bakanlar Kurulunca belirlenecek
kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve
eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu ibaresi eklendi

31.Madde 1.Fıkra
k) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlar ibaresi eklendi

31.Madde 2.Fıkra
Kısa dönem ikamet izni, birinci fıkranın (j) ve (k) bentleri hariç olmak üzere, her defasında en fazla ikişer yıllık sürelerle verilebilir ibaresi eklendi

31.Madde 5.Fıkra
Birinci fıkranın (j) ve (k) bentleri kapsamında verilen ikamet izinleri en fazla beşer yıllık sürelerle verilebilir

33.Madde
C fıkrası yani Son bir yıl içinde toplamda yüz yirmi günden fazla süreyle yurt dışında kalınması ibaresi kaldırıldı
34.MaddeHer defasında iki yılı aşmayacak şekilde aile ikamet izni verilebilir ibaresi her defasında üç yılı aşmayacak şekilde aile ikamet izni verilebilir şeklinde düzenlenmiştir.

36.Madde
Son bir yıl içinde toplamda yüz seksen günden fazla süreyle yurt dışında kalınması ibaresi kaldırıldı

38.Madde
5. fıkra olarak Kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla gelerek Türkiye’de öğrenim
görecek yabancılara, öğrenim süresince ikamet izni verilebilir ibaresi eklendi

41.Madde
Türkiye’de öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri,
çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri
için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve haftada yirmi dört saatten fazla
olamaz. ibaresi Türkiye’de örgün öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora
öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans
öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve ilgili kanunla
düzenlenir olarak düzeltildi

105.Madde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının önerileri çerçevesinde,
Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yabancı iş gücü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığının da görüşleri doğrultusunda tarım alanlarındaki mevsimlik işler için gelecek yabancılara ilişkin esasları belirlemek ibaresi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının önerileri çerçevesinde, Türkiye’nin
yabancı işgücüne ihtiyacına ilişkin esasları belirlemek olarak değiştirildi

Antalya Yabancılar Şube – Göç İdaresi Yeni Adresi

Antalya Yabancılar Şube, yeni adıyla Göç İdaresi 18 Mayıs 2015 tarihi itibariyle Uncalı’daki yerinden taşınarak BAYINDIR MAHALLESİ GAZİ BULVARI 07030 (MÜLGA İL ÖZEL İDARESİ) MURATPAŞA / ANTALYA adresinde hizmet verecektir.

İkamet – Oturum izinleri uygulamalarında ilk etapta farklılık yaşanmayacağı bildirilirken en yakın zamanda Göç-Net üzerinden randevu sistemine geçilmesi bekleniyor.

Firmamız T4 Danışmanlık Ltd Şti yeni şubesi ile Göç İdaresi’ne en yakın yerden hizmet vermeye devam edecektir. Aşağıdaki tüm konularda bizden destek alabilirsiniz;

  • Oturum İzinleri (vergi numarası, yabancı özel sağlık sigortası, dosya hazırlama, hukuki danışmanlık)
  • Çalışma İzinleri

Göç İdaresi ve Çalışma Bakanlığı’nda yapılacak tüm işlemler için firmamız T4 Danışmanlık’tan destek alabilirsiniz.

Kaçak Yabancılara Af Çıktı

Kaçak Yabancı Affı – 11 Nisan 2014 tarihin çıkarılan Yabancıları Koruma Kanunu ile birlikte Türkiye de kaçak durumda bulunan yabancılara af çıktı fakat uygulamanın ne zamana kadar devam edeceğini bilemiyoruz.

Hangi Yabancılar Aftan Faydalanabilir?

Türkiye’de kaçak durumda olan her yabancı ihlal süresinin uzunluğuna bakılmaksızın aftan faydalanabilir. Aftan faydalanmak için öncelikle çıkış giriş yapılmalı ve çıkarken ihlal süresi için hesaplanan cezanın ödenmesi gerekmektedir. Cezayı ödemeden çıkış yapanlara 5 yıl giriş yasağı uygulanacaktır.

Sorularınızı facebook sayfamızı beğenerek mesajlardan özel olarak sorabilirsiniz; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

En geç 24 saat içerisinde cevaplamaya çalışıyoruz.


Aftan faydalanmak isteyen ve cezasını ödeyerek çıkış yapan yabancı uyruklular aynı gün veya ertesi gün ülkeye giriş yapabilirler. Fakat giriş yapmadan önce 10 gün içerisinde ikamet izni başvurusu yapacaklarına dair taahhütname imzalamaları gereklidir.

Taahhütnameyi imzalayan fakat 10 gün içerisinde başvuru yapmayan (İstanbul’da oturanların randevu aldıkları tarih başvuru tarihi sayılır, dolayısıyla 10 gün içerisinde randevu alması yeterlidir) yabancılar tekrardan kaçak durumuna düşecekler ve başvuruları kabul edilmeyecektir.

Kaçak Yabancı Aftan Faydalanmak İçin Ne Yapmalı?

İşlemleri sıraya koymak gerekirse;

  1. Öncelikle cezayı ödeyerek Türkiye’den çıkış yapmalı (Kuzey Kıbrıs harici herhangi bir ülkeye)
  2. Daha sonra 10 günlük taahhütnameyi imzalayarak ülkeye giriş yapmalı
  3. Gerekli evraklar ile birlikte Genel Sağlık Sigortası temin edilmelidir.
  4. Girişten 10 gün içinde İstanbul’da ikamet edecekler randevu almalı, diğer illerde kalacaklar ise başvuru yapmalıdır.
Sorularınızı facebook sayfamızı beğenerek mesajlardan özel olarak sorabilirsiniz; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

En geç 24 saat içerisinde cevaplamaya çalışıyoruz.


Türkmenistan Vatandaşları

Türkiye’de vize ve ikamet problemini en çok yaşayan ülkelerin başında Türkmenistan geliyor. Sebebi ise vize ihlalinden sonra kendi ülkelerine giriş çıkış yapma mecburiyeti doğduğu zaman Türkmenistan’dan tekrar çıkmakta problem yaşamaları. Bu yüzden Türkmenistan vatandaşları Türkiye’ye girişlerinden  itibaren vize ihlali yapmamalı ve ikamet tezkeresi başvurularını vaktinde yapmaları gerekir.

 

Vize ihlali yapmış olan Türkmenistan vatandaşlarının ceza ödeyerek çıkış yapsalar bile kendi ülkelerinden çıkmaları zor olmaktadır. Dolayısıyla onların kendi ülkeleri dışında başka bir ülkeye çıkış giriş yapmaları gerekmektedir. Bu konuda destek almak için 0242 237 0407 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz, uçak biletinden vizeye kadar her konuda danışmanlık hizmetimiz bulunmaktadır.

Sorularınızı facebook sayfamızı beğenerek mesajlardan özel olarak sorabilirsiniz; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

En geç 24 saat içerisinde cevaplamaya çalışıyoruz.


Ayrıca şu konuda dikkatli olunmalıdır: Türkmenistan uyruklular yabancı danışmanlar tarafından en çok

Tükmenistan Vatandaşları Türkiyede Ne Kadar Kalabilir?

Türkmenistan uyruklular Türkiye’ye girişte vizeden muaftırlar yani vize almalarına gerek yoktur. 180 gün içerisinde toplam 90 gün kalabilirler fakat her bir girişleri 30 günden daha uzun olamaz. Yani ülkeye girişten sonra 30 gün içerisinde ya oturum iznine başvurmalılar ya da çıkış yapmalıdırlar. Vize süresi dolduktan sonra da bir 10 günlük yasal süre mevcuttur. Yani süre bitiminden itibaren 10 gün içerisinde bu 10 günlük sürenin cezasını ödeyerek başvurabilirsiniz fakat 10 günlük süreyi de aşarsanız başvuru yapamazsınız.

Türkmenistan Vatandaşlarının Oturum İzni (İkamet Tezkeresi) Ne Kadar?

Türkmenistan uyruklular ikamet izni maliyetleri aşağıdaki gibidir.

 İkamet Harcı İkamet Defteri Vize Harcı Sigorta
3 Aylık 0 89 TL 458,80 TL Sorunuz
6 Aylık 0 89 TL 458,80 TL Sorunuz
1 Yıllık 0 89 TL 458,80 TL Sorunuz

Vize Cezaları ise aşağıdaki gibidir;

TÜRKMENİSTAN VİZE İHALİ CEZASI
GİRİŞ YILI 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
CEZA TUTARI  500 TL 450 TL 400 TL 400 TL 350 TL 600 TL 2000 TL

GÜNCELLEME
11 Nisan 2014 tarihinde çıkan yasa ile birlikte yabancılara Genel Sağlık Sigortası zorunluluğu getirilmiştir. Sigorta konusunda bilgi ve fiyat almak için firmamızın 0242 237 0407 ve 0541 656 27 37  numaralı telefonlarını arayabilirsiniz.

Türkmenistan Uyrukluların İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Türkmenistan vatandaşlarının ikamet tezkeresi için gerekli belgeleri öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz. Sigortayı bizden yaptıran müşterilerimize danışmanlık ücretsizdir.

Belarus Beyaz Rusya Vatandaşları

Belarus diğer bir adıyla Beyaz Rusya vatandaşları vizelerin kalmasıyla birlikte artık hava limanında veya gümrük kapılarından vize almadan direk vize muafiyetiyle Türkiye’ye giriş yapabiliyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken toplam kalış süreleri ile tek girişte kalış sürelerinin birbirinden farklı olması.

Belarus Vatandaşları Türkiyede Ne Kadar Kalabilir?

Belarus – Beyaz Rusya vatandaşları Türkiye’de vizesiz toplamda 90 gün kalabilirler ama her 30 günde bir çıkmak zorundadırlar. Yani ikamet izni almadan 30+30+30 şeklinde kalabilirler. Her bir 30 günün sonunda çıkıp tekrar girmeleri gerekir, aksi durumda ceza çıkışta vize ihlali cezası öderler, para cezasını ödemeyenlere ise 5 yıl giriş yasağı konur.

Belarus

Her ülke vatandaşı gibi Belarus vatandaşlarının da bir defaya mahsus olmak üzere V84 yani şartlı giriş yapma hakları vardır. 10 günlük şartlı giriş yapanlar bu süre içerisinde sigortasını yaptırıp (eşinden dolayı SGK kapsamında olanlar hariç) Göç İdaresi E-ikamet sayfasından randevu almalıdır.

Şartlı giriş yaptıktan sonra oturma izni için başvuru yapmayanlar ise ihlal süresine bağlı olarak giriş yasağı yerler; İhlallere göre giriş yasağı süreleri aşağıdaki gibidir;

V84 Sonrası İhlal Süresi Verilecek Olan Giriş Yasağı
3 aya kadar 3 ay
3-6 ay arası 6 ay
6-12 ay arası 1 yıl
12-24 ay arası 2 yıl
24 aydan uzun 5 yıl
 

Belarus Vatandaşlarının Oturum İzni (İkamet Tezkeresi) Ne Kadar?

Belarus uyruklular Türkiye’de 30’ar günlük sürelerden daha uzun kalmak istiyorlarsa ikamet iznine başvurmak zorundalar. İkamet tezkeresi yani oturum izni maliyetleri ise aşağıdaki gibidir.

   İkamet Harcı İkamet Kartı Vize Harcı
3 Aylık 14 USD 89 TL 458,80 TL
6 Aylık 21,50 USD 89 TL 458,80 TL
1 Yıllık 36,5 USD 89 TL 458,80 TL

GÜNCELLEME
11 Nisan 2014 tarihinde çıkan yasa ile birlikte yabancılara Yabancı Sağlık Sigortası zorunluluğu getirilmiştir. Sigorta konusunda bilgi ve fiyat almak için firmamızın 0242 237 0407 – 0541 656 2737 numaralı telefonunu arayabilirsiniz.

Belarus Vatandaşlarının Turistik Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler

İkamet tezkeresi için gerekli belgeleri öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Yabancıların Vergi Numarası

Yabancıların vergi numarası Türkiye’de ikamet etmeye karar vermiş olan veye yaptıracağı yasal işlemler gereği vergi dairesine harç yatırması gereken tüm yabancılar için gereklidir. Yabancı vergi numarası ile birlikte döviz bozdurabilir, ikamet tezkeresi başvurularının veya tapu işlemlerinin harçlarını yatırılabilir.

Vergi numarası almak için Türkiye’de hali hazırda oturma izni veya yabancı çalışma izni almak mecburiyeti yoktur. Talep eden herkes pasaport aslı ve fotokopisi ve adresi ile birlikte portansiyel vergi numarası alabilmektedir.

Yabancı Vergi Numarası Nedir?

Yabancıların vergi numarası vergi dairesi tarafından yabancı uyruklular için verilen 10 haneli potansiyel vergi mükellefiyet numarasıdır. Bu numara olmadan resmi dairelerin işlemlerinde harçların yatırılması mümkün değildir.

Yabancılar İçin Vergi Numarası Nereden Nasıl Alınır?

Potansiyel vergi numarasını en yakınızdaki vergi dairesine giderek talep edebilirsiniz. Vergi dairesinde yoğunluk olmaması ve sıra beklememeniz durumunda 5-10 dakika içerisinde alınabilir. Aldığınız vergi numarası tüm ömür boyu geçerlidir, devamlı yenilemenize gerek yoktur.

T4 Danışmanlık Ltd Şti olarak bu konuda sizlere hizmet vermekteyiz. Yabancı uyruklu vergi numarası için bize sadece pasaportun resimli yüzünü info@t4danismanlik.com  adresine mail atmanız yeterli. Sabah müracatlarında aynı gün, öğlenden sonra talepleriniz için ise bir sonraki iş günün öğlenden önce vergi numaranızı alıyoruz.

Yabancılar İçin Vergi Numarasının Maliyeti Ne Kadar?

Yabancıların vergi numarası için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Türkiye’deki vergi daireleri bu hizmet için herhangi bir ücret talep etmemektedir.

 

Yabancılar Şubesi’nin İstediği Sağlık Sigortası

Eski adıyla Yabancılar Şube yeni adıyla Göç İdaresi SGK güvencesi altında olmayanlar ve ikili sosyal güvenlik anlaşması kapsamında sağlık hizmeti alamayanlar için özel sağlık sigortasını zorunlu kıldı.

İşte bu sebepten dolayı oturma izni başvurusu yapıyor ve herhangi bir sağlık hizmetinden faydalanamıyor iseniz yabancı sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir.

Yabancı sağlık sigortası minimum 1 yıllık maksimum ise 2 yıllık olabilmektedir. 1 yıldan daha kısa süreli poliçeler maalesef düzenlenememektedir. Dolayısıyla 2-3 aylık bir başvuru bile yapıyor olsanız 1 yıllık sağlık sigortası yaptırmak zorundasınız.

İkamet izni uzatma başvurularında da özel sağlık sigortası zorunludur. Uzatma sürenize göre 1 veya 2 yıllık sigortayı dosyanıza eklemeniz gerekmekte.

Peki Yabancılar Şube’ye yapılacak Genel Sağlık Sigortası nasıl olmalı?

Öncelikle yatarak tedavi limitsiz olmalı, ayakta tedavi ise  en az yüzde 60’ını karşılamalı. Ayrıca ilaç, tahlil, röntgen gibi bazı giderlerinde poliçeye dahil edilmiş olması gerekir.

Yaptıracağınız özel sağlık sigortasının kapsadığı tarih aralığı ile sizin oturma izni istediğiniz tarih aralığı aynı olmalıdır.

Diğer taraftan poliçenizde şu ibare de bulunmalı;

İş bu poliçe 10/05/2016 tarih ve 16 sayılı İkamet İzni Taleplerinde yaptırılacak Özel Sağlık Sigortasına ilişkin genelgede belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır.

Bu şartları sağlamayan poliçeler ise Göç İdaresi tarafından geri çevirilir. Sizden yeni poliçe talep edilebilir ve hatta başvurunuz red edilebilir.

Yabancı uyrukluların özel sağlık sigortası için detaylı bilgileri firmamızdan alabilirsiniz.

SON GÜNCEL FİYATLAR

YAŞ ERKEKBAYAN
0-18147,25 TL142,60 TL
18-25147,25 TL150,35 TL
26-30189,10 TL190,65 TL
31-35204,60 TL195,30 TL
36-40207,70 TL210,80 TL
41-50271,25 TL275,90 TL
51-60393,70 TL393,70 TL
61-65666,50 TL682 TL
2 Sayfa 1 12