Blog

İran Vatandaşları Oturma Ve Çalışma İzinleri

İran vatandaşları ve İran uyruklular alternatif yaşam merkezi olarak en çok Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye’de ikamet edenler ağırlıklı olarak mülk edinerek oturma izni alırken, bir kısmı da kiracı olarak ikamet ediyor.

T4 Danışmanlık olarak gerek turistik oturma izinleri, gerek tapu üzerinden oturma izinleri hatta TC vatandaşı ile evli olanlar için aile oturum izni konularında, İran uyrukluların yabancı ortaklı ve tek başlarına şirket kuruluşlarında, özel sektörde çalışan İranlılar için ise çalışma izinleri konusunda destek veriyoruz.

İran Uyruklular İçin Oturma İzni

İran vatandaşları Türkiye’de 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz kalma hakkına sahiptir. Bu 90 günlük izni istedikleri kadar giriş çıkış yaparak doldurabilirler. Fakat 90 günün dolmasının ardından ya ülkeden çıkış yapıp 3 ay kendi ülkelerinde beklemeli ya da oturma izni için başvuru yapmaları gerekir. Yapılan başvrular 6458 sayılı yabancıları koruma kanununa göre değerlendirilir.

Oturma İzni İçin Hangi Evraklar Gerekli?

Oturma izni başvuru türüne göre örneğin kiracılar için farklı, ev sahipleri için farklı, misafirler için farklı evraklar gerektirir. Detaylı bilgi için bizlere ulabilirsiniz; 0541 656 2737

Firmamız yabancı sağlık sigortasından gerekli olması durumunda yeminli tercüme hizmetlerine kadar her konuda hizmet vermektedir.

Oturma İzni Ücretleri?

İran uyruklular yaşlarına göre 145 TL ile 1004 TL arasında yabancı sağlık sigortası için ödemeleri gerekebilir, tam fiyat listesi aşağıdaki gibidir. Bu ücret 1 yıl içindir.

YAŞFİYAT
18-25145 TL
26-30180 TL
31-35180 TL
36-40206 TL
41-45268 TL
46-50276 TL
51-55373 TL
56-60438 TL
61-651004 TL
İran Vatandaşları Yabancı Danışmanlık

 
Göç İdaresi tarafından tahsil edilecek vergiler ise 1 yıl için 80 USD + 72 TL olacaktır. 6 aydan 2 yıla kadar vergiler aşağıdaki gibidir, ek olarak 72 TL kart bedeli ödenecektir.

SÜRE6 AY1 YIL2 YIL
VERGİ50 USD80 USD145 USD

İran vatandaşları ayrıca aile olarak başvurularda 18 yaş altı çocukların apostilli doğum belgelerinin ve evli çiftlerin apostilli evlilik belgelerinin noter tasdikli tercüme işlemleri için ek ücret ödeyebilirler.

 

İran Vatandaşları Vize İhlali ve Ceza Hesaplama

İran uyruklular 180 günde 90 günü doldurduktan sonra çıkış yapar ise ceza ödemekle yükümlüdür. Ceza ödemeden çıkmak isteyenlerin çıkışna izin verilir ve tutulmaları ya da alıkonulmaları söz konusu değildir. Fakat ceza ödemeden çıkanlar 5 yıl boyunca Türkiye’ye giriş yapamaz. Ortalama ceza hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır;

İHLAL6 AY1 YIL2 YIL
CEZA100 USD + 89 TL160 USD + 89 TL290 USD + 89 TL
 

İran Vatandaşları İçin V84 – Şartlı Giriş

Ceza ödeyerek çıkanlar ise 90 gün sonra ülkeye giriş yapabilir. 90 günlük süreyi beklemeden giriş yapmak isteyenler girişten sonra 10 gün içerisinde oturma iznine başvurumak şartı ile ülkeye giriş için V84 – Şartlı Giriş haklarını kullanmak isteyebilirler. Fakat bu hususta son söz pasaport polisinin insiyatifindedir.

 

İran Vatandaşları İçin Şirket Kuruluşu

İran uyrukluların şirket kurması için herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Hatta Türkiye’de ikamet etmek zorunda bile değiller. Öncelikle alacakları bir potansiyel vergi numarası ve anlaşma sağlayacakları bir mali müşavir yeterli olacaktır.

Firmamız T4 Danışmanlık şirket kuruluşları için en başından sonuna kadar tam destek vermekte ve anlaşmalı mali müşavirlerimiz ile sizi görüştürerek her türlü şirket kuruluşunu sorunsuz hallletmenize yardımcı olmaktadır. Bize ulaşın; 0541 656 2737 – 0242 237 0407


Şirket kuruluşu ortalama iki veya üç gün içerisinde sonuçlanır ve şirket faaliyetine başlayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise şudur; eğer firma ortağı yabancı çalışma izni almak istiyor ise ödenmiş sermaye en az 100 bin Türk Lirası olmalıdır ve ilk 6 aydan sonra şirkette en az 5 Türk vatandaşı tam zamanlı (part time kabul edilmemekte) sigortalı olarak işe alınmalıdır.

Sermaye ve Türk çalışan sayısı yeterli olmayan şirketler üzerinden yapılan çalışma izni başvuruları maalesef red edilmektedir.

İran Vatandaşları İçin Çalışma İzni

İran uyrukluların çalışma izin koşulları diğer ülke vatandaşlarından farklı değildir; minimum şartlar aşağıdaki gibidir;

  • Şirket sahibi veya ortağı ise 100bin Türk Lirası ödenmiş sermaye + 5 Türk vatandaşı çalışan
  • Özel sektörde çalışacaklar için çalışacağı firmanın sermayesi en az 100bin Türk Lirası olmalı ve en az 5 Türk çalışanı olmalı.
  • Ev hizmetlerinde çalışmak isteyen İran uyruklu bayanlar için ise çalışacağı evde 13 yaş altı çocuk veya doktor raporu ile hastalığı veya engeli belgelenebilen hasta/yaşlı/engelli olmalıdır.
0

Add a Comment


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.