Yabancı oturma izni – Oturum izni – Yabancı ikamet izni veya diğer adıyla ikamet Tezkeresi yabancı uyrukluların Türkiye’de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun kalmak istemeleri durumunda ülkede geçici olarak ikamet etme hakkı veren belgedir. Temelde ikamet izinleri 6 farklı gruba ayrılmıştır.

 


1- KISA DÖNEM İKAMET İZNİ

  • Turistik amaçlı ikamet
  • Tapu sahibi olan yabancılar
  • Tedavi amaçlı gelen yabancılar
  • Mahkemesi devam eden yabancılar
  • Türkçe kurslarına katılan yabancılar
  • Türkiyede üniversite eğitimini tamamlayanlar


  • 2- AİLE İKAMET İZNİ
  • 3- ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ
  • 4- UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ
  • 5- İNSANİ İKAMET İZNİ
  • 6- İNSAN TİCARETİ MAĞDURLARI İÇİN İKAMET İZNİ



 

Yabancı Oturma İzni Nasıl Alınır

Yabancı Oturum – İkamet İzni Almak

Yabancı oturum izni almak için öncelikle Göç İdaresi web sitesinin E-İkamet bölümünden girerek randevu almak ve gerekli evraklar ile birlikte randevu günü Göç İdaresi’nde bulunmak gerekir. Oturma izni için gerekli evraklar ikamet tezkeresi türüne göre değişiklik gösterir.

Yabancı oturum izni

Bu arada hala bir çok yabancı uyruklu Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubeyi aramakta ve Emniyet Randevu sitemini sormaktadır. Fakat 2014 yılından itibaren yabancılar ile ilgili tüm işlemler Göç İdarelerinde yapılmakta ve E-İkamet randevuları Göç İdaresi E-İkamet sisteminden alınabilmektedir.

Öncelikle yapılması gereken özel sağlık sigortası yaptırıp e-ikamet sisteminden online olarak randevu almaktır. Randevu aldıktan sonra ise e-ikamet randevu sisteminden yabancı oturma izni başvuru formu çıktı olarak alınmalıdır.

Telefon veya tabletten giriş yapan bazı yabancıların oturma izni başvuru formunu yazdırmamaları ve gelen doğrulama mesajını sildikleri için de randevu bilgilerine ulaşamadıkları için problem yaşamaları çok sık rastlanan bir durumdur.

Oturma İzni – İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Belgeler

Gerekli evrak listesi her başvuru için farklıdır, size uygun olan türü belirleyip aşağıda inceleyebilirsiniz.

Kısa Süreli İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Turistik Amaçlı Oturma İzni

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Özel sağlık sigortası
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Yerleşim yeri belgesi
  • Kiracılar için noter tasdikli kira sözleşmesi
  • Misafir olanlar için noterden misafir taahhütnamesi
  • 18 yaş altı çocuklar için apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi
  • 18 yaş altı çocuklar için anne veya babadan birisi yanında değil ise olmayan ebeveynin apostilli muvaffakatnamesi
  • Kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi ve ev sahibinin kimlik fotokopisi de talep edilebilir.


Tapu Sahibi Yabancı İçin Oturum İzni

Türkiye’de taşınmazı, gayrimenkulu bulunan yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Özel sağlık sigortası
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Tapu fotokopisi
  • Tapu müdürlüğünden mülkiyet yazısı


ikamet tezkeresi

Aile İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • SGK provizyon belgesi
  • 4 biometrik fotoğraf
  • TC Vatandaşı eşin kimlik fotokopisi
    • Eş yabancı ise Pasaport ve çalışma izin kopyası
  • Evlilik cüzdanının ilk 4 sayfasının kopyası
  • TC vatandaşı eşin gelir belgesi
  • TC vatandaşı eşin vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • TC vatandaşı eşin adli sicil kaydı


Öğrenci İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklular aşağıdaki evrakları temin etmelidirler.

  • Pasaport fotokopisi
  • İkamet izin başvuru formu (sistemden çıkıyor)
  • Sağlık sigortası (İlk 3 ay içerisinde başlatılıp Göç İdaresine bildirilmeli)
  • 4 biometrik fotoğraf
  • Öğrenci Belgesi
  • 18 yaş altı için anne babadan apostilli muvaffakatname



Oturma İzni İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Oturum İzni Almanın Maliyeti Nedir?

Oturum izni alırken karşınıza değişken maliyetler çıkacaktır. Her şeyden önce ülkelerin tabi oldukları uygulamalar ve harç grupları farklılık göstermektedir. Kimi ülkeler hem ikamet hem vize harcına tabi iken kimi ülkeler vize harcından muaf, bazı ülkeler ise ikamet harcından muaftır.

İkamet ile ilgili harç ve vergi tutarları bir sonraki soruya cevaben verilmiştir.

Diğer taraftan ise yabancının sosyal güvencesi yok ve özel sağlık sigortası yaptırması gerekiyor ise ayrıca sigorta masrafı doğacaktır. Sigorta ise kişin yaşına göre değişkenlik gösterir. Güncel fiyatları diğer soruya cevaben verilmiştir.

Deport Cezasını Girerken Ödeyebilir miyim?

Konsolosluktan vize veya çalışma izni almadan gelirseniz ödeyemediğiniz gibi geri ülkenize gönderilirsiniz, hatta hakkınızda kaçak giriş işlemi bile yapılabilir. Sadece ve sadece pasaportunuzda vize var ise giriş yapıp cezanızı ödeyebilirsiniz.

Vize Süresi Geçikten Sonra İkamete Başvurabilir miyim?

Eğer ilk girişte 30, 60 veya 90 günlük süre, veya 180 günde 90 günü tamamladınız ama başvuru yapmadıysanız randevu almak için yasal olarak ekstradan 10 gün süreniz var. Bu 10 günlük gecikmenin cezasını ödeyerek çıkış yapmadan başvuru yapabilirsiniz. Ama eğer 10 günlük ek süreyi de aştıysanız ve belgeleyebileceğiniz bir mazeretiniz (doktor raporu vb) yok ise çıkış giriş yapmaktan başka seçenek yok maalesef.

Yabancı oturma izniÇıkış yaparken de gecikme cezasını muhakkak ödemeniz gereklidir. Aksi durumda ceza ödemeyenler için 5 yıl süreyle ülkeye giriş yasağı konmaktadır ve bu cezanın buradan başka biri tarafından veya girişte sizin tarafınızdan ödenerek giriş yasağının kaldırılması mümkün değildir. Giriş yasağını sadece konsolosluktan alınacak vize veya çalışma izni kaldırır.

Yabancı Oturma İzni Uzatması Ne Zaman Yapılmalı?

İkamet izni geçerlilik tarihinin son 60 gününe girince başvuru yapabilirsiniz, son 60.günden itibaren son gününe kadar süreniz var.

İkamet İzninin Süresi Bittikten Sonra Çıkış Yapmadan Uzatılabilir mi?

Eğer ikametinizin süresi 10 günden fazla geçmediyse evet ama 10 günden fazla gecikme var ise maalesef çıkış giriş yapmanız gereklidir.

Oturum İzni Harçları Ne Kadar?

Vatandaşı olunan ülkeye göre harç ve vergi listesi aşağıdaki gibidir;

ÜlkeVize Harcıİkamet Harcıİkamet KartıVize Muafiyeti
ABD567,50 TL80 USD89 TL90 gün / e-vize
Almanya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Azerbaycan080 USD89 TL30 gün
Belarus567,50 TL39 USD89 TL30 gün
Belçika567,50 TL39 USD89 TL90 gün
Bosna Hersek080 USD89 TL60 gün
Brezilya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Bulgaristan567,50 TL85 USD89 TL90 gün
Çek Cumhuriyeti0 TL0 TL89 TL90 gün
Çin0 TL80 USD89 TL30 gün / e-vize
Danimarka0 TL0 TL89 TL90 gün
Endonezya0 TL80 USD89 TL30 gün / e-vize
Ermenistan0 TL80 USD89 TL30 gün / e-vize
Estonya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Finlandiya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Fransa567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Gürcistan567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Hollanda0 TL80 USD89 TL90 gün / e-vize
Hırvatistan567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Irak0 TL11,5 USD89 TL30 gün
İngiltere0 TL80 USD89 TL90 gün / e-vize
İran0 TL80 USD89 TL90 gün
İsveç567,50 TL80 USD89 TL90 gün
İsviçre567,50 TL80 USD89 TL90 gün
İtalya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
İzlanda567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Kanada0 TL80 USD89 TL90 gün / e-vize
Kazakistan0 TL80 USD89 TL90 gün
Kırgızistan567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Letonya567,50 TL80 USD89 TL30 gün
Libya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Litvanya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Lübnan567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Makedonya0 TL56 USD89 TL90 gün
Moldova567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Özbekistan567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Polonya0 TL80 USD89 TL90 gün / e-vize
Romanya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Rusya0 TL22,5 USD89 TL60 gün
Slovakya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Slovenya567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Suriye567,50 TL0 TL89 TL90 gün
Tayland567,50 TL80 USD89 TL30 gün
Türkmenistan567,50 TL0
89 TL30 gün
Ukrayna567,50 TL80 USD89 TL90 gün
Yunanistan567,50 TL80 USD89 TL90 gün

2018 Güncel Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları Nedir?

Yabancı Sağlık Sigortası fiyatları devamlı güncellenmekle birlikte, şu anda aşağıdaki fiyatlar ile temin edebilirsiniz. Aşağıdaki linkten Facebook sayfamızı beğenen müşterilerimiz bizden ayrıca %10 indirim kazanacaktır.

%10 indirim için sayfamızı ziyaret edin; https://www.facebook.com/t4danismanlik/

YAŞERKEKBAYAN
0-18147,25 TL142,60 TL
18-25147,25 TL150,35 TL
26-30189,10 TL190,65 TL
31-35204,60 TL195,30 TL
36-40207,70 TL210,80 TL
41-50271,25 TL275,90 TL
51-60393,70 TL393,70 TL
61-65666,50 TL682 TL

Oturma İzni Başvurusunu Ne Zaman Yapmalıyım?

Yabancı oturum izni için yasal süre vatandaşı olduğunuz ülkeye göre değişir, kimi ülkeler girişten itibaren 30, kim ülkeler 60, kimi ülkeler ise 90 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Örneğin Rusya ve Ukrayna için 60 gün iken, Azerbaycan, Kazakistan, Tükmenistan, Özbekistan için 30 gün, Gürcistan ve Kırgızistan için ise 90 gündür.

Uzatmalar ise ikamet izni süresi bitmeden son 60 gün içerisinde yapılabilmektedir. Son 60 güne girdikten sonra iznin son gününe kadar yapılmasında herhangi bir engel yoktur.

 

Yorumlar

  1. Sardor  Eylül 19, 2018

    Merhaba ben Sardor Isroilov Uzbekistandan galdim. Otirma izini almak isterim. Adresi konumlar nerde

    cevap
  2. Boris  Ekim 13, 2018

    Selamlar Ukrayna vatandaşı kız arkadaşım var Antalya’da yaşıyor 40 yaşında oturum izni alacağız 1 yıllık ne kadar masraf olur acaba?Ve hangi evraklar gerekiyor?Kendisi türkçe bilmiyor

    cevap
    • admin  Kasım 7, 2018

      206 TL sigortası, 80 usd + 72TL + 458,80TL Göç İdaresi’ne ödenecek harçlar. Misafir taahhütnamesi veya kira sözleşmesinin tasdiki için de 100 TL civarı noter masrafınız olur.

  3. Soykan  Kasım 16, 2018

    Merhabalar ben Gürcistan vatandaşı ile evli TC vatandaşiyim eşime aile ikameti alıyorum üçünçü kere uzatma yapicam 07.01.2019 da ikametin bitiş tarihi Aralık 15 ten sonra başvuru yapsak sıkıntı yaşar miyiz birde ayrıca Aralık ayı içinde evimizi başka bir yere taşıcaz başvuru süresinde sıkıntı olur mu eşimin pasaport geçerlilik süresi 07.06.2020 kaç ay aile ikametimizi uzatabiliriz

    cevap
    • admin  Kasım 24, 2018

      Hiçbir problem olmaz. Pasaport süresinden 60 gün öncesine kadar ikamet alabilirsinizi. Yani 07/04/2020 tarihine kadar

  4. N.C.  Kasım 28, 2018

    Iyi gunler, V-70 var ne demek acaba?

    cevap
    • admin  Kasım 28, 2018

      Evliliğin formalite olduğuna kanaat getirilmiş görevliler tarafından

  5. Sadaf  Kasım 30, 2018

    Iyi gunler
    180 gun icinde 120 gun istanbulda kaldim.2 kez cezali cikis yapdim.para ödedim cikdim yani.
    Havalimani bana dedi ki 3 ay iranda kal sonra gelebilirsin.
    Simdi 3 ay oldu ben irandayim.iran vatandasyim.
    Kac gun sonra gelmek istiyorum
    Girisde sartli mi giricam?
    Vize istemez polis benen?
    Yardimci olun lutfan

    cevap
    • admin  Aralık 4, 2018

      90 gün dolduysa İran’da şartlı giriş değil normal giriş yapabilirsiniz

  6. barbaros  Aralık 24, 2018

    Merhaba
    Eşim Sırbistan vatandaşı .oturma izni uzatması yaptık fakat oturma izni kartı gelmedi.elimizdeki ikamet izni müracaat belgesi formu ve dekontlar ile çıkış yapıp .(annesi ms hastası )2-3 ay sonra dönüş yapabilir mi.(yani 15 günlük süre aşımında herhangi bir sıkıntı olur mu)

    cevap
    • admin  Aralık 25, 2018

      O dışarıdayken başvuru onaylanırsa olmaz ama süreyi aştığı için iptal edilmesi de söz konusu olabilir

  7. Meryem  Ocak 3, 2019

    Merhaba
    Ben iranlıyım. 11aralık 2018 de randevum vardı, ikamet kartım ne zaman gelir?
    (KISA DÖNEM)

    cevap
    • admin  Ocak 4, 2019

      Onu Göç İdaresi ile görüşmeniz gerekir ama ortalama 1-2 ay sürüyor

  8. Zeynep  Ocak 16, 2019

    Merhaba Ben Azerbaijan vetandasiyi 1 sene8 ,9 ay olucak vizasiz kaliyorum burda simdi gitmek istiyorum gidip cezami Odersem tekrar yeniden Turkiyeye giris yapa bilirmiyim sartli giris yapa bilirim

    cevap
    • admin  Ocak 16, 2019

      Şartlı giriş daha önce yapmadıysanız evet ama son kararı yine girişteki pasaport polisi verecektir. Ama ceza öder ve 90 gün dışarıda kalırsanız sorunsuz girebilirsiniz

  9. Betül  Ocak 20, 2019

    Merhaba ben yüksek lisans öğrencisiyim ilk yıl bitti şimdi tez yapıyorum ama şehir istanbula tanşındım çünkü tez internetten yapıyorum hoca ile ancak oturma izni istanbuldan uzatılmaz dediler bana göç idaresine gittim senin oturma iznin nerde okulun şehri ordan yapılmanız lazım dedi ancak nufüsüm şuan istanbul ve üniversitedki şehri evim yokki öğrenci ikametim uzatmak için ne yapılmalı sizce çok sağolun şimdiden

    cevap
    • admin  Ocak 21, 2019

      Öğrenci belgenizi verecek okul nerede ise oturma iznini oradan almanız gerekir maalesef

  10. Ayan  Şubat 10, 2019

    Menim oturma iznim var su anda,18 mart tarihinde suresi bitiyor, yeniden almakistiyorum, ama bilmiyorum veriyorlar yoksa sikinti oluyor?bi ara zorlasmisti oturma izni almak, o yuzden rahatsizim,alabilirmiyim acaba?iptal gelmesinden kprkiyorum

    cevap

Yorum Ekle


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.