Yabancı İkamet İzni Nasıl Alınır?

Yabancı ikamet izni almak için öncelikle Göç İdaresi için online girerek randevu almak ve gerekli evraklar ile birlikte randevu günü Göç İdaresi’nde bulunmak gerekir. Oturma izni için gerekli evraklar ikamet tezkeresi türüne göre değişiklik gösterir.

Bu arada hala bir çok yabancı uyruklu Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubeyi aramakta ve Emniyet Randevu sitemini sormaktadır. Fakat 2014 yılından itibaren yabancılar ile ilgili tüm işlemler Göç İdarelerinde yapılmakta ve E-İkamet randevuları Göç İdaresi E-İkamet sisteminden alınabilmektedir.

Öncelikle yapılması gereken özel sağlık sigortası yaptırıp e-ikamet sisteminden online olarak randevu almaktır. Randevu aldıktan sonra ise e-ikamet randevu sisteminden yabancı ikamet izni başvuru formu çıktı olarak alınmalıdır.

Telefon veya tabletten giriş yapan bazı yabancıların oturma izni başvuru formunu yazdırmamaları ve gelen doğrulama mesajını sildikleri için de randevu bilgilerine ulaşamadıkları için problem yaşamaları çok sık rastlanan bir durumdur.

Kısa Dönem Oturum İzni Nasıl Alınır?

İş ya da eğitim için ülkeye gelecek olanlardan bu belge isteniyor. Türkiye’ye kısa dönem geliyorsanız bu izine başvurmalısınız. Kısa dönem izni için şu şartları taşımalısınız:

  • Bilimsel araştırma: Türkiye’ye bilimsel araştırma için gelecekseniz, kendi ülkenizdeki Türkiye temsilciliklerden “Bilimsel amaçlı vize” almanız gerekiyor. Eğer araştırma için izin gerekiyorsa izin belgelerini de eklemelisiniz.
  • Türkiye’de mülkü bulunan yabancılar: Kendine ait evi bulunanların (tapu sahiplerinin) kısa süreli ziyaretlerinde eş ve çocukları için bu belgeyi alması zorunludur.
  • İş görüşmesi ya da yatırım için gelenler: Eğer Türkiye’ye iş için geliyorsanız bağlantı kuracağınız kişiden alacağınız belgeyi başvuru evrakları arasına eklemelisiniz.
  • Hizmet içi eğitim: Özellikle Türk şirketlerin yabancı temsilciliklerinde çalışanların Türkiye’deki eğitimleri süresince belgeye sahip olması zorunludur.
  • Öğrenci değişim programları: Türkiye’nin de dahil olduğu öğrenci değişim programı kapsamında eğitim süresi boyunca ikamet izni yabancı oturma belgesi almanız gerekiyor.
  • Turistik gezi: Türkiye’de 90 günden fazla tatil yapacaksanız, adres bildirimi ile belge alabilirsiniz.
  • Sağlık turizmi: Türkiye’deki tedavi 90 günden fazla sürüyorsa oturum iznine ihtiyacınız var.
  • Türkçe kursu: Millî Eğitim Bakanlığı’ndan izni bulunan yabancı dil kurslarından eğitim alanlar için eğitim süresi boyunca ikamet izni yabancı oturma belgesi gerekiyor.
  • Aile ikamet şartını kaybedenler: Türkiye’den evlilik yoluyla oturum izni alanların; boşanma, ölüm gibi sebeplerle bu hakkını kaybederse kısa dönem izin için yeniden başvurması gerekiyor.
  • Devlet kurumlarında staj ve eğitime davet edilenler: Bu kategorideki yabancılar da bu belge ile Türkiye’de oturabiliyorlar.
  • Türk üniversitelerinden mezun olanlar: Türkiye’deki üniversitelerden diploma alanlar, mezuniyetin ardından 6 ay içinde başvuru yaparsa 1 yıllık oturum izni alabiliyor.
  • KKTC vatandaşları: Türkiye’de yaşamaya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da bu belgeye ihtiyaç duyuyor. KKTC vatandaşlarına 5 yıla kadar ikamet izni yabancı oturma hakkı tanınıyor.
  • Türkiye’de yatırımı bulunanlar: Başka ülkede yaşayan ama Türkiye’de yatırımı bulunan yabancıların, eş ve çocukları ile Türkiye’de kalacakları süre boyunca bu belgeye ihtiyacı var.

Öğrenci İkamet İzni Nasıl Alınır?

Türkiye, özellikle öğrencilere oturma izini konusunda kolaylıklar sağlıyor. 18 yaşından küçük olsa bile en az ön lisans bölümlerinden birinde okumak ve okuduğu ilde ikamet etmek şartıyla oturma izni alınabiliyor.

Üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler eğitim süresi boyunca oturum hakkı kazanıyor.

Uzun Dönem İkamet İzni Nasıl Alınır?

Türkiye’de farklı oturma izinlerini kullanarak kesintisiz 8 yıl ikamet izni yabancı oturma hakkı kullandıysanız farklı haklara sahip olursunuz. Ayrıca mülteci, şartlı mülteci ve insani ikamet izni sahipleri de bu haktan yararlanıyor.