Belirli Süreli İş Sözleşmesi Nasıl Olmalı?

Yabancı çalışma izni başvurusu sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslarası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen evraklardan biri de Belirli Süreli İş Sözleşmesidir.

 

Eğer başvuruyu vekaleten sizin adınıza bizim gibi bir danışmanlık firması yapıyor ise sözleşmeyi hazırlamak zaten firmanın yükümlülüğündedir. Ama siz kendiniz hazırlayacak iseniz bazı şekil şartlarına uymanız gerekmektedir.

  1. Sözleşme ibaresi hazırlanan evrağın en başında yazılı olmalıdır
  2. İşverenin tam ünvanı ve adresi belirtilmelidir
  3. Çalışacak yabancının adı ve soyadı pasaport bilgileriyle eşleşecek şekilde belirtilmelidir
  4. Belirli Süreli İş Sözleşmesinin süresi kesinlikle yazılmış olmalıdır
  5. Yabancı çalışanın çalışma izni onaylandıktan sonra alacağı ücret sözleşme üzerinde belirtilmelidir
  6. Belirli Süreli İş Sözleşmesi hem işveren hem de yabancı tarafından karşılıklı imzalanmış olmalıdır

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise sözleşmeye yazılacak olan asgari ücret konusudur. Ev hizmetleri sektörü hariç olmak üzere TC vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olarak değerlendirme dışı olan yabancılar ile anne, baba veya çocuğu TC vatandaşı olan yabancılar ve Türk soylu yabancılar asgari ücret ile çalışabilir ve sözleşmeye bu şekilde yazılabilir. Fakat bu belirtilen yabancılar haricindekiler Bakanlık tarafından belirtilen İzin Değerlendirme Kriterlerine uygun olan ve alacağı göreve göre değişen minimum asgari ücret rakamını sözleşmeye yazdırmalıdır.(https://www.csgb.gov.tr/uigm/Contents/calismaizni/izindegerlendirmekriterleri/)

Kaçak Durumdaki Türkmenistan Vatandaşları

Türkmenistan uyruklular ülkede bulunan yabancılar arasında oldukça yüksek orana sahip. En büyük sorunları ise bir çoğunun oturma izni veya vize süresinin geçmiş olması ve kaçak durumda bulunmaları. Bu durumda kendi ülkelerine çıkış yapanların geri dönüşleri de maalesef sorun olmakta.

Fakat yeni tip Türkmen pasaportu olanlar kendi ülkelerine gitmek zorunda değildir. Vize ile İran, Rusya veya vizesiz Ermenistan’a havalimanında cezalarını ödeyerek çıktıkları takdirde Şartlı Giriş yaparak Türkiye’de yasal duruma geçiş yapabilirler.

Türkmenistan Vatandaşı Ne Kadar Ceza Öder?

Türkmenistan uyrukluların vize cezaları giriş yaptıkları yıla göre değişiklik gösterir. Ortalama hesaplama ise aşağıdaki gibidir;

TÜRKMENİSTAN VİZE İHALİ CEZASI
GİRİŞ YILI 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
CEZA TUTARI  500 TL 450 TL 400 TL 400 TL 350 TL 600 TL 2000 TL

Türkmenistan Uyruklular Hangi Ülkeye Çıkış Giriş Yapabilir?

Türkmenistan uyruklular

Türkmenistan vatandaşları İran ve Rusya’ya vize ile Ermenistan’a vizesiz giriş çıkış yapabilir. Tükmenistan vatandaşlarının ceza ödeyerek çıkış yapsalar bile kendi ülkelerinden çıkmaları zor olmaktadır. Dolayısıyla onların kendi ülkeleri dışında başka bir ülkeye çıkış giriş yapmaları onların açısından daha iyi olacaktır. Bu konuda destek almak için 0242 237 0407 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz, uçak biletinden vizeye kadar danışmanlık hizmetimiz bulunmaktadır.

Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzinleri

Türkiye’de geçici koruma kapsamı altında bulunan yabancılar için çalışma izni başvurularında kolaylıuklar sağlanmıştır. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu dahilinde mevsimlik tarım ve hayvancılık sektörğ haricinde çalışacak olan geçici koruma altındaki yabancılar için işverenler yabancı çalışma izni için başvuru yapabilir.

Mevsimlik tarım ve hayvancılıkta çalışacak olan geçici korumadaki yabancılar ise çalışma izni almak zorunda değildir. Onlar bağlı oldukları Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünü’ne başvurarak muafiyet belgesi alması yeterlidir.

Geçici Koruma Altındakilerin Çalışma İzni Başvurusu İçin Gerekli Şartlar

  • Yabancının kesinlikle geçici koruma kapsamına alınmış olması
  • En az 6 aydır geçici korumada olması
  • Geçici koruma kapsamına aldığı ilde çalışacak olması

Geçici Koruma Altındakilerin Çalışma İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

  • Yabancının geçici koruma kimlik no
  • İşveren dilekçe
  • İş sözleşmesi

Firma evrakları firmanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Tüm çalışma izin türleri için firmamızdan destek alabilirsiniz.

T4 Danışmanlık Yabancı Çalışma ve Oturum İzinleri

Moldova Vatandaşları

Moldova vatandaşları için oturma izni – ikamet tezkeresi ve çalışma izinleri konusunda firmamızdan her türlü desteği alabilirsiniz. Bu yazımızda Moldova vatandaşlarının Türkiye’de kalma sürelerinden oturma izni alınması sırasında doğabilecek masraflar, çalışma izni maliyetleri ve ceza hesaplamaları gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalıştık.

Kaçak durumda olan Moldova uyruklular vize gecikme cezasını hazırladığımız videoyu seyrederek hesaplayabilirler.

Moldova Vatandaşları Türkiye’de Vizesiz Ne Kadar Kalabilir?

Moldova uyrukluların Türkiye’de vizesiz kalış süreleri Mayıs 2017 itibariyle 180 günde 90 gündür. Yani ilk girişte çıkış yapmadan 90 gün kalabilirler. Fakat 90 günü tamamlamadan oturma izni başvurusu yapmayanlar çıkışlarının ardından en az 90 gün Türkiye dışında kalmaları gerekir.

Moldova Vatandaşları İçin Oturma İzni Maliyeti

Moldova uyruklular Türkiye’de yasal süre içerisinde ikamet tezkeresi başvurusu yapacaklar ise devlete ödenecek harç ve vergiler aşağıdaki gibidir.

Bu masrafların haricinde kişinin yaşına göre özel sağlık sigortası ve başvuru durumuna göre noter masrafı olacaktır.

SÜRE İkamet Harcı İkamet Defteri Vize Harcı
3 Aylık 35 USD 63 TRY 400,80 TRY
6 Aylık 50 USD 63 TRY 400,80 TRY
1 Yıllık 80 USD 63 TRY 400,80 TRY

Moldova Vatandaşları İçin Çalışma İzni Maliyeti

Türkiye’de en az 6 aylık ikamet izni almış olan ve çalışma izni başvurusu yapacak olan Moldova vatandaşları diploma çevirileri hariç devlete ödeyecekleri harç ve vergiler aşağıdaki gibidir;

Çalışma Harcı Kart Bedeli
537,50 TL 63 TRY

T4 Danışmanlık Yabancı Çalışma ve Oturum İzinleri

Ahıska Türkü Oturma İzni İkamet Tezkeresi

Ahıska Türkü olanlar Türk soylu kabul edildiği için ülkemizde kendilerine hem çalışma izni hemde oturma izni konusunda bir çok kolaylık sağlanır. Çalışma izni konusunda SGK primleri TC vatandaşı gibi hesaplanan Ahıska Türkleri oturma izni için ise aşağıdaki şartları sağladıkları zaman kolaylıkla oturum izni alabilirler.

Ahıska Türklerinden İstenen Belgeler

  • Doğum belgesi (Apostilli ve noter tercümeli)
  • Babasının doğum belgesi (Apostilli ve noter tercümeli)
  • Sürgün belgesi (Apostilli ve noter tercümeli)

Ahıska Türkü Kısa Dönem İkamet İzni – Sigortalı

Yukarıdaki belgelere ek olarak

  • Başvuru formu
  • Pasaport fotokopisi
  • 4 Biometrik fotoğraf
  • Özel sağlık sigortası

Ahıska Türkü İnsani İkamet İzni – Sigortasız

Yukarıdaki belgelere ek olarak

  • Başvuru formu
  • Pasaport fotokopisi
  • 4 Biometrik fotoğraf
  • Adli sicil kaydı

Ahıska Türkü İkamet İzni Uzatma

  • Ahıska belgeleri
  • Başvuru formu
  • Pasaport fotokopisi
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Nüfus Müdürlüğü’nden adres raporu
  • Özel sağlık sigortası (insani olanlar için gerek yok)

Çalışma İzinleri İçin Turizm Sektörü 2017 Teşvik ve Kolaylıklar

Sor geçen 2016 sezonunda Turizm sektörüne başta asgari ücrette yapılan teşvikler 01 Ocak 2017 itibariyle sonlandırılmıştı. Fakat firmalardan gelen yoğun talep üzerine 14 Şubatta yeni duyuru yapılarak Yabancı Çalışma İzinleri başvuruları için uygulanacak teşvik ve kolaylıklar bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruya göre Turizm Sektörü 2017 döneminden sağlanacak kolaylıklar aşağıdaki gibi oldu;

  • Daha önce en az 4 yıldızlı otel bünyesinde olması istenen spa ve masaj salonları için şart 3 yıldıza indirildi
  • İçerisinde spa, sauna, hamam bulunan belgeli turizm işletmeleriyle anlaşması bulunan tesisler masör, masöz veya spa terapisti için çalışma izni başvurusu yapabilecekler
  • En az 20 TC vatandaşı sigortalı çalışanı olan spor kompleksleri masör, masöz veya spa terapisti için çalışma izni başvurusu yapabilecekler
  • belgeli veya belgesiz  turizm  işletmeleri  ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler), turizm seyahat  acentaları, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmaları  ile müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılar için yabancıya sadece asgari ücret ödenebilecek.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli turizm işletmeleri ile belgeli tatil köyleri, eğlence sektörü, turizm-animasyon organizasyon firmalarınca uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için en az on (10) Türk vatandaşı çalıştırılması halinde her bir yabancı için 5 TC vatandaşı şartı aranmayacak.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz  turizm  işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. gibi küçük işletmeler) istihdam edilecek yabancılar için en az 1 Türk vatandaşı çalıştırılması halinde en fazla 2 olmak üzere yabancı personel çalıştırabilecek.
Yabancı Oturma İzni

5901 Sayılı Kanununun 28 inci Maddesi

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen durumlarda olanlar yani TC vatandaşlığından izin alarak çıkanlar için eşlerine veya çocuklarına aile ikamet izni alma hakkı verilmiştir.
Follow my blog with Bloglovin

Fakat çocukların aile oturum izni alabilmesi için 18 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. Çocuk 28.madde kapsamında olan şahsın öz çocuğu olmak zorunda da değildir.Eşinin öz çocuğu olması yeterlidir.

18 yaşından büyük çocuklarda ise heyet kararı ile bakıma muhtaç olduğu belirlenmiş ise yine aile ikamet izni başvurusu yapılabilir.

18.madde kapsamında olanların 18 yaşından büyük çocukları eğer farklı türde ikamet izni almak için gerekli koşulları sağlayamıyorlar ve ailesi ile beraber yaşayacak ise turistik amaçlı kısa dönem ikamet izni başvurusu yaparak oturma izni alabilirler.

5901 sayılı kanunun 28 inci maddesi aşağıdaki gibidir;

  Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklar

MADDE 28 – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocukları; millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları dışında, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.

 Diğer taraftan ise bireylerden biri 28.madde kapsamında olsa bile yine de her aile bireyi için sağlık sigortası olmalı ve her birey için yeterli gelire sahip oldunduğuna dair belge tedarik edilmelidir.

Yine aynı madde kapsamında olan TC vatandaşlığından izin alarak çıkmış olan şahıs son 5 yıl içinde herhangi bir adli suça karışmadığını da belgelemekle yükümlüdür.

Yabancı Çalışma İzni Başvuru Dilekçesi

Yabancı çalışma izni başvurusu için gerekli olan dilekçe örnekleri bakanlığın sitesinde mevcut olmakla birlikte sizler için aşağıda örnekleri tarafınıza sunulmuştur.

çalışma izni banner

Yabancı İşçi Çalıştıracak Firma Başvuru Dilekçesi

Kurumsal firma veya turistik tesisler yapacakları çalışma izni başvurusu için aşağıdaki dilekçe formatını kullanmalıdır.

                                                                                                                                                    …./…./ 20 ..

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA

(Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü)

İnönü Bulvarı No:42, Emek 06520 ANKARA

Aşağıda adresi belirtilen ………… ………………….. unvanlı işyerimizde …………… uyruklu …….…… ….….….. adlı yabancıya çalışma izni almak istiyoruz.

Yapmış bulunduğumuz ………….. barkod (ID) no.lu elektronik çalışma izin başvurusuna ilişkin bilgi ve belgeler ekte sunulmuştur.

Adı geçen yabancının İşyerimizde ……………………… görev unvanı ile istihdam edilebilmesini teminen gerekli çalışma izninin verilmesini arz ederiz.

Kaşe/İmza

Şirket Adresi   :


Yabancı Çalışma İzni


Yabancı Şirket Ortağı İçin Başvuru Dilekçesi

Eğer yabancı uyruklu şirket ortağı ise dilekçe formatı aşağıdaki gibi olmalıdır;

…./…./ 20 ..

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA

(Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü)

İnönü Bulvarı No:42, Emek 06520 ANKARA

Aşağıda adresi belirtilen ……..….. …………. unvanlı işyerimizde şirket ortağı olan …………… uyruklu ……………. ………………. adlı yabancı şahsa çalışma izni almak istiyoruz.

Yapmış bulunduğumuz ………….. barkod (ID) no.lu elektronik çalışma izin başvurusuna ilişkin bilgi ve belgeler ekte sunulmuştur.

Çalışma izninin verilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Kaşe İmza

Şirket adresi


Çocuk Bakıcısı, Hasta veya Yaşlı Bakıcı Ev Hizmetleri Çalışma İzni Başvuru Dilekçesi

Ev hizmetleri sektöründe yabancı uyruklu çalıştırmak için başvuru yapacaklar aşağıdaki dilekçeyi kullanabilir;

…./…./ 20 ..

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA

(Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü)

İnönü Bulvarı No:42, Emek 06520 ANKARA

Aşağıda adresi belirtilen konutumda …………… uyruklu …….…… ….….….. adlı yabancıya çalışma izni almak istiyorum.

Yapmış bulunduğumuz ………….. barkod (ID) no.lu elektronik çalışma izin başvurusuna ilişkin bilgi ve belgeler ekte sunulmuştur.

Adı geçen yabancının konutumda Ev Hizmetlerinde istihdam edilebilmesini teminen gerekli çalışma izninin verilmesini arz ederiz.

İsim Soyisim/İmza

Konut Adresi

 

V84 ile Şartlı Giriş Nedir Nasıl Yapılır

Şartlı Giriş bir diğer adıyla V84 ile giriş yabancı uyruklular için en çok merak edilen konulardan biri oldu. Yeni yabancıları koruma kanunu ile birlikte vize süresini ihlal ederek ülkeden çıkış yapanlar eğer çıkışta cezayı öderler ise 90 gün sonra yeni vize süresiyle birlikte giriş yapabiliyorlar;

Ceza ödemelerinin hesaplamaları için Youtube sayfamızda hesaplama ülke bazında anlatılmaktadır; T4 Danışmanlık Youtube Kanalı

T4 Danışmanlık Youtube Kanalı İçin Tıklayınız

Yazının altındaki tabloda hangi ülke vatandaşı ne kadar süre ile vizesiz kalabilir görebilirsiniz.

Türkiyeden geç çıkan ama çıkarken cezayı ödeyenler eğer isterler ise 90 gün beklemeden diğer bir adı da V84 olan İkamet İzni Şartlı Giriş Bilgi Formunu imzalayarak giriş yapabilirler. Yabancılara verilen bu hak Göç İdaresi Resmi İnternet Sitesi’nde de açıkça bildirilmiştir; http://www.goc.gov.tr/icerik6/yabancilarin-ulkemizde-kalis-sureleri-hakkinda-duyuru_350_360_4654_icerik

 

İkamet İzni Şartlı Giriş Bilgi Formu İle Giriş Sonrası

V84 yani ikamet izni şartlı giriş bilgi formu imzalayarak giriş yaptıktan sonra  ne yapmak gerekir? Öncelikle size verilen ek süre sadece 10 gündür. İlk yapmanız gereken yabancı özel sağlık sigortası yaptırmak ve ikamet tezkeresi başvurusu için randevu almaktır.

Verilen randevu tarihinin bu 10 günlük süreyi aşması önemli değildir, önemli olan yasal süre içerisinde randevu tarihi belirlemiş olmanızdır.

Sigortayı bizden yaptıran müşterilerimizin randevularını ücretsiz alıyoruz ve kargo ile adreslerine gönderiyoruz

Bize Ulaşın: 0242 237 0407 – [email protected]


 

Şartlı Giriş Yaptıktan Sonra 10 Günlük Süre Aşılırsa Ne Olur?

V84 yani İkamet İzni Şartlı Giriş Bilgi Formu ile giriş yaptınız ama 10 günlük süre içerisinde başvuru yapmadıysanız bu durumda ispat edebileceğiniz bir mazeretiniz yok ise oturma izni alamazsınız.

Yapmanız gereken ceza ödeyerek tekrar çıkış yapmaktır ama yeni şartlı girişinize izin verilmeyecektir ve giriş yasağı uygulanacaktır.

Şartlı Girişe Uymayanlar İçin Giriş Yasağı Süresi

Şartlı giriş yapıp 10 gün içerisinde randevu almayanlara kademeli olarak giriş yasağı uygulanır;

  • 3 aya kadar geç çıkanlara 3 ay giriş yasağı
  • 3-6 ay arası geç çıkanlara 6 ay giriş yasağı
  • 6 ay – 1 yıl arası geç çıkanlara 1 yıl giriş yasağı uygulanacaktır ve bu yasak ihlal sürenize göre 5 yıla kadar çıkabilir.
Sigortayı bizden yaptıran müşterilerimizin randevularını ücretsiz alıyoruz ve kargo ile adreslerine gönderiyoruz

Bize Ulaşın: 0242 237 0407 – [email protected]


Ülke Vize Muafiyeti
ABD 90 gün / e-vize
Almanya 90 gün
Azerbaycan 30 gün
Belarus 30 gün
Belçika 90 gün
Bosna Hersek 60 gün
Brezilya 90 gün
Bulgaristan 90 gün
Çek Cumhuriyeti 90 gün
Çin 30 gün / e-vize
Danimarka 90 gün
Endonezya 30 gün / e-vize
Ermenistan 30 gün / e-vize
Estonya 90 gün
Finlandiya 90 gün
Fransa 90 gün
Gürcistan 90 gün
Hollanda 90 gün / e-vize
Hırvatistan 90 gün
Irak 30 gün
İngiltere 90 gün / e-vize
İran 90 gün
İsveç 90 gün
İsviçre 90 gün
İtalya 90 gün
İzlanda 90 gün
Kanada 90 gün / e-vize
Kazakistan 30 gün
Kırgızistan 90 gün
Letonya 30 gün
Libya 90 gün
Litvanya 90 gün
Lübnan 90 gün
Makedonya 90 gün
Moldova 90 gün
Özbekistan 30 gün
Polonya 90 gün / e-vize
Romanya 90 gün
Rusya 60 gün
Slovakya 90 gün
Slovenya 90 gün
Suriye 90 gün
Tayland 30 gün
Türkmenistan 30 gün
Ukrayna 60 gün
Yunanistan 90 gün

Emniyet Randevu – İkamet Randevu

Emniyet randevu sistemi 4658 sayılı Yabancıları Koruma Kanunu ile birlikte yerini Göç İdaresinin E-İkamet Randevu sistemine bıraktı. Türkiyede oturma izni almak isteyen yabancı uyruklular sırasıyla Özel Sağlık Sigortası yaptırıp ardından E-İkamet üzerinden randevu almak durumundadırlar.

Şunu unutmamalıdır ki randevu geçerli belgelenebilen geçerli bir mazeretin olmadığı her durumda yasal vize süresi içerisinde ama en geç vize süresinin ardından 10 gün içerisinde alınmış olmalıdır.

Yasal süre içerisinde randevu almanız yeterlidir, randevu gününüzün vize sürenizi aşmış olmasının önemi yoktur. Çünkü oturma izni randevu günü değil sisteme giriş yapılarak randevu alınan gün başlar.

7 Sayfa 1 12345...»