Geçmişe Dönük Eski Tarihli Yabancı Sağlık Sigortası

Göç İdaresi tarafından başlatılan yeni uygulama ile birlikte sistemden randevu aldığı gün sigorta yaptırmayanların başvuruları ya red ediliyor ya da 280 TL idari para cezası uygulanıyor. Fakat uygulamaya herhangi bir bildirim yapılmadan geçildiği için bir çok mağduriyet yaratmış durumda.

Bu durumda bazı sigorta firmaları 150 gün geriye dönük eski tarihli sigorta hizmeti başlattılar. Biz de T4 Danışmanlık olarak sizlere bu hizmetin en kolay yoldan ulaştırılabilmesi için yardımcı oluyoruz.

0541 656 2737 numaralı telefondan bize ulaşın, ister İstanbul ve Antalya ofislerinde poliçenizi elden alın, isterseniz kargo ile adresinize gönderelim. Üstelik hiç bir fiyat farkı yok;

YAŞ ERKEKBAYAN
0-18147,25 TL142,60 TL
18-25147,25 TL150,35 TL
26-30189,10 TL190,65 TL
31-35204,60 TL195,30 TL
36-40207,70 TL210,80 TL
41-50271,25 TL275,90 TL
51-60393,70 TL393,70 TL
61-65666,50 TL682 TL

 

 

Yabancı Çalışma İzni İçin KEP-Kayıtlı Elektronik Posta ve E-İmza

Yabancı çalışma izni başvurusu yapmak için KEP yani kayıtlı elektronik posta ve E-imza zorunlu mu? 26 Şubat 2018 itibariyle evet, artık zorunlu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile birlikte artık çalışma izni başvuruları e-devlet şifresi ile yapılamayacak. Bundan böyle artık başvuru yapanın ve vekilinin hem KEP-kayıtlı elektronik posta adresi hem de e-imza sahibi olması gerekmektedir.

26 Şubat 2018 tarihinden itibaren başvurular aşağıdaki bildirgeye göre yapılacaktır.

  • Başvuruların e-devlet sistemi üzerinden elektronik imza ile yapılması zorunludur.
  • Yapılacak her türlü çalışma izin başvurusunda başvuru sahibinin (işveren veya vekili) ve bağımsız veya süresiz çalışma izni talep eden yabancı şahsın; Elektronik Tebligata Elverişli KEP hesabının bulunması zorunludur.
  • Başvuru sahibinin Elektronik imzasının ve KEP hesabının bulunmaması halinde çalışma izin başvurusu  mümkün olamayacaktır.
  • Yeni sistemde işyerlerinin ilk kayıtları SGK e-bildirge sorumluları tarafından yapılacak olup, daha sonra bu kişiler sistem üzerinden şirketleri ya da kurumları adına başvuru ve işlem yapacak kişileri yetkilendirebilecektir.
  • Başvurular elektronik imza ile yapılacağından Bakanlığa başvuru formu, dilekçe veya herhangi bir evrak gönderilmeyecektir.

Yani kısaca daha önce kurumsal başvurular için e-devlet şifresi ile giriş yapılmakta ve vekaleten işlem yapılabilmekteydi ama artık hem işveren hem de vekili KEP ve E-imza sahibi olmalı, firmayı işverenin kendisi veya firmasındaki e-bildirge yetkilisi sisteme tanıtmalı ve işverenin vekiline sistem üzerinden yetki vermelidir.

Ev hizmetlerinde ise artık başkasının adına giriş yapabilme imkanı kalmadı. İşverenin ev hizmetlerinde çalıştıracağı çocuk bakıcısı, hasta bakıcı veya yaşlı bakım elemanı için yapacağı başvuru için de KEP ve e-imza zorunluluğu getirildi.

KEP Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Nasıl Alınır?

Kep yani kayıtlı elektronik posta adresi PTT’nin belirli şubeleri ve bilişim firmaları tarafından ücret karşılığı temin edilmektedir. Firmamız tarafımıza vereceğiniz vekaletname ile sizin adınıza anlaşmalı firmalardan KEP adresi temin edebilmektedir.

E-İmza Nasıl Alınır?

E-imza yetki verilmiş bazı bilişim firmaları tarafından temin edilmektedir. Ayrıca PTT’nin de e-imza yetkisi ve hizmeti olmakla birlikte teslimatı maalesef 1 hafta 10 gün sürmektedir. Firmamıza vereceğiniz vekaletname ile firmamız 24 saat içerisinde e-imza tarafınıza temin edilebilmektedir.

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

GÜNCELLEME: 26 Şubat 2018 tarihi itibariyle vekaleten başvurular ve e-devlet sistemi üzerinden başvurular sonlandırılmıştır. Çalışma izni başvurusu yapacak işverenin e-imza ve KEP adresi alması zorunlu hale gelmiştir. Detaylı bilgi için; http://www.t4danismanlik.com/yabanci-calisma-izni-icin-kep-kayitli-elektronik-posta-e-imza-zorunlulugu/

Yabancı çalışma izni nasıl alınır sorusu şirket olarak en sık duyduğumuz soruların başında geliyor. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki izin işveren veya şirket ortağı tarafından alınır.

Yabancı çalışma izni www.turkiye.gov.tr üzerinden Yabancı Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi‘ne giriş yapılarak gerçekleştirilir. Başvuru yabancının kendisi tarafından değil işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılmalıdır.

Yabancı çalışma izin başvurusu iki farklı şekilde yapılır;

1-Yurtdışı Başvuru

Yabancı uyruklu kendi ülkesindeki veya yasal kalma izni bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’na Türkiye’de çalışacağı şirketten verilen davetiye ve iş sözleşmesi ile birlikte ilk başvuruyu yapar ve kendisine e-devlet üzerinden yapılacak çalışma izni başvurusunda kullanılmak üzere referans numarası verilir.

Bu referans numarasını kullanan işveren veya temsilci 10 iş günü içerisinde yabancı çalışma izni başvurusunu tamamlayarak dosyayı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü ’ne dosyayı gönderir.

2-Yurtiçi Başvuru

Türkiye’de alınmış en az 6 aylık (süresi bitmeden herhangi bir zaman başvuru yapılabilir) ikamet izni almış olan yabancılar yurt dışına çıkmadan başvuru yapabilir. Yine e-devlet üzerinden işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılacak başvuru sonrası dilekçe ve başvuru formu Çalışma Bakanlığı’na 6 iş günü içerisinde ulaştırılır.

Başvuru sırasında dilekçe, sözleşme ve yabancı çalışma izni başvuru formu bakanlığa gönderilecek olup diğer evraklar sadece taranarak sisteme yüklenecektir.



Belirli Süreli İş Sözleşmesi Nasıl Olmalı?

Yabancı çalışma izni başvurusu sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslarası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen evraklardan biri de Belirli Süreli İş Sözleşmesidir.

 

Eğer başvuruyu vekaleten sizin adınıza bizim gibi bir danışmanlık firması yapıyor ise sözleşmeyi hazırlamak zaten firmanın yükümlülüğündedir. Ama siz kendiniz hazırlayacak iseniz bazı şekil şartlarına uymanız gerekmektedir.

  1. Sözleşme ibaresi hazırlanan evrağın en başında yazılı olmalıdır
  2. İşverenin tam ünvanı ve adresi belirtilmelidir
  3. Çalışacak yabancının adı ve soyadı pasaport bilgileriyle eşleşecek şekilde belirtilmelidir
  4. Belirli Süreli İş Sözleşmesinin süresi kesinlikle yazılmış olmalıdır
  5. Yabancı çalışanın çalışma izni onaylandıktan sonra alacağı ücret sözleşme üzerinde belirtilmelidir
  6. Belirli Süreli İş Sözleşmesi hem işveren hem de yabancı tarafından karşılıklı imzalanmış olmalıdır

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise sözleşmeye yazılacak olan asgari ücret konusudur. Ev hizmetleri sektörü hariç olmak üzere TC vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olarak değerlendirme dışı olan yabancılar ile anne, baba veya çocuğu TC vatandaşı olan yabancılar ve Türk soylu yabancılar asgari ücret ile çalışabilir ve sözleşmeye bu şekilde yazılabilir. Fakat bu belirtilen yabancılar haricindekiler Bakanlık tarafından belirtilen İzin Değerlendirme Kriterlerine uygun olan ve alacağı göreve göre değişen minimum asgari ücret rakamını sözleşmeye yazdırmalıdır.(https://www.csgb.gov.tr/uigm/Contents/calismaizni/izindegerlendirmekriterleri/)

Kaçak Durumdaki Türkmenistan Vatandaşları

Türkmenistan uyruklular ülkede bulunan yabancılar arasında oldukça yüksek orana sahip. En büyük sorunları ise bir çoğunun oturma izni veya vize süresinin geçmiş olması ve kaçak durumda bulunmaları. Bu durumda kendi ülkelerine çıkış yapanların geri dönüşleri de maalesef sorun olmakta.

Fakat yeni tip Türkmen pasaportu olanlar kendi ülkelerine gitmek zorunda değildir. Vize ile İran, Rusya veya vizesiz Ermenistan’a havalimanında cezalarını ödeyerek çıktıkları takdirde Şartlı Giriş yaparak Türkiye’de yasal duruma geçiş yapabilirler.

Türkmenistan Vatandaşı Ne Kadar Ceza Öder?

Türkmenistan uyrukluların vize cezaları giriş yaptıkları yıla göre değişiklik gösterir. Ortalama hesaplama ise aşağıdaki gibidir;

TÜRKMENİSTAN VİZE İHALİ CEZASI
GİRİŞ YILI 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
CEZA TUTARI  500 TL 450 TL 400 TL 400 TL 350 TL 600 TL 2000 TL

Türkmenistan Uyruklular Hangi Ülkeye Çıkış Giriş Yapabilir?

Türkmenistan uyruklular

Türkmenistan vatandaşları İran ve Rusya’ya vize ile Ermenistan’a vizesiz giriş çıkış yapabilir. Tükmenistan vatandaşlarının ceza ödeyerek çıkış yapsalar bile kendi ülkelerinden çıkmaları zor olmaktadır. Dolayısıyla onların kendi ülkeleri dışında başka bir ülkeye çıkış giriş yapmaları onların açısından daha iyi olacaktır. Bu konuda destek almak için 0242 237 0407 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz, uçak biletinden vizeye kadar danışmanlık hizmetimiz bulunmaktadır.

Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzinleri

Türkiye’de geçici koruma kapsamı altında bulunan yabancılar için çalışma izni başvurularında kolaylıuklar sağlanmıştır. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu dahilinde mevsimlik tarım ve hayvancılık sektörğ haricinde çalışacak olan geçici koruma altındaki yabancılar için işverenler yabancı çalışma izni için başvuru yapabilir.

Mevsimlik tarım ve hayvancılıkta çalışacak olan geçici korumadaki yabancılar ise çalışma izni almak zorunda değildir. Onlar bağlı oldukları Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünü’ne başvurarak muafiyet belgesi alması yeterlidir.

Geçici Koruma Altındakilerin Çalışma İzni Başvurusu İçin Gerekli Şartlar

  • Yabancının kesinlikle geçici koruma kapsamına alınmış olması
  • En az 6 aydır geçici korumada olması
  • Geçici koruma kapsamına aldığı ilde çalışacak olması

Geçici Koruma Altındakilerin Çalışma İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

  • Yabancının geçici koruma kimlik no
  • İşveren dilekçe
  • İş sözleşmesi

Firma evrakları firmanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Tüm çalışma izin türleri için firmamızdan destek alabilirsiniz.

T4 Danışmanlık Yabancı Çalışma ve Oturum İzinleri

Moldova Vatandaşları

Moldova vatandaşları için oturma izni – ikamet tezkeresi ve çalışma izinleri konusunda firmamızdan her türlü desteği alabilirsiniz. Bu yazımızda Moldova vatandaşlarının Türkiye’de kalma sürelerinden oturma izni alınması sırasında doğabilecek masraflar, çalışma izni maliyetleri ve ceza hesaplamaları gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalıştık.

Kaçak durumda olan Moldova uyruklular vize gecikme cezasını hazırladığımız videoyu seyrederek hesaplayabilirler.

Moldova Vatandaşları Türkiye’de Vizesiz Ne Kadar Kalabilir?

Moldova uyrukluların Türkiye’de vizesiz kalış süreleri Mayıs 2017 itibariyle 180 günde 90 gündür. Yani ilk girişte çıkış yapmadan 90 gün kalabilirler. Fakat 90 günü tamamlamadan oturma izni başvurusu yapmayanlar çıkışlarının ardından en az 90 gün Türkiye dışında kalmaları gerekir.

Moldova Vatandaşları İçin Oturma İzni Maliyeti

Moldova uyruklular Türkiye’de yasal süre içerisinde ikamet tezkeresi başvurusu yapacaklar ise devlete ödenecek harç ve vergiler aşağıdaki gibidir.

Bu masrafların haricinde kişinin yaşına göre özel sağlık sigortası ve başvuru durumuna göre noter masrafı olacaktır.

SÜRE İkamet Harcı İkamet Defteri Vize Harcı
3 Aylık 35 USD 63 TRY 400,80 TRY
6 Aylık 50 USD 63 TRY 400,80 TRY
1 Yıllık 80 USD 63 TRY 400,80 TRY

Moldova Vatandaşları İçin Çalışma İzni Maliyeti

Türkiye’de en az 6 aylık ikamet izni almış olan ve çalışma izni başvurusu yapacak olan Moldova vatandaşları diploma çevirileri hariç devlete ödeyecekleri harç ve vergiler aşağıdaki gibidir;

Çalışma Harcı Kart Bedeli
537,50 TL 63 TRY

T4 Danışmanlık Yabancı Çalışma ve Oturum İzinleri

Ahıska Türkü Oturma İzni İkamet Tezkeresi

Ahıska Türkü olanlar Türk soylu kabul edildiği için ülkemizde kendilerine hem çalışma izni hemde oturma izni konusunda bir çok kolaylık sağlanır. Çalışma izni konusunda SGK primleri TC vatandaşı gibi hesaplanan Ahıska Türkleri oturma izni için ise aşağıdaki şartları sağladıkları zaman kolaylıkla oturum izni alabilirler.

Ahıska Türklerinden İstenen Belgeler

  • Doğum belgesi (Apostilli ve noter tercümeli)
  • Babasının doğum belgesi (Apostilli ve noter tercümeli)
  • Sürgün belgesi (Apostilli ve noter tercümeli)

Ahıska Türkü Kısa Dönem İkamet İzni – Sigortalı

Yukarıdaki belgelere ek olarak

  • Başvuru formu
  • Pasaport fotokopisi
  • 4 Biometrik fotoğraf
  • Özel sağlık sigortası

Ahıska Türkü İnsani İkamet İzni – Sigortasız

Yukarıdaki belgelere ek olarak

  • Başvuru formu
  • Pasaport fotokopisi
  • 4 Biometrik fotoğraf
  • Adli sicil kaydı

Ahıska Türkü İkamet İzni Uzatma

  • Ahıska belgeleri
  • Başvuru formu
  • Pasaport fotokopisi
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Nüfus Müdürlüğü’nden adres raporu
  • Özel sağlık sigortası (insani olanlar için gerek yok)

Çalışma İzinleri İçin Turizm Sektörü 2017 Teşvik ve Kolaylıklar

Sor geçen 2016 sezonunda Turizm sektörüne başta asgari ücrette yapılan teşvikler 01 Ocak 2017 itibariyle sonlandırılmıştı. Fakat firmalardan gelen yoğun talep üzerine 14 Şubatta yeni duyuru yapılarak Yabancı Çalışma İzinleri başvuruları için uygulanacak teşvik ve kolaylıklar bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruya göre Turizm Sektörü 2017 döneminden sağlanacak kolaylıklar aşağıdaki gibi oldu;

  • Daha önce en az 4 yıldızlı otel bünyesinde olması istenen spa ve masaj salonları için şart 3 yıldıza indirildi
  • İçerisinde spa, sauna, hamam bulunan belgeli turizm işletmeleriyle anlaşması bulunan tesisler masör, masöz veya spa terapisti için çalışma izni başvurusu yapabilecekler
  • En az 20 TC vatandaşı sigortalı çalışanı olan spor kompleksleri masör, masöz veya spa terapisti için çalışma izni başvurusu yapabilecekler
  • belgeli veya belgesiz  turizm  işletmeleri  ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler), turizm seyahat  acentaları, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmaları  ile müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılar için yabancıya sadece asgari ücret ödenebilecek.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli turizm işletmeleri ile belgeli tatil köyleri, eğlence sektörü, turizm-animasyon organizasyon firmalarınca uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için en az on (10) Türk vatandaşı çalıştırılması halinde her bir yabancı için 5 TC vatandaşı şartı aranmayacak.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz  turizm  işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. gibi küçük işletmeler) istihdam edilecek yabancılar için en az 1 Türk vatandaşı çalıştırılması halinde en fazla 2 olmak üzere yabancı personel çalıştırabilecek.
Yabancı Oturma İzni

5901 Sayılı Kanununun 28 inci Maddesi

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen durumlarda olanlar yani TC vatandaşlığından izin alarak çıkanlar için eşlerine veya çocuklarına aile ikamet izni alma hakkı verilmiştir.
Follow my blog with Bloglovin

Fakat çocukların aile oturum izni alabilmesi için 18 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. Çocuk 28.madde kapsamında olan şahsın öz çocuğu olmak zorunda da değildir.Eşinin öz çocuğu olması yeterlidir.

18 yaşından büyük çocuklarda ise heyet kararı ile bakıma muhtaç olduğu belirlenmiş ise yine aile ikamet izni başvurusu yapılabilir.

18.madde kapsamında olanların 18 yaşından büyük çocukları eğer farklı türde ikamet izni almak için gerekli koşulları sağlayamıyorlar ve ailesi ile beraber yaşayacak ise turistik amaçlı kısa dönem ikamet izni başvurusu yaparak oturma izni alabilirler.

5901 sayılı kanunun 28 inci maddesi aşağıdaki gibidir;

  Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklar

MADDE 28 – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocukları; millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları dışında, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.

 Diğer taraftan ise bireylerden biri 28.madde kapsamında olsa bile yine de her aile bireyi için sağlık sigortası olmalı ve her birey için yeterli gelire sahip oldunduğuna dair belge tedarik edilmelidir.

Yine aynı madde kapsamında olan TC vatandaşlığından izin alarak çıkmış olan şahıs son 5 yıl içinde herhangi bir adli suça karışmadığını da belgelemekle yükümlüdür.

7 Sayfa 1 12345...»