Blog

Aile Oturma İzni – İkamet Tezkeresi Evraklar ve Ücret 2019

Aile oturma izni almak diğer ikamet türlerine göre nispeten daha kolaydır. Her ne kadar Göç İdaresi’ne teslim edilmesi gereken evrak sayısı daha fazla olsa bile onaylanma ihtimali çok daha yüksektir. Aile oturma izin başvuruları eğer adli bir durum söz konusu değil ise genelde olumlu sonuçlanır.

Aile oturma izni

Aile ikamet tezkeresi için başvurularda aşağıdaki şartlar aranmaktadır;

  • Eşinin Türk vatandaşı olması
  • Anne ya da babasının Türk vatandaşı olması
  • Eşinin, anne veya babasının en az 1 yıldır çalışma izni ile Türkiye’de bulunması
  • Destekleyicinin tüm aile bireyleri için sigortası olması
  • Destekleyicinin son 5 yıldır aile düzenine karşı herhangi bir adli suç işlememiş olması
  • Destekleyicinin düzenli bir gelire sahip olması

Yukarıdaki sağlayan yabancı uyruklular destekleyicinin durumuna göre 3 yıla kadar aile ikameti alabilirler.

Aile Oturma İzni İçin Gerekli İçin Gerekli Evraklar

Aile oturma izni için gereken evraklar destekleyicinin durumuna göre değişiklik gösterir.

Türk  Vatandaşı İle Evli Olanlar İçin Aile Oturma İzni

  • Türk vatandaşının kimlik fotokopisi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu, şirket sahibi ise resmi belgeler veya emekli olduğuna dair belge),
  • Türk vatandaşının sabıka kaydı
  • Türk vatandaşını vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Her iki eşin de SGK‘dan provizyon belgesi (ilk başvuru ise yabancı başvurudan sonra almalıdır)
  • Evlilik cüzdanının ilk 4 sayfasının fotokopisi
  • Yabancının pasaport fotokopisi
  • Her iki eşin biometrik fotoğrafları

Çalışma İzni Olan Yabancının Ailesi İçin Aile İkameti

  • Çalışan yabancının pasaport ve çalışma izin fotokopisi
  • Çalışan yabancının maaş bordrosu ya da şirket sahibi ise şirkete ait resmi belgeler
  • Çalışan yabancıya ait adres belgesi
  • Çalışan yabancının eşinin pasaport fotokopisi
  • Apostilli evlilik belgesinin noter tasdikli tercümes
  • Çocuk var ise apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi
  • Her bir bireye ait biometrik fotoğraflar

Türk Vatandaşı Anne veya Babası Olan Yabancılar İçin Aile İkameti

  • Türk vatandaşının kimlik fotokopisi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu, şirket sahibi ise resmi belgeler veya emekli olduğuna dair belge),
  • Türk vatandaşının sabıka kaydı
  • Türk vatandaşını vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Türk vatandaşının SGK provizyon belgesi
  • Apostilli doğum belgesinin noter tasdikli tercümesi
  • Anne veya babadan birisi yurtdışında ise varsa apostilli velayet kararının noter tasdikli tercümesi yok ise yurtdışındaki ebeveynin apostilli muvaffakatnamesinin noter tasdikli tercümesi

NOT: Aile oturma izni en fazla 3 yıl için verilebilir, süre destekleyicinin yasal durumuna göre daha kısa olarak verilebilir (örneğin destekleyicinin çalışma izin süresi).

Ayrıca 3 yıl ve üzeri Türk vatandaşı ile evli olanlar ile Türk vatandaşı anne, baba veya çocuğu olanları çalışma izni alırken izin değerlendirme kriterlerinden muaf olurlar.

0

Add a Comment


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.