Yabancılar İçin Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Yabancılar için sağlık sigortası artık zorunlu. Oturum izni veya ikamet tezkeresi için başvuru yapacak olan yabancı uyruklular için 11 Nisan’dan sonra yürürlüğe giren yasa ile birlikte en büyük sürpriz yabancı sağlık sigortası oldu. 150 TL civarından başlayan poliçe fiyatları yaşa ve cinsiyete göre artarak değişiyor.

Peki yabancılar için özel sağlık sigortası zorunlu mu? SGK primi ödenmeyen yabancılar için evet maalesef zorunlu.İkamet iznine başvuran her bir yabancı genel sağlık sigortası yaptırmak mecburiyetinde.

Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları

YAŞ 1.YIL 2.YIL
0-16 1400 TL 2100  TL
17-34 830 TL 1245 TL
35-44 1200 TL 1800 TL
45-54 1400 TL 2100 TL
55-65 1700 TL 2550 TL

Hangi yabancı uyruklular özel sağlık sigortası yaptırmak zorunda değil?

Aşağıdaki durumda bulunan yabancılar SGK’dan kaşe ve imzalı belgelerini aldıkları takdirde özel sağlık sigortası yaptırmak ozrunda değiller.

  • Çalışma izni olan ve SGK primi işvereni tarafından yatırılanlar
  • Eşi çalışma iznine sahip ve sigortalı olan yabancılar
  • Bağkur veya SSK primi ödeyen veya ödenen TC vatandaşı ile evli olanlar
  • 18 yaş altında olanlar
  • 65 yaş üstüne olanlar

Diğer taraftan Türk vatandaşı ile evli olan fakat eşinin herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yabancı uyruklularda TC vatandaşı ile evli oldukları halde yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Türk vatandaşı ile evli olmak sigortadan direk olarak muafiyet sağlamaz.

Türk vatandaşı eşinin sosyal güvencesi olmayan yabancılar, özel sağlık sigortası ile turistik ikamet iznine, hem TC vatandaşın hem de kendisinin özel sağlık sigortası yaptırması ile de aile oturma iznine başvuru yapabilir.

18 yaşın altında olan yabancı uyruklular sigorta yaptırabilirler fakat zorunlu değildir. Göç idaresi tarafından 18 yaş altındakilere sigorta zorunluluğu getirilmemiştir. Tamamen isteğe bağlıdır.

65 yaş üstü yabancılar da Göç İdaresi tarafından sigorta zorunluluğu dışında bırakılmıştır. Yabancı sağlık sigortasını oturma izni başvuruları sırasında Göç İdaresine sunma zorunlulukları yoktur. Zaten 65 yaş üstüne sağlık sigortası yapan firma sayısı da az olduğu gibi, sigorta yapılsa bile sigortaların hastanelerde kullanılması çok mümkün olmamaktadır. 65 yaş üstü yüksek risk grubunda olduğu için hemen hemen her muayene ve tetkik kapsam dışı kalmaktadır.