Blog

Ukrayna Vatandaşları

Ukrayna vatandaşları Türkiye’de özellikle Antalya’da yaz döneminde önemli bir sayıya ulaşıyor ve turizm sektöründe önemli bir iş gücü oluşturuyor. Fakat en büyük problem büyük bir kısmının çalışma izni olmadan sadece ikamet izniyle kaçak olarak çalıştırılmasıdır. Ukrayna vatandaşlarının Türkiye’de kalma süreleri, oturum izni masrafları gibi bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Vize cezası hesaplamak için ise videomuzu seyretmeniz yeterlidir.

Ukrayna Vatandaşları Türkiye’de Ne Kadar Kalabilir?

Çalışma izni olmayan Ukrayna uyruklular Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 90 gün kalabilirler. Fakat 180 gün içerisinde toplam 90 günden fazla kalamazlar. 90 gün içerisinde ya oturma izni alınmalı ya da 90 günü geçirmeden ülkedem çıkış yapmalıdırlar.

90 günlük süre içerisinde oturma izni almak için en azından randevu almayanlar ve çıkış yapmayanlar para cezası ödemek ile yükümlüdür. Cezayı ödemeyenler 1 gün dahi geç çıkmış olsalar 5 yıl giriş yasağı uygulamasına maruz kalırlar.

Ukrayna Uyruklular İçin İkamet İzni Masrafları Nelerdir?

Ukrayna vatandaşlarının oturum izni masrafı süresine göre aşağıdaki gibidir; İkamet harcı dolar üzerinden TL olarak alınır dolayısıyla sisteme giriş yapılan gündeki kur ne ise ona göre sistem tarafından hesaplanır.

Süreİkamet HarcıKart BedeliVize Harcı
6 Ay50 usd89 TL458,80 TL
1 Yıl80 usd89 TL458,80 TL

NOT; Fiyatlara danışmanlık hizmeti, fotoğraf, yabancı sağlık sigortası vb giderler dahil değildir, sadece resmi harçların toplamıdır.

Ukrayna Uyruklulara İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Evraklar

İkamet tezkeresi için gerekli belgeleri öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.

Ukrayna Vatandaşları İçin Çalışma İzni

Yabancı çalışma izni için gerekli koşullar diğer ülkelerinki ile aynıdır. Yani ev hizmetlerinde evde doktor raporu ile belgelenebilen bir hasta veya küçük çocuk bulunmalıdır. 

Kurumsal firmalarda çalışacak olan yabancılar ise bir yabancı için beş Türk sigortalı çalışan ve yüz bin TL ödenmiş sermaye şartını sağlayan fir firma tarafından işe alınmalı ve başvurular bu firma üzerinden yapılmalıdır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından turizm sektörüne sağlanan teşvikler gereği son 2-3 yıldır oteller ve otel içi firmalar bu kriterlerden muaf tutuluyor. 

Ayrıca 3 yıldır TC vatandaşı ile evli olanlar ve anne veya babası ya da çocuğu TC vatandaşı olanlar da izne tabi olmak ile beraber bu kriterler aranmıyor.

 

Ukrayna Oturma İzni
0