Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşu

Türkiye’de yabancı ortaklı şirket kuruluşları veya yabancı uyrukluya hisse devri işlemleri her geçen gün artıyor. Türkiye’de şirket kuran yabancı uyrukluların dikkat etmesi gereken en önemli konular ise şirketi kurduktan sonraki çalışma izinleri ve ikamet ya da oturum izinleri.

Şirketimizin yabancı ortaklı şirket kuruluşları için anlaşmalı avukatlar ve mali müşavirler eşliğinde hizmet vermektedir. Şirket kuruluşu hizmetimiz sadece Antalya ile sınırlıdır. Hizmetimiz ön bilgi danışmanlık hizmetimiz ile başlar, şirket kuruluşu ve ardından talep olursa çalışma izni alınması ile devam eder.

Teknik ve hukuki olarak destek almak için randevu alınız; 0541 656 2737 – 0242 237 0407

YABANCI ORTAKLI VEYA YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUM PROSEDÜRLERİ

Yabancı uyruklular için Türkiye’de şirket kurmak veya hazır kurulu bir şirkete ortak olmak için herhangi bir yasal engel yoktur. Herhangi bir şahıs mükellefiyeti başlatabilir veya belirli bir sermaye koyarak limited veya anonim şirket kurabilirler. Ekstra olarak temin etmeleri gereken sadece tercüme ve şirket sözleşmesinin okunması sırasında tercüman hizmetleridir.

Burada dikkat edilecek en önemli husus ise şirket kurulumu için seçilen mali müşavirin aynı zamanda yabancılar kanununa ve yabancıların çalışma ve ikamet izinleri konularına hakim olması gerekliliğidir. Çünkü yabancı uyruklular şirket kurduktan sonra çalışma izni almak ve Türkiye’de ikamet etmek istiyorlarsa bazı ek hususlarında şirket kurulumu sırasında yerine getirilmesi zorunludur.

Yani yabancı uyruklu bir şahı, normal bir TC vatandaşı gibi en düşük yasal rakam olan 10.000 TL sermaye ile şirket kurup bu rakamın sadece yüzde 25’ini ödenmiş sermaye olarak gösterirse daha sonra yapacağı çalışma izni onaylanmayacaktır. Yabancı uyruklular şirket kurarken veya bir şirkete ortak olurken aşağıdaki konulara çok dikkat etmelidirler.

  • Şirketin sermayesi
  • Şirketin ödenmiş sermayesi
  • Yabancının yüzde olarak hisse oranı
  • Yabancının TL olarak sermayedeki oranı
  • Anonim şirket ise yabancının yönetim kurulunda olup olmadığı
  • Limited ise Türkiye’de ikamet ediyor veya edecek olması
  • Limited şirket ise müdür olup olmadığı

SONUÇ

Sonuç olarak yabancılar için özellikle de Türkiye’de çalışma izni almak isteyen yabancılar için şirket kurulumu normal bir şirket kurulumundan biraz daha detaylıdır. Bu yüzden sadece mali müşavir desteği ile değil aynı zamanda bir danışmanlık desteği ile şirket kurmakta fayda vardır.
Ayrıca özellikle uzun süreli ikamet izni alabilen Avrupa Birliği vatandaşları tarafından şu iki hususta genel olarak göz ardı edilir.

  1. Anonim şirket kuran veya anonim şirkete ortak olan yabancılar her koşulda çalışma izni almak zorundadır.
  2. Limited şirkette müdür olan yabancılar Türkiye’de ikamet etmeseler bile çalışma izni almak zorundalar.

T4 Özel Eğitim ve Yönetim Danışmanlık Ltd Şti olarak yabancı uyrukluların şirket kurulumundan çalışma iznine kadar her türlü ihtiyaçlarını baştan sona kadar karşılıyoruz. Yeni kurulan şirketin yabancı uyruklu için tüm prosedürlere uygun olmasını, ortak olunan şirketin ise uygun hale getirilmesini sağlıyoruz.
Daha detaylı bilgi ve destek için bizleri ziyaret edebilir, telefon veya mail ile ulaşabilirsiniz.