Blog

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

GÜNCELLEME: 26 Şubat 2018 tarihi itibariyle vekaleten başvurular ve e-devlet sistemi üzerinden başvurular sonlandırılmıştır. Çalışma izni başvurusu yapacak işverenin e-imza ve KEP adresi alması zorunlu hale gelmiştir. Detaylı bilgi için; https://www.t4danismanlik.com/yabanci-calisma-izni-icin-kep-kayitli-elektronik-posta-e-imza-zorunlulugu/

GÜNCELLEME: 01/01/2019 tarihi itibari ile KEP zorunluluğu kaldırılmıştır.

Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı çalışma izni nasıl alınır sorusu şirket olarak en sık duyduğumuz soruların başında geliyor. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki izin işveren veya şirket ortağı tarafından alınır. Çalışanın kendi adına serbest çalışma izni alma şansı yoktur. Sadece şirket sahibi olan yabancılar kendi adlarına şirket ortağı olarak başvuru yapabilir. Fakat yabancı uyruklu şirket ortağı dahi olsa 100Bin Türk Lirası ödenmiş sermaye ve en az 5 Türk vatandaşı sigortalı şartı zorunlu olarak aranmaktadır.

Yabancı çalışma izni www.turkiye.gov.tr üzerinden Yabancı Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi‘ne giriş yapılarak gerçekleştirilir. Başvuru yabancının kendisi tarafından değil işveren veya yasal temsilcisi tarafından yapılmalıdır.

Yabancı çalışma izin başvurusu iki farklı şekilde yapılır;

1-Yurtdışı Başvuru

Yabancı uyruklu kendi ülkesindeki veya yasal kalma izni bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’na Türkiye’de çalışacağı şirketten verilen davetiye ve iş sözleşmesi ile birlikte ilk başvuruyu yapar ve kendisine e-devlet üzerinden yapılacak çalışma izni başvurusunda kullanılmak üzere referans numarası verilir.

Bu referans numarasını kullanan işveren veya temsilci 10 iş günü içerisinde yabancı çalışma izni başvurusunu tamamlayarak dosyayı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü ’ne dosyayı gönderir.

2-Yurtiçi Başvuru

Türkiye’de alınmış en az 6 aylık (süresi bitmeden herhangi bir zaman başvuru yapılabilir) ikamet izni almış olan yabancılar yurt dışına çıkmadan başvuru yapabilir. Başvuru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yabancıların Çalışma İzinleri Otomasyon Sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

Başvuru sırasında e-imza ve KEP kullanma zorunluluğu vardır.


 

1

Yorumlar

  1. lasha  Mart 23, 2018

    iyi aksamlar.tecrubenizden dolay sizin yardiminiza ihtiacim var.ben 14 yasindaiken annem turkieye goturdu ve o an benim hic bir belgem yoktu dogum belgesinden baska,hatta kimlik numaram bile yoktu..10 sene orada yasadim ve ondan yaklasik 7 sene kacak durumunda..sonra kendi isteyimle cikis yaptim ama beni sinirdan salmadilar herhangi bir belgem olmadindan…ilk once trabzondaki konsoloslua gidip cikis bilet denen belge yaptirdim ve ondan sonra deport vurdular..aradan yaklasik 1 sene sonra mecbuietden turkieye donmem gerekti ve malesev yasadishi yoluyle girmek sorunda kaldim(kacak)yaklasik 1 sene sonra cikis yaptim ve bana yine deport verdiler…shuan calisma vizesi yaptim ve sizce nekadar ceza odemem gerekecek gumrukte?onceden tesekurlar.!

    cevap

Yorum Ekle


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.